LOCURI DE PARCARE - puţine, maşini - multe. REPORTAJ în cartierul gălățean Sf. Mina
Foto: ”Viața liberă”, Alina Şerban

LOCURI DE PARCARE - puţine, maşini - multe. REPORTAJ în cartierul gălățean Sf. Mina
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Acum doi ani, numeam zona din jurul bisericii Sf. Mina "cartierul care îmbătrâneşte odată cu oamenii". Străzile arătau ca vai de ele, piatra cubică le punea piedică celor care treceau prin zonă, iar strada Tecuci era un şantier în lucru. Acum, însă, lucrurile par să se mai fi îmbunătăţit, iar proiectele începute acum câţiva ani au fost, în sfârşit, finalizate. 

Asfalt curat, piste de bicicletă, trotuare line, bănci pe care oamenii se pot odihni, locuri de parcare trasate pe stradă. Toate aceste lucruri sunt acum parte din cartierul din jurul bisericii Sf. Mina, fost I.C. Frimu. E drept, situaţia este roz numai pe strada Tecuci, care tocmai a fost redeschisă circulaţiei. Oamenii se declară mulţumiţi doar pe un sfert, însă, pentru că în zonă mai sunt multe probleme. "E foarte bine că s-a făcut strada asta, pentru că ne săturasem de şantier. Dacă ploua, nu aveai nicio şansă pe aici fără cizme de cauciuc, se făcea mai mult nămol ca la sate. Numai că nu se face primăvară doar cu o floare. Spre exemplu, în jurul şcolii Miron Costin încă este piatră cubică, şi e veche rău. Sunt gropi multe în cartier, locuri de parcare prea puţine, chioşcuri părăsite, gunoaie aruncate la voia întâmplării. Şi foarte multă gălăgie. Avem două sedii ale Ecosal în cartier, vă daţi seama ce hărmălaie este aici", ne-a explicat Adrian Popescu, un bărbat de 72 de ani.

Devenită deja o problemă a întregului oraş, lipsa locurilor de parcare este acută în preajma bisericii Sf. Mina. Tocmai din acest motiv, mulţi şoferi parchează fiecare pe unde apucă, ba pe trotuar, ba lângă trotuar, ba chiar pe noile piste de biciclete de pe strada Tecuci.  "Nu este loc, pur şi simplu. Tot auzim de la începutul anului că primăria ne ameninţă cu locurile de parcare plătite. Unde? Că aici nu e suficient loc pentru atâtea maşini. A, dacă ar dărâma garajele, să facă locuri de parcare aşa cum trebuie, vorbim altfel. Dar până atunci, e doar vorbă-n vânt!", ne-a spus Ion Manea, un bărbat de 63 de ani, şofer cu experienţă.

Garajele, cea mai mare problemă

Numărul oamenilor din cartier care îşi doresc dărâmarea garajelor este, aparent, unul mare. "Eu propun aşa. Să se facă un recensământ şi cine nu foloseşte garajul pentru a-şi ţine maşina acolo, să rămână fără el. Un garaj dărâmat înseamnă trei locuri de parcare în plus. Hai, două, dacă nu vrem să ne înghesuim. Păi, facem treabă aşa! Ştiţi câţi oameni îşi ţin murăturile, nu maşina, în garaj?", ne-a mai spus Ion Manea.

Nu contează lăţimea străzii

Dacă pe străzile mai înguste traficul îngreunat poate fi pus în cârca maşinilor parcate chiar pe marginea trotuarului, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre străzile ceva mai late. Spre exemplu, pe strada Nae Leonard, din cele patru benzi de circulaţie, şoferii pot folosi doar două, pentru că cele din apropierea trotuarelor sunt folosite pe post de parcare. "Şi la trecerea de pietoni ne incomodează, pentru că sunt maşini parcate peste tot şi nici nu vezi când sare cetăţeanul pe trecere. Ştiam că nu e voie cu parcare la mai puţin de 25 de metri de trecere. Acum, nu sunt absurd, dar măcar la 10 metri ar trebui să li se interzică. Să fie amendaţi!", ne-a mai spus un şofer.

Până la rezolvarea acestor probleme, oamenii din cartier sunt nevoiţi să parcheze, în continuare, unde apucă. Şi, cum legea junglei funcţionează cel mai bine (primul venit, primul servit), rămâne de văzut cum se vor adapta oamenii când vor trebui să plătească pentru locul de parcare.

Du-mă acasă, măi tramvai!

Dacă în trecut, strada Tecuci era tranzitată de tramvaie, reabilitarea străzii a dus la scoaterea liniilor. Astfel, transportul în comun se face, acum, doar cu autobuzul, iar oamenii spun că "hardughiile metalice nu provoacă decât mirosuri neplăcute". "Tramvaiul este un mijloc de transport ecologic. În toată lumea se caută soluţii pentru protejarea mediului, numai la noi se aduc matahalele astea de tablă, care lasă un miros în urma lor de nu poţi sta. Ar fi trebuit să fie lăsată linia de tramvai, dar de acum e târziu. Vă daţi seama ce ar fi să înceapă să sape iar, pentru a pune liniile?", a conchis Adrian Popescu.

