REPORTAJ | Câteva străzi din zona Maşniţă, mai urâte ca la ţară

REPORTAJ | Câteva străzi din zona Maşniţă, mai urâte ca la ţară
Gălăţenii îi cer Primăriei fapte, nu promisiuni
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Nu există gălăţean care să nu fi auzit de zona "La maşniţă". Zilnic, mii de cetăţeni trec prin zonă, fie cu autobuzul, fie cu maxi-taxi, fie cu tramvaiul ori cu maşina personală, ba chiar şi pe jos. Dar câţi ştiu istoria zonei?

Omul de la care şi-a luat numele zona s-a numit Gheorghe Maşnetz, iar domnia sa a decedat în 2001, însă reporterii "Vieţii libere" l-au găsit pe fratele său, Anton Maşniz (aşa îi fusese ortografiat numele) şi au stat de vorbă cu dumnealui despre familia care dă numele unuia dintre cele mai mari cartiere ale oraşului. Graţie abilităţilor negustoreşti, toţi gălăţenii ştiau, pe vremea comunismului, că ce nu se găsea pe rafturile magazinelor putea fi găsit cu mai multă uşurinţă "La maşniţă". Iar dacă gestionarul de acolo zicea că o să fie, atunci acolo găseai ce căutai, fie că era vorba de portocale, ciocolată sau chiar şi Pepsi.

Printre pietre şi ţărână. Câteva străzi din zona Maşniţă, mai urâte ca la ţară

Strada 13 Decembrie, o parte din strada Feroviarilor, plus alte petice de stradă pe care nici pe internet nu le-am putut identifica, nu au nici măcar o umbră de asfalt. Oamenii de aici sunt nevoiţi să trăiască, astfel, mai rău decât la ţară, în condiţii în care ar fi mai uşor de mers cu căruţa, decât cu maşina. 

"Am tot făcut sesizări la primărie, ni s-a spus că se va interveni, că se vor face studii de fezabilitate, se vor aloca bani. Au trecut anii, vreo două administraţii, şi strada noastră arată la fel. Vara e plin de praf când trece câte o maşină, iar când plouă se transformă în lac. Partea proastă e că sunt multe denivelări, astfel că pe timp de ploaie, dacă reuşeşti să treci de apă şi nămol, s-ar putea să strici piese importante ale maşinii, în dâmburi", ne-a explicat un bărbat care locuieşte pe strada 13 Decembrie. 

Primarul, chemat în vizită

"Noi, locuitorii de pe 13 decembrie, îl invităm pe domnul primar pe strada noastră, dar după prima ploaie. Şi musai fără maşină. Noi aşa ieşim din case, cu cizme de cauciuc şi cu multă grijă, să nu cumva să cădem, că ne facem ca porcii", ne-a mai spus bărbatul.

Pe strada Feroviarilor, e drept, a mai rămas piatra cubică, dar şi aceea este mâncată de vreme, astfel că din loc în loc sunt gropi adevărate, în care poţi rămâne cu roata de la maşină, dacă nu eşti atent. Data trecută când am venit în cartier chiar am surprins cum arată strada Feroviarilor după ploaie, iar imaginile au vorbit, la acea vreme de la sine. "Bălţi mari. Parcă nu am trăi în oraş, ci la ţară. De fapt, la ţară e mai bine, că acum au toţi asfalt până la poartă. Noi nici măcar atât!", ne-a explicat Munteanu Dumitru.

Iar pe celelalte străduţe pe care intră numai riveranii, autorităţile nu au mai ajuns de mult. "Ultima dată a venit Marius Stan, în campanie. Acum vreo cinci ani şi ceva. Vă daţi seama cât interes au autorităţile pentru noi. Nu existăm, nu contăm. Doar la votare, atunci suntem buni", a conchis un bărbat.

Istorie uitată, probleme vechi

De la ultima noastră vizită în cartier au trecut un an şi două luni, însă problemele nu s-au rezolvat. Trotuarele arată la fel, problema locurilor de parcare a rămas, buruienile sunt înalte cât un stat de copil, iar garajele din spatele blocurilor au rămas în picioare. "Primăria să trimită un reprezentant în cartier, să stea de vorbă cu oamenii. Sunt foarte multe probleme şi noi simţim că nu suntem băgaţi în seamă. Cui să ne plângem? Administratorul de la bloc nu ne ia în seamă", ne-a spus Gheorghe Niculiţă, un bărbat care locuieşte de 36 de ani în cartier. 

Investiţiile lipsesc cu desăvârşire 

"Vedeţi cum arată mijlocul străzii Siderurgiştilor? Suntem duşi cu zăhărelul de ani de zile, că se repară, că se modernizează. Până atunci, noi tot prin hârtoapele astea circulăm. Îi pasă cuiva? Cui?", ne-a explicat şi Munteanu Dumitru, un bărbat de 65 de ani.

Chiar dacă multe dintre străzile din cartier au asfalt destul de bun, există şi multe străzi pe care a rămas piatra cubică, ori doar pietrişul. "Pe noi nu ne bagă nimeni în seamă. În campanii se promite, iar după alegeri ne uită toată lumea. Vrem schimbare", ne-a explicat un alt bărbat.

