Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
4 comentarii

Mai puţin de o cincime dintre români aveau, la începutul acestei luni, o poliţă valabilă de asigurare a locuinţei, aşa cum cere legea 191/2015, informează Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Comparativ cu media naţională, gălăţenii stau chiar mai prost, în condiţiile în care, în judeţul nostru, mai puţin de 17 la sută dintre locuinţe sunt asigurate. Anul trecut, pe vremea asta, numărul poliţelor valabile, în Galaţi, era cu mult mai mare. Datele demonstrează clar că, pe măsură ce trece timpul, gălăţenii, la fel ca şi ceilalţi români, îşi pierd din ce în ce mai mult încrederea în sistemul de asigurări obligatorii

Avem 39.274 locuinţe asigurate, în judeţul Galaţi. Potrivit PAID, procentual, asta înseamnă că doar 16,89 la sută dintre casele şi apartamentele de locuit ale gălăţenilor sunt protejate prin intermediul unei poliţe obligatorii, în caz de dezastru natural. Asta înseamnă că înregistrăm, acum, al doilea cel mai scăzut nivel al numărului de locuinţe asigurate din ultimii patru ani. Iată care erau, în anii din urmă, procentele de locuinţe asigurate şi cu cât era mai mare numărul efectiv al poliţelor valabile, în Galaţi. În 2016, 22,83 la sută dintre locuinţele gălăţenilor aveau poliţă obligatorie încheiată, la începutul lunii iunie. Cu alte cuvinte, cu 13.817 locuinţe în plus erau protejate, atunci, de o poliţă obligatorie, comparativ cu începutul acestei luni. Lucrurile stăteau ceva mai bine decât în prezent şi în 2015. PAID raporta atunci cu 8.463 mai multe locuinţe asigurate faţă de prezent, iar procentul celor protejate de poliţe valabile ajungea la 20.05 la sută. Abia în 2014 se înregistra un nivel mai scăzut al poliţelor valabile, în Galaţi. Mai exact, erau încheiate atunci, potrivit PAID, doar 38.109 poliţe, ceea ce însemna că abia 16,38 la sută dintre locuinţe erau protejate de poliţă, în caz de dezastru. Există, însă, şi o explicaţie pentru numărul scăzut de poliţe din evidenţele PAID din 2014. Anume, abia în 2015 a intrat în vigoare legea 191, care le interzicea asigurătorilor să le mai încheie poliţe facultative clienţilor care nu aveau deja o poliţă obligatorie. Cu alte cuvinte, asiguraţi erau mai mulţi şi în 2014, doar că nu figurau în statisticile PAID, în condiţiile în care îşi încheiaseră doar poliţe facultative.

De ce îşi lasă gălăţenii locuinţele neasigurate?

Scepticismul gălăţeanului este, în parte, motivat şi de atitudinea unor dintre firmele de asigurări, care s-au grăbit să încaseze banii pe poliţe şi să promită marea cu sarea, în caz de calamitate, iar în momentul în care s-au produs cutremure şi inundaţii, au plătit mai puţin decât promiseseră şi, uneori, cu întârziere de până la un an.

Agitaţia de pe piaţa asigurărilor – falimentul Asitra Asigurări şi retragerea de către ASF a autorizaţiei de funcţionare a Carpatica Asig – n-a inspirat nici ea prea multă încredere.

Contează şi faptul că, potrivit mai multor experţi, indiferent cât de bine ar administra banii proveniţi din poliţe, asigurătorii ar avea şanse mici să poată onora plăţile, în cazul unei calamităţi majore. La un cutremur mare, care ar cauza pagube însemnate, ar urma ca cei mai mulţi dintre asigurători să intre în insolvenţă, iar păgubiţii să se înscrie la masa credală pentru a-şi recupera pagubele. Or, asta ar însemna, în cel mai bun caz, ani de aşteptare. Totuşi, merită să amintim că, în situaţia în care majoritatea nu îşi încheie poliţe, riscul ca aşa ceva să se întâmple creşte…

Cât costă să îţi închei poliţă obligatorie

Poliţa obligatorie se încheie anual şi prețul nu e tocmai mare. Potrivit legii 191/2015, pentru o locuinţă de tip A „construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic” este de 20 de euro pe an. La cursul zilei, 91 lei. Pentru o locuinţă de tip B “construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic”, asigurarea obligatorie este de 10 euro pe an. Adică aproape 46 lei. În schimbul acestor plăţi, în caz de daune suferite la inundaţii, cutremure sau alunecări de teren, asigurătorul ar urma să plătească, sub formă de despăgubiri, până la 20.000 de euro pentru o locuinţă de tip A şi până la 10.000 euro pentru o locuinţă de tip B.

