Mii de gălăţeni sunt captivi în zonele unitare, iar autorităţile se spală pe mâini

Mii de gălăţeni sunt captivi în zonele unitare, iar autorităţile se spală pe mâini
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Fără apă caldă, cel puţin până la iarnă, fără posibilitatea de a se debranşa legal şi, implicit, de a beneficia de ajutorul financiar de 3.000 de lei, acordat de municipalitate pentru achiziţionarea unui sistem alternativ de furnizare a agentului termic. Într-o asemenea situaţie absurdă se află gălăţenii care locuiesc în cele 17.605 de apartamente (786 de scări de bloc din peste o sută de asociaţii de proprietari) care, legal, încă fac parte din zona unitară de încălzire în sistem centralizat.

N-au avut noroc, aşa se poate spune despre gălăţenii care, prin hotărârile Consiliului Local (HCL), au fost obligaţi să devină clienţi pe viaţă ai sistemului centralizat de termoficare. Ei fac parte din zona unitară de încălzire din municipiul Galaţi, înfiinţată prin HCL nr.166 din 10 aprilie 2008, zonă extinsă prin alte decizii luate de aleşi de-a lungul timpului.

Aşa cum am mai scris în ziarul „Viaţa liberă”, decizia prin care a fost trasată zona unitară a fost votată, pe repede înainte, la propunerea primarului Dumitru Nicolae, în ultima şedinţă a Consiliului Local din mandatul 2004-2008. O întrunire în care au fost votate, în doar trei ore, 146 de hotărâri! Decizia a fost justificată de faptul că punctele termice de care aparţineau gălăţenii captivi în zona unitară fuseseră modernizate, iar costurile trebuiau amortizate! Şi, ca argument, gălăţenilor transformaţi în clienţi pe viaţă ai Apaterm (acum Calorgal) li se promiteau servicii de calitate şi la un preţ bun. Promisiune goală!

Lanţul slăbiciunilor

După ce şi în 2010, şi în 2015, desfiinţarea zonei unitare a fost cerută în Consiliul Local, dar degeaba, gălăţenilor din zona unitară le-a surâs norocul pe 12 aprilie anul acesta. Convocaţi în şedinţă extraordinară, aleşii au decis abrogarea HCL nr.166 privind stabilirea zonei unitare de încălzire din municipiul Galaţi, cu modificările şi completările ulterioare. Numai că, prevederea cu pricina era cuprinsă în al doilea articol al HCL 157 privind suspendarea furnizării agentului termic în sistem centralizat. Aplicarea Hotărârii 157 a fost suspendată de îndată ce a fost atacată în contencios de prefectul judeţului Galaţi. Pentru că exista riscul pierderii procesului, iar plata ajutoarelor financiare pentru achiziţia centralelor termice era blocată, aleşii au revocat HCL157, reactivând, odată cu această decizie, zona unitară de încălzire!

Din colţ în colţ

Iniţial, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, promisese că situaţia gălăţenilor captivi în zonele unitare va fi rezolvată într-o şedinţă de îndată, care, însă, n-a mai avut loc, fiind amânată pentru o şedinţă de plen, unde nu s-a decis nimic cu privire la zona unitară. La şedinţa extraordinară din 9 iunie, prin care a fost revocată HCL 157, şi s-au revotat criteriile de acordare a ajutorului financiar pentru centrale, zonele unitare au rămas, din nou, neatinse. Asta în ciuda faptului că aleşii PNL au atras atenţia asupra lor.

Răspunsul edilului şef a fost evaziv, la fel ca acela pe care ni l-a oferit şi nouă, după şedinţa CL: „Nu mai este nevoie să desfiinţăm zona unitară printr-o hotărâre de Consiliu Local, pentru că avem hârtie de la Avocatul Poporului care ne spune că este ilegal să fie ţinut cineva prizonier în aceste zone unitare. Este o decizie pe care Calorgal o poate lua unilateral, în cadrul Consiliului de Administraţie. Nu putem noi, Consiliul Local, să desfiinţăm o zonă unitară constituită pe baza unei legi, dar există, la fel ca peste tot în România, diferite principii şi legi care pot regla o astfel de situaţie”, ne-a declarat primarul.

Întrebat dacă zona unitară nu ar trebui desfiinţată printr-o hotărâre de Consiliu Local, în condiţiile în care înfiinţarea ei se întemeiază tot pe o hotărâre de Consiliu Local, Ionuţ Pucheanu ne-a declarat: „Pe aceeaşi premisă am mers şi eu, dar mi s-a spus că nu este nevoie de o hotărâre de Consiliu Local în acest sens”.

Cu alte cuvinte, dacă există, într-adevăr, o poziţie a Avocatului Poporului care declară zonele unitare ilegale, înseamnă că toţi gălăţenii captivi au motive să dea în judecată autorităţile, şi să ceară despăgubiri pentru bătaia de joc la care au fost supuşi din 2008 încoace. Cum primarul nu a precizat clar ce spune Avocatul Poporului în comunicarea către Primărie, există suspiciunea că autorităţile pun în sarcina Calorgal o decizie pe care, legal, întreprinderea nu o poate lua. Este cel puţin ciudat cum o societate publică este încurajată să nesocotească o hotărâre de Consiliului Local.

Nelămuriri şi-n rândul aleşilor

Consilierul local PNL Alexandru Şerban a declarat, într-o conferinţă de presă că, la ora actuală, HCL 166/10.04.2008 privind înfiinţarea zonelor unitare este în vigoare. "Dacă noi, la momentul acesta, avem această hotărâre în vigoare… ce vor face cetăţenii care locuiesc în zonele unitare? În ce fel se pot ei debranşa, în cazul în care doresc asta? Rog ca Primăria să informeze cetăţenii cum ar putea ei să facă acest lucru", a solicitat consilierul.

Citit 14344 ori Ultima modificare Luni, 12 Iunie 2023 07:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.