PREMIERĂ la Galați | S-a lansat nava botezată după vedeta din filmul ”Explozia” (FOTO)
Foto: ”Viața liberă”, Ovidiu Amălinei

PREMIERĂ la Galați | S-a lansat nava botezată după vedeta din filmul ”Explozia” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Primul remorcher multifuncţional realizat pentru Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi după 1990 a fost astăzi, 20 iulie, lansat la apă, ocazie cu care a primit şi numele „Farul”, după numele navei care, în anii ’70, a intervenit pentru stingerea incendiului de pe nava „Vrachos”, încărcată cu azotat de amoniu, şi care ameninţa să distrugă întreg Galaţiul, evenimente ce au stat la baza scenariului filmului „Explozia”.

Dincolo de scenariile de film, AFDJ Galaţi avea nevoie de un nou remorcher multifuncţional, ca navă de intervenţie în caz de incidente pe Dunăre sau pe platformele portuare, dar şi pentru menţinerea condiţiilor de navigaţie pe timp de iarnă. Pentru acest proiect s-au alocat de la bugetul de stat 22,5 milioane de lei fără TVA (aproximativ 4,5 milioane de euro – n.r.), Şantierul Naval Damen fiind desemnat câştigător al licitaţiei privind construirea navei.

„Ca date tehnice, noi am solicitat un remorcher cu o putere de minim 4.000 CP, oferta Damen a fost un remorcher de 5.000 CP, deci pentru noi a fost un avantaj din acest punct de vedere. Nava are două motoare Caterpillar de 2.500 CP, în total 5.000 CP, are sistem de remorcaj şi la prova şi la pupa, cu tracţiune de 50 de tone forţă, are şi cârlig de remorcă, are instalaţii de stins incendii cu apă şi cu spumă. În plus, are un sistem ridicat de automatizare, este foarte manevrabilă şi poate fi operată cu un echipaj de doar cinci, şase persoane. Nava are clasă de navigaţie A2, asta înseamnă că poate naviga inclusiv pe mare, până la o distanţă de 50 de mile maritime de ţărm”, ne-a explicat directorul general al AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru.

Ceremonia de „botez” a navei s-a desfăşurat la danele Navrom Shipyard, acolo unde urmează să se fie instalate o serie de echipamente, iar „naşă” a fost chiar directoarea economică a AFDJ Galaţi, Felicia Tănase. În asentimentul participanţilor – constructori, beneficiari, reprezentanţi ai societăţii de clasificare etc. – ea a urat remorcherului „Farul” vânt din pupa, iar sticla de şampanie ce s-a făcut din prima ţăndări de puntea navei este de bun augur pentru viitorul remorcherului.

„Vor urma procedurile de commissioning (punerea în funcţiune a echipamentelor navei – n.r.), probele şi procedurile de recepţie a navei, astfel încât sperăm să o avem în serviciu încă de la sfârşitul anului, începutul anului viitor. Ar fi un lucru bun pentru noi, dat fiind faptul că şi remorcherul Perseus urmează să intre într-un proces de modernizare, iar „Farul” va fi gata de intervenţie în caz de nevoie. Mă refer la situaţii de eşuări de nave - la bara Sulina, pe Canalul Sulina, pe Dunărea Maritimă, intervenţii la stins incendii pe platformele portuare, acţiuni de remorcaj pe Dunărea Maritimă”, a precizat directorul AFDJ Galaţi.

Noul remorcher „Farul” este doar un prim pas în modernizarea flotei AFDJ Galaţi. După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, administraţia fluvială are noi achiziţii, încă patru nave de intervenţie – două pentru sectorul fluvial, două pentru sectorul maritim al Dunării.

Noul remorcher „Farul” este doar un prim pas în modernizarea flotei AFDJ Galaţi

Citit 17588 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iulie 2017 13:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.