UPDATE. Galațiul, paralizat de o furtună puternică (FOTO şi VIDEO)

UPDATE. Galațiul, paralizat de o furtună puternică (FOTO şi VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

În urma furtunii de marţi seară, 22 de persoane au ajuns la spital din cauză că au fost lovite de crengile rupte. Cinci persoane au rămas internate, una fiind în stare destul de gravă.

UPDATE - Conform unui comunicat al Primăriei Galați, în urma furtunii care a avut loc marți după-amiază (vântul a bătut cu putere atingând la rafală 70-90 km/h) au fost peste 130 de copaci căzuți, cinci străzi blocate (Regisment 11 Siret, Milcov, Gheorghe Asachi, Domnească, Aurel Vlaicu), 10 victime (niciun deces), cinci mașini avariate, o casă avariată și mai multe garduri, un stâlp pentru troleibuz căzut, iar firul de contact pentru tramvaie a fost rupt în trei locuri.

Pentru a interveni cât mai repede cu putință, acolo unde este necesar, Inspectoratul pentru Situații de Urgență are în teren șase echipe, Serviciul Public Ecosal – șapte echipe, Gospodărire Urbană – trei echipe (dotate cu prb, macara, drujbe și emondoare), Societatea Apă-Canal – o echipă, Poliția Locală – 13 echipe, Poliția Rutieră – patru echipe, Direcția de Ordine Publică – 18 echipe. ”Voluntari ai UVSAR Galați sunt prezenți pe străzile orașului oferind ajutorul lor. Poliția Locală stabilește prioritățile în privința degajării străzilor principale care sunt blocate sau parțial blocate dar și a celor din interiorul cartierelor”, se arată în comunicatul Primăriei.
De asemenea, condițiile meteo exceptionale au produs pagube în instalațiile SDEE Muntenia Nord în județul Galați. Au fost afectate trei Linii Electrice Aeriene de 110kV, alte 32 de linii de medie tensiune și aproape 600 de Posturi de Transformare, care alimentează în total aproximativ 3.000 de consumatori. Zonele cele mai afectate au fost: Berești, Suceveni, Foltești, Nicopole, Frumușița. Sucursala Galați a trimis în teren peste 40 de specialiști, organizați în 15 echipe, care acționează pentru remedierea defecțiunilor apărute. ”Există probleme si în rețeaua de joasă tensiune, cauzate în principal de vegetația căzută în rețele. Din cauza vegetației căzută, exista probleme și în liniile electrice de joasă tensiune”, se arată într-un comunicat de presă al SDEE Muntenia Nord. 
Conform sursei citate, la ora 20,00 mai erau afectate 23 de Linii Electrice Aeriene de medie tensiune (18 total și cinci parțial). Au fost remediate defecțiunile din rețeaua de înaltă tensiune și o parte dintre cele din rețeaua de medie tensiune. ”În acest moment echipele se concentrează pe rețeaua de joasă tensiune, în vederea alimentării tuturor consumatorilor. Intervențiile se desfășoară însă destul de greu din cauza copacilor și crengilor cazute în rețea”, se mai arată în comunicat.
 


Dezastru în oraş, dar şi în judeţ, după ce o furtună, care nu a ţinut mai mult de 30 de minute, a lovit Galaţiul.

Peste 100 de copaci s-au rupt din cauza vântului foarte puternic, 50 dintre aceştia ajungând pe maşinile gălăţenilor. Din nefericire, 10 persoane au fost rănite de crengile căzute pe trotuare. „Am avut 10 persoane, două femei şi opt bărbaţi, cu traumatisme craniene, traumatisme de coloană şi la membre, care au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Galaţi. Una dintre aceste persoane este mai grav rănită, fiind de Cod Roşu, celelalte fiind de cod galben. Toate aceste persoane sunt în curs de investigaţii. Pacienţii au fost loviţi de crengi sau copaci rupţi şi au şi căzături în urma lovirilor”, ne-a declarat Adrian Malacu,  medic UPU-SMURD Galaţi.

Cele 30 de minute de furtună au încins firul şi la Numărul Unic de Urgenţă 112. „Am avut peste 150 de apeluri la Numărul Unic de Urgenţă 112. Dintre acestea, peste 100 semnalau copaci căzuţi. Au fost zece persoane rănite de copaci, care au fost transportate la spital cu ambulanţele, din care trei au fost transportate cu maşinile personale. De asemenea, copaci rupţi au fost şi în municipiul Tecuci, acolo unde s-au semnalat şi cinci curţi inundate”, ne-a explicat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, care ne-a explicat şi faptul că au fost mărite efective de intervenţie de la pompieri.

În urma furtunii, tramvaiele şi troleibuzele nu au mai circulat mai mai bine de două ore. Mai mult, circulaţia prin oraş s-a efectuat cu dificultate, mai ales că în zona Parcului CFR un stâlp a fost doborât. S-a circulat greu şi pe drumurile din judeţ, cititorii semnalând cozi de maşini pe Drumul Naţional 25, în zona localităţii Şendreni.

În jurul orei 19,30, printr-un comunicat de presă, Primăria anunţa faptul că a fost convocat Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă  pentru a se stabili planul de măsuri în astfel de cazuri. „Sunt deja multe sesizări cu privire la urmările furtunii care a avut loc. Echipe ale Ecosal, Gospodărire Urbană şi Transurb, alături de echipe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, sunt deja în teren şi intervin acolo unde este nevoie. Rugăm cetăţenii să aleagă cu grijă  locul unde îşi parchează maşinile pentru a facilita accesul utilajelor şi al echipelor care intervin”, se arată în comunicatul de presă al Primăriei, unde se precizează şi faptul că toate sesizările urmau să fie evaluate şi rezolvate cât mai prompt.        

FOTO: Robertino Bezman, Anca Spânu, Marius Negri, Teodora Miron, Tiberiana Prisacariu, Angelica Velicu

 

Citit 21162 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 22:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.