Nu se dau amenzi. Încă

Legea 191/2015 prevede că încheierea unei poliţe de asigurare a locuinţei este obligatorii, iar nerespectarea acestei prevederi poate atrage după sine şi sancţiuni. Mai exact, potrivit art 35 (2) din lege, amenda pentru proprietarii de locuinţe care nu îşi încheie poliţa obligatorie variază între 500 lei şi 1.000 lei. Momentan, nimeni nu aplică sancţiuni. Acest lucru nu înseamnă, însă, că nu se va ajunge, la un moment dat, şi la asemenea măsuri de constrângere a proprietarilor de locuinţe.

Citit 3799 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Iunie 2017 15:51

4 comentarii

 • postat de Bula Luni, 19 Iunie 2017 20:59 Link la comentariu
  0
  0

  Platesc pentru nimic.
  In primul rand nu despagubiti cu suma de 10.000 sau 20.000 . Aia e suma maxima. Adica sunteti mincinosi.
  2 . La bloc nu poti lua foc din dezastru natural, nici inundat pentru ca e destul loc in jud tulcea. Iar la cutremur dau faliment toate firmele de asigurari, pentru ca daca cade ap meu cad si restu. Asa ca e o mica taca cu 20 de euro.
  Nu suntem incuiati, voi sunteti mincinosi.
  Rusine. Astia care munciti in domeniu asigurari.

  Raportează
 • postat de ss Luni, 19 Iunie 2017 20:01 Link la comentariu
  0
  0

  Am renuntat acum 2-3 ani TOTAL la asigurarea locuintei printr-o polita facultativa atunci cand mi-a fost impus sa fac si o polita obligatorie! Prea hoti!

  Raportează
 • postat de JUSTIŢIARUL Luni, 19 Iunie 2017 13:23 Link la comentariu
  2
  2

  Asta se întâmplă din următoarele cauze:
  1. Legea e proastă ca multe altele, nu se aplică întocmai şi nu are norme de aplicare;
  2. Administraţia publică locală e "varză murată", deşi ar putea strânge nişte bani din amenzi;
  3. Asigurătorii nu sunt serioşi şi încrederea lor e scăzută;
  4. Românii sunt şi încuiaţi şi prost informaţi şi neîncrezători cu privire la aceste obligaţii!
  De aici rezultă că toate acestea se împut de la cap, adică de la cei care ne conduc!

  Raportează
 • postat de Razzy Luni, 19 Iunie 2017 10:22 Link la comentariu
  4
  5

  Lucrez in acest domeniu de 10 ani si Galatiul este un oras destul de incuiat cand vine vorba de incheierea unei asigurari. Poate cei care sunt obligati de banca sa-si asigure imobilul platesc si pt o asig. facultativa. Cam asta ar fi de fapt trendul pt intreaga tara deoarece nu au aceeasi mentalitate comparativ cu strainii. Probabil si societatile de asigurare de acolo sunt mai prompte si serioase in despagubiri. Recunosc ca le recomand clientilor care vor DOAR asigurarea PAD, sa stea cuminti si sa faca altceva cu banii avand in vedere valoarea asigurata a locuintei care este mult prea mica in comparatie cu realitatea si nici riscurile acoperite nu sunt plauzibile (inundatie ca fen. natural la bloc in loc de incendiu / explozie sau apa de la vecini). Le spun ca ca nu se fac controale si nici nu se dau amenzi, totul fiind doar la nivel teoretic si nu au de ce sa se teama si incerc sa-i conving sa-si incheie si una cu toate riscurile, dar unii au ochelari de cal ! In ceea ce priveste falimentul societatilor de asigurare in caz de vreo calamitate, aici temerile fricosilor sunt usor de demontat deoarece procentul de locuinte asigurate in RO nu va fi niciodata de 100% sau macar sa cada 25% dintre blocuri in caz de vreun cuntremur major, astfel incat sa se genereze insolventa asiguratorilor. E ca atunci cand zici (si nu de putine ori am auzit tampenia asta) ca voi fi tarait prin tribunal in caz ca voi lovi pe cineva si RCA-ul meu este la o firma neserioasa. Ce treaba sa ai tu daca ai fost asigurat conform legii ? Nimeni nu are ce sa-ti faca, poate doar pantofii :-)))
  Hai sa aveti o sapt. usoara fiindca deja miroase a vacante si cheful de munca e cam pe duca.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.