Minim istoric în ASIGURAREA LOCUINȚELOR, în Galaţi | Cât COSTĂ să îţi închei poliţă obligatorie

Minim istoric în ASIGURAREA LOCUINȚELOR, în Galaţi | Cât COSTĂ să îţi închei poliţă obligatorie
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Mai puţin de o cincime dintre români aveau, la începutul acestei luni, o poliţă valabilă de asigurare a locuinţei, aşa cum cere legea 191/2015, informează Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Comparativ cu media naţională, gălăţenii stau chiar mai prost, în condiţiile în care, în judeţul nostru, mai puţin de 17 la sută dintre locuinţe sunt asigurate. Anul trecut, pe vremea asta, numărul poliţelor valabile, în Galaţi, era cu mult mai mare. Datele demonstrează clar că, pe măsură ce trece timpul, gălăţenii, la fel ca şi ceilalţi români, îşi pierd din ce în ce mai mult încrederea în sistemul de asigurări obligatorii

Avem 39.274 locuinţe asigurate, în judeţul Galaţi. Potrivit PAID, procentual, asta înseamnă că doar 16,89 la sută dintre casele şi apartamentele de locuit ale gălăţenilor sunt protejate prin intermediul unei poliţe obligatorii, în caz de dezastru natural. Asta înseamnă că înregistrăm, acum, al doilea cel mai scăzut nivel al numărului de locuinţe asigurate din ultimii patru ani. Iată care erau, în anii din urmă, procentele de locuinţe asigurate şi cu cât era mai mare numărul efectiv al poliţelor valabile, în Galaţi. În 2016, 22,83 la sută dintre locuinţele gălăţenilor aveau poliţă obligatorie încheiată, la începutul lunii iunie. Cu alte cuvinte, cu 13.817 locuinţe în plus erau protejate, atunci, de o poliţă obligatorie, comparativ cu începutul acestei luni. Lucrurile stăteau ceva mai bine decât în prezent şi în 2015. PAID raporta atunci cu 8.463 mai multe locuinţe asigurate faţă de prezent, iar procentul celor protejate de poliţe valabile ajungea la 20.05 la sută. Abia în 2014 se înregistra un nivel mai scăzut al poliţelor valabile, în Galaţi. Mai exact, erau încheiate atunci, potrivit PAID, doar 38.109 poliţe, ceea ce însemna că abia 16,38 la sută dintre locuinţe erau protejate de poliţă, în caz de dezastru. Există, însă, şi o explicaţie pentru numărul scăzut de poliţe din evidenţele PAID din 2014. Anume, abia în 2015 a intrat în vigoare legea 191, care le interzicea asigurătorilor să le mai încheie poliţe facultative clienţilor care nu aveau deja o poliţă obligatorie. Cu alte cuvinte, asiguraţi erau mai mulţi şi în 2014, doar că nu figurau în statisticile PAID, în condiţiile în care îşi încheiaseră doar poliţe facultative.

De ce îşi lasă gălăţenii locuinţele neasigurate?

Scepticismul gălăţeanului este, în parte, motivat şi de atitudinea unor dintre firmele de asigurări, care s-au grăbit să încaseze banii pe poliţe şi să promită marea cu sarea, în caz de calamitate, iar în momentul în care s-au produs cutremure şi inundaţii, au plătit mai puţin decât promiseseră şi, uneori, cu întârziere de până la un an.

Agitaţia de pe piaţa asigurărilor – falimentul Asitra Asigurări şi retragerea de către ASF a autorizaţiei de funcţionare a Carpatica Asig – n-a inspirat nici ea prea multă încredere.

Contează şi faptul că, potrivit mai multor experţi, indiferent cât de bine ar administra banii proveniţi din poliţe, asigurătorii ar avea şanse mici să poată onora plăţile, în cazul unei calamităţi majore. La un cutremur mare, care ar cauza pagube însemnate, ar urma ca cei mai mulţi dintre asigurători să intre în insolvenţă, iar păgubiţii să se înscrie la masa credală pentru a-şi recupera pagubele. Or, asta ar însemna, în cel mai bun caz, ani de aşteptare. Totuşi, merită să amintim că, în situaţia în care majoritatea nu îşi încheie poliţe, riscul ca aşa ceva să se întâmple creşte…

Cât costă să îţi închei poliţă obligatorie

Poliţa obligatorie se încheie anual şi prețul nu e tocmai mare. Potrivit legii 191/2015, pentru o locuinţă de tip A „construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic” este de 20 de euro pe an. La cursul zilei, 91 lei. Pentru o locuinţă de tip B “construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic”, asigurarea obligatorie este de 10 euro pe an. Adică aproape 46 lei. În schimbul acestor plăţi, în caz de daune suferite la inundaţii, cutremure sau alunecări de teren, asigurătorul ar urma să plătească, sub formă de despăgubiri, până la 20.000 de euro pentru o locuinţă de tip A şi până la 10.000 euro pentru o locuinţă de tip B.

Nu se dau amenzi. Încă

Legea 191/2015 prevede că încheierea unei poliţe de asigurare a locuinţei este obligatorii, iar nerespectarea acestei prevederi poate atrage după sine şi sancţiuni. Mai exact, potrivit art 35 (2) din lege, amenda pentru proprietarii de locuinţe care nu îşi încheie poliţa obligatorie variază între 500 lei şi 1.000 lei. Momentan, nimeni nu aplică sancţiuni. Acest lucru nu înseamnă, însă, că nu se va ajunge, la un moment dat, şi la asemenea măsuri de constrângere a proprietarilor de locuinţe.

Citit 5235 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Iunie 2017 15:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.