Câinii maidanezi deranjează odihna cetăţenilor

La întâlnirea cu cititorii, domnul A.P. a fost însoţit de soţia sa, iar unul dintre subiectele de discuţie abordat a fost cel al câinilor vagabonzi. Dacă domnul A.P. a fost mai vehement şi ne-a spus că s-a săturat să vadă peste tot numai rahat de câine, soţia dânsului ne-a explicat, blajină, că vina nu este a animalelor, ci a oamenilor care le abandonează, însă şi dumneaei ne-a spus că este de acord să fie strânşi toţi câinii de pe stradă. "Nu e normal să fie atâţia pe stradă. Sunt animale frumoase, loiale, caută dragoste. Dar locul lor nu e în stradă. Eu cred că cine iubeşte câinii trebuie să îi ia acasă", ne-a explicat femeia.

Un alt domn, aflat în trecere, ne-a spus că este foarte indignat de faptul că, deşi acum ceva timp se strângeau câinii din cartier, de la o vreme au început să reapară şi să se adune în haite, care pun în pericol siguranţa bătrânilor, dar şi pe cea a copiilor din zona La Maşniţă.

După ploaie, locuitorii fac duş pe trotuar

Scurgerea de pe acoperişul unui supermarket din zonă îi deranjează pe locuitori, mai ales după ploaie. "Ca să putem ajunge pe strada Siderurgiştilor, ori trecem pe lângă peretele supermarket-ului, ori prin stradă, dat fiind că printre cele două chioşcuri nu avem loc. Am făcut de mai multe ori plângeri la conducerea magazinului că nu e în regulă scurgerea aceea, că are un flux mare de apă şi ne udă pănă la piele, dar nu îi pasă nimănui", ne-a spus o femeie.

Copiii din zonă se joacă într-o mini junglă

Singurul loc de joacă pe care l-am găsit în cartier arată groaznic. Situat în spatele unei şcoli, este vizibil doar datorită leagănelor care se zăresc prin iarba înaltă de un metru, netunsă de nimeni. "Cine ştie ce se ascunde prin iarba aia? Sunt câini, căpuşe, chiar şi şerpi. Cum să laşi copilul să se joace în zona aia?", ne-a explicat Niculiţă Gheorghe.

E drept, nici noi nu am avansat prea mult în iarba deasă, pentru că un locatar ne-a avertizat că sunt şi câteva gropi prin zonă, astfel că riscam să plecăm de acolo cu câteva vânătăi, în cel mai bun caz. "E ca o junglă. Şi aşa leagănele alea sunt ruginite, de ţi-e frică să dai copiii în ele. Acum, iarba crescută e încă o dovadă că autorităţilor nu le pasă de noi", ne-a mai spus Gheorghe Niculiţă.

La containere, fiecare aruncă unde crede

De această problemă ne-am lovit la toate punctele de colectare a gunoiului din cartier. Chiar dacă containerele nu erau nici pe departe pline, multe dintre deşeuri erau aruncate ba pe lângă, ba pe deasupra containerelor, semn că vinovaţii principali de mizeria din cartier sunt chiar o parte dintre cetăţeni. Când vine vorba de recunoscut, însă, cei mai mulţi se fac că nu ştiu, că nu au văzut sau dau vina pe vecini.

Parcările din cartier, pline la refuz

Dacă vrei să parchezi maşina în cartier, ai de ales fie trotuarul, fie locul de lângă trotuar, pentru că toate parcările special amenajate sunt deja pline. Iar în perspectiva închirierii locurilor de parcare din jurul blocurilor, oamenii se întreabă pentru ce vor plăti, dat fiind că nu sunt destule locuri pentru toţi. Şi, dacă luăm în considerare faptul că unii cetăţeni deja îşi rezervă, prin diverse metode, locul de parcare, hotărârea primăriei pare, pentru cetăţeni, doar o glumă.

Golanii din scara blocului, de neclintit

Una dintre plângerile oamenilor din cartier a fost legată de gălăgia continuă din zonă, seară de seară. Oamenii spun că nici măcar apelurile la 112 nu îi sperie pe scandalagii, care pleacă din preajma blocurilor cât patrulează poliţia, iar apoi se întorc, cu şi mai mult chef de scandal. Ba mai mult, o doamnă ne-a spus că, de multe ori, sunt probleme şi la intrarea în bloc, pentru că unii "golani" nu vor să îi lase pe cetăţeni să treacă.

Joi, venim în Micro 19

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului, pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă în zona în care locuiesc. Astfel, joi, 25 mai, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm la chioşcul nostru din Micro 19, capătul troleului 102, pentru a ne spune ce neplăceri sunt în cartierul dumneavoastră şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

În caz că nu puteţi ajunge la întâlnirea cu cititorii

În cazul în care nu reuşiţi să ajungeţi la întâlnirea săptămânală din cartierele gălăţene, pentru a ne spune, faţă în faţă, problemele cu care vă confruntaţi în zona în care locuiţi, "Viaţa liberă" vă pune la dispoziţie o adresă de e-mail la care puteţi face sesizări. Astfel, este suficient să scrieţi sesizarea dumneavoastră pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., de unde va fi preluată spre publicare. Vă mulţumim!

Citit 4315 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 14:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.