Unde "fugim" din Galaţi?

Unde "fugim" din Galaţi?
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov sau străinătate. Acestea sunt opţiunile românilor când sunt întrebaţi unde s-ar muta în următorii cinci ani. Cel puţin aşa reiese dintr-un sondaj menţionat în raportul "Oraşe-magnet, migraţie şi navetism în România", realizat de Banca Mondială, preluat de presa centrală.

Celor peste trei milioane şi jumătate de români care, potrivit Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa, muncesc în străinătate, li s-ar putea adăuga, în următorii cinci ani, încă 1,1 milioane de români. Iar alte două milioane de români s-ar muta şi mâine, fie în capitala ţării, fie în oraşele din vestul sau centrul României.

Potrivit sondajului Băncii Mondiale, preluat de Mediafax, Bucureştiul, Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşovul sunt cele mai atractive oraşe pentru cei care intenţionează să se mute în interiorul ţării. La întrebarea „În ce oraş v-ar plăcea mai mult să locuiţi?”, 15,23 la sută dintre cei chestionaţi au răspuns Bucureşti, 11,37 la sută - Cluj-Napoca, iar 9,14 la sută - Timişoara. Însă, la o altă întrebare - "În ce oraş, diferit de cel în care locuiţi în prezent, v-ar plăcea cel mai mult să locuiţi?", 15,32 la sută au indicat Cluj-Napoca, 14,46 la sută Bucureşti şi 11,88 la sută Timişoara.

Bărbaţii vor afară, iar femeile, în România

În timp ce locuitorii din vestul României se gândesc să părăsească ţara, cei din zonele mai apropiate de Bucureşti privesc cu încredere spre oraşele din interiorul ţării. Conform sondajului, locuitorii din mediul urban şi cei cu un nivel de studii mai ridicat au răspuns că doresc să plece în străinătate, iar cei cu un nivel de studii mai redus şi locuitorii din zona rurală intenţionează să se mute în interiorul ţării. De asemenea, bărbaţii preferă să emigreze, iar femeile optează să se mute într-unul dintre oraşele ţării.

În rândul celor care au în vedere să se mute, o pondere extrem de mare o au tinerii - vârsta medie a celor care intenţionează să se mute este de 35 de ani. În ceea ce priveşte situaţia familială, 75 la sută dintre repondenţii care au în vedere să se mute în următorii cinci ani nu au copii, iar ceilalţi 25 la sută au, în majoritate, doar un singur copil.

Nu ştim dacă la sondajul realizat de Banca Mondială au fost întrebaţi şi gălăţenii, dar cu siguranţă şi ei se regăsesc în răspunsurile majoritare ale celor chestionaţi.

Sondajul a fost aplicat unui eşantion reprezentativ de 1.250 de persoane din România, utilizând o metodă de eşantionare aleatorie care a ţinut seama de distribuţia teritorială a populaţiei, de structura demografică şi de distribuţia pe sexe şi pe zone urbane/rurale.

Citit 5960 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.