Vrei să te debranşezi de la sistemul centralizat de termoficare? Condiţii noi pentru ajutorul oferit de autorităţi ca să te încălzeşti

Vrei să te debranşezi de la sistemul centralizat de termoficare? Condiţii noi pentru ajutorul oferit de autorităţi ca să te încălzeşti
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Gălăţenii care vor să obţină ajutorul financiar de 3.000 de lei acordat de municipalitate pentru a-şi achiziţiona surse alternative de producere a căldurii şi apei calde trebuie să ştie că aleşii locali au hotărât, la şedinţa de vineri, o serie de noi condiţii pentru solicitanţi. Acestea vizează atât criteriile de eligibilitate, cât şi documentele care trebuie să se regăsească în dosarele pe care oamenii le depun în cele şase centre din oraş.

Dacă vechea hotărâre a Consiliului Local făcea referire strict la achiziţia unor echipamente care să deservească un singur apartament, noua hotărâre a aleşilor le dă oficial posibilitatea oamenilor să folosească ajutorul financiar de la Primărie pentru achiziţia unei centrale de bloc, spre exemplu. „Pentru apartamentele care nu permit montarea unui sistem de încălzire şi apă caldă individual din motive tehnice, se vor accepta soluţii tehnice care privesc mai multe apartamente, cu îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate prevăzute la punctul IV din Anexa nr.1 de către fiecare solicitant şi decontarea unei cote părţi din factura totală fără a depăşi cuantumul de 3.000 lei”, se arată în hotărârea adoptată, la finele săptămânii trecute, de către aleşii locali.

Mai mult, consilierii au stabilit că banii vor putea fi folosiţi nu doar pentru cumpărarea echipamentului, ci şi pentru „accesoriile necesare funcţionării sistemului de încălzire”. Adică, în cazul în care centrala termică, convectorul sau panourile radiante (sau orice alt tip de echipament) costă sub 3.000 de lei, restul banilor va putea fi folosit pentru cumpărarea ţevilor, de exemplu.

Termene prelungite şi acte noi

Dacă vechiul regulament îi obliga pe oameni să facă dovada punerii în funcţiune a sistemului la 30 de zile de la obţinerea banilor, noul regulament stabileşte că beneficiarii au la dispoziţie 90 de zile pentru a le prezenta autorităţilor procesul-verbal care atestă că sistemul achiziţionat este funcţional. Conform hotărârii adoptate de Consiliul Local, adeverinţa de la asociaţia de proprietari trebuie să conţină, mai nou, şi numărul de persoane declarate la plata cheltuielilor de întreţinere, la data depunerii cererii. O nouă prevedere mai spune că pentru solicitanţii care nu au în cadrul asociaţiei de proprietari o structură de conducere care are calitatea legală de a elibera adeverinţele solicitate, acestea pot fi emise de către furnizorii de servicii.

„Verificarea datelor şi informaţiilor cuprinse în cerere şi în documente se realizează în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării acestora, de către personalul Compartimentului Ajutoare pentru Încălzire şi Serviciului Public de Asistenţă Socială din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială. Acordarea sau respingerea ajutorului financiar se face prin dispoziţie scrisă a primarului în termen de maximum 10 zile de la finalizarea verificării. Dispoziţia primarului conţine numele şi prenumele titularului, cuantumul ajutorului acordat. Dispoziţia de acordare a ajutorului financiar sau de respingere a cererii se comunică titularului cererii în termen de cinci zile de la emiterea acesteia”, se mai arată în documentele aprobate de aleşii locali.

Unde se depun dosarele

Vă reamintim că cele şase centre unde se depun dosarele pentru ajutorul financiar sunt deschise de luni până joi, între orele 8,00 şi 16,30, iar în zilele de vineri - între 8,00 şi 14,00. Acestea se află pe strada Brăilei - la sediul Ecosal, pe Crizantemelor - la Calorgal, pe Fraternităţii - la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni, pe strada Henri Coandă la blocul J5 (Micro 39), pe Brăilei, nr. 232 , la blocul E4 (Micro 18) şi pe Traian - la Comisia de Căldură.        

 

       

Citit 20138 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.