Maidanezii, o problemă fără sfârşit

Unul dintre aspectele de care ni s-au plâns cetăţenii a fost legat de numărul foarte mare al câinilor maidanezi din cartier. "Sunt la Școala 12 o mulţime de câini, pentru că au fost hrăniţi acolo şi vin înapoi. Eu chiar le-am spus oamenilor să nu îi mai hrănească, poate pleacă de aici. Mi-e şi frică să plec dimineaţa la muncă, pentru că eu trec pe lângă şcoală", ne-a spus o doamnă.

Există, însă, şi oameni care iau apărarea patrupedelor, şi spun că nu fac rău nimănui. "Sunt doar nişte suflete nevinovate. Nu e vina lor că au ajuns în stradă, e vina oamenilor care i-au aruncat. Pe unii i-am sterilizat chiar noi, o parte dintre locatari. Ce să facem? Să îi batem, să îi gonim? Nu e o soluţie. Aici autorităţile trebuie să intervină, cu programe de sterilizare, de adopţie. Nu cu prins şi omorât!", a conchis o cetăţeană.

Beneficiile pistei de biciclete de pe Tecuci

Odată cu inaugurarea străzii Tecuci, mulţi cetăţeni au strâmbat din nas la vederea pistei pentru biciclete, despre care spuneau că nu îşi are rostul. Cu toate astea, joia trecută, în cartier, am surprins o fată în scaun cu rotile care o folosea, pentru că trecerile de pe un trotuar pe altul erau, pe alocuri, destul de anevoioase. Iată, astfel, că pistele de biciclete sunt multifuncţionale, putând fi folosite cu succes şi de persoane cu handicap.

Jungla din cimitir nu e pe placul oamenilor

La întâlnirea cu cititorii a venit şi doamna Gâlcă Ergica. Aceasta era extrem de nemulţumită de indolenţa angajaţilor din cimitirul Eternitatea privind îngrijirea spaţiului verde din zonă. "Nu se poate aşa ceva. Sunt morminte din care nici crucea nu se mai vede, este un coşmar. Înţeleg că există acel regulament, că oamenii au obligaţia de a se îngriji de mormânt, dar dacă nu mai vine nimeni timp de luni bune, sau ani, nu intervine niciun angajat? Trebuie făcut ceva, că altfel ajungi să îţi fie frică să mai treci pe lângă mormintele alea, cine ştie ce se ascunde prin iarbă", ne-a explicat femeia. 

Am fost şi noi în cimitirul Eternitatea pentru a verifica spusele femeii şi, dacă pe aleile principale, mormintele erau cât de cât îngrijite, nu acelaşi lucru se poate spune despre zona de morminte dinspre gardurile cimitirului.

Nu sunt parcuri în cartier

Lipsa parcurilor este un alt neajuns al locatarilor. În zonă sunt trei spaţii de joacă pentru copii: lângă Biserica „Sf. Mina”, pe strada Podul Înalt şi lângă blocul O 6. În afară de aceste parcuri mici pentru copii, adulţii nu au unde să-şi petreacă timpul liber. Locatarii spun că există spaţii pe care ar putea fi amenajate parcuri, dar, până acum, nu s-a făcut nicio investiţie în acest sens.

Maşinile abandonate ocupă spațiile de parcare

În preajma fiecărui bloc din cartier zace cel puţin o maşină abandonată de ani buni, iar oamenii din zonă spun că s-au săturat de această situaţie. "Să se ia măsuri. Sau măcar să li se ia taxe mai mari. Pe lângă faptul că ocupă un loc de parcare pe care l-ar putea folosi altcineva, sunt şi periculoase pentru cei mici rablele astea. Să le ia de pe domeniul public, dacă nu le mai folosesc", ne-a explicat un cetăţean.

"Gunoierii", o problemă majoră

Mulţi cetăţeni cu care am vorbit despre zona I.C. Frimu ni s-au plâns de mizeria din cartier care, spun ei, este provocată de cei care scormonesc prin containere. Oamenii spun că oricât s-ar strădui cei de la Ecosal să strângă deşeurile, "gunoierii" vin mereu din urmă şi fac dezastru. Nici măcar containerele îngrădite nu-i sperie pe cei care trăiesc din vânzarea de pet-uri.

Joi, venim la Spitalul "Elisabeta Doamna"

"Viaţa liberă" continuă raidurile în cartierele Galaţiului pentru a afla direct de la cititori care sunt problemele cu care se confruntă aceştia în zonele în care locuiesc. Astfel, joi, 27 iulie, între orele 9,00 şi 9,30, vă aşteptăm în faţa spitalului "Elisabeta Doamna", de pe strada Traian, pentru a ne spune ce probleme sunt în cartierul dumneavoastră şi ce pot face autorităţile pentru a le remedia.

Citit 4988 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.