Morţii şi viii de pe Valea Calicii, îngropaţi de-o SURPARE

Morţii şi viii de pe Valea Calicii, îngropaţi de-o SURPARE
Aşa arăta, acum două săptămâni, râpa de la Cimitirul "Ştefan cel Mare"
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Într-un oraş al surpărilor şi tasărilor fără număr, o râpă macină Cimitirul "Ştefan cel Mare", şi nu de ieri de alaltăieri, ci de ani de zile. Din ianuarie 2013, de când ziarul "Viaţa liberă" semnala "Coşmarul gălăţenilor din Ştefan cel Mare: Se prăvălesc morţii peste noi" şi până în acest moment nu s-a luat nicio măsură concretă, doar s-au făcut documentaţii…

Butada "Morţii cu morţii, viii cu viii", nu prea mai e valabilă, cel puţin pe Valea Calicii, o uliţă desfundată din spatele cimitirelor "Ştefan cel Mare" şi "Evreiesc" unde, aşa cum scria ziarul „Viaţa liberă” în ianuarie 2013, gălăţenii stăteau cu frica-n sân că locuinţele lor ar putea-o lua oricând la vale, laolaltă cu morţii din ţintirim. Motivul? Mica rigolă ce cobora din cimitir spre un pârâu din vale se surpase ajungând ditamai râpa şi mâncând gospodăriile oamenilor şi mormintele.

În septembrie 2014, anunţam într-un nou articol că, după un an şi şapte luni, Consiliul Local a aprobat resistematizarea rigolei, după ce Primăria a constatat că "eroziunile masive rezultate în urma precipitaţiilor abundente au cauzat degradarea şi distrugerea în totalitate a canalului colector existent".

Gălăţenii de pe Valea Calicii, cărora râpa le muşca din proprietăţi, au primit cu rezerve vestea că autorităţile au hotărât să resistematizeze rigola: "Aici, după două ploi, se schimbă tot! Dacă plouă jumătate de oră, aici e cascadă şi erodează! Dacă nu se mişcă repede, degeaba au mai făcut proiectul", ne declarau cei doi riverani ai râpei.

Au avut dreptate. Suntem în anul 2017 şi Primăria abia a scos la licitaţie execuţia lucrării de resistematizare a rigolei! De ce abia acum, în condiţiile în care lucrarea a fost aprobată în 2014, am încercat să aflăm adresând Primăriei o solicitare oficială de informaţii.

Este nevoie de o lucrare de investiţii pentru că situaţia canalului determină surpări ale malurilor de-a lungul acestuia, ducând la alunecări ale terenului din jur şi implicit a locurilor concesionate pentru înhumări din cimitir, a declarat directorul SC Gospodărire Urbană SRL, Bogdan Ardean.

Ce spune Primăria

Din start, Primăria a ţinut să ne asigure că, în bugetul anului 2017, sunt alocate fonduri pentru realizarea lucrării. Dar, deocamdată, s-au făcut doar documentaţii. Conform răspunsului primit, municipalitatea a încheiat un contract cu SC Total Road SRL pentru elaborarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic şi a caietului de sarcini. Numai că nu s-a realizat şi plătit decât prima etapă: studiul de fezabilitate, în valoare de 3.893 de lei cu TVA.

"SC Total Road SRL a înştiinţat Primăria de imposibilitatea ducerii la îndeplinire a clauzelor contractuale şi de renunţare la contract, ceea ce a dus la rezilierea contractului din 13 noiembrie 2013, fiind necesară o nouă procedură pentru elaborarea proiectului de execuţie", spune Primăria.

În urma licitaţiei, SC Servland SRL a elaborat proiectul tehnic de execuţie şi caietele de sarcini pe specialităţi, în valoare de 34.200 de lei cu TVA. "Până la această dată, Primăria nu a realizat lucrări de intervenţie la rigolă. Sunt demarate procedurile pentru achiziţia contractului de lucrări", afirmă administraţia locală.

Cel mai bun raport calitate-preţ

Licitaţia pentru "Resistematizare rigolă Cimitir "Ştefan cel Mare"" a fost lansată luna trecută pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Obiectul contractului îl constituie realizarea unui canal colector din beton armat pe tronsoane de pantă egale, pe o lungime de circa 320 de metri. De asemenea, se va amenaja zona de debuşare a canalului, pentru a evita deteriorarea acestuia în caz de eroziuni ale malului Cătuşa. Valoarea estimată este de 823.704 lei, iar criteriul de atribuire "cel mai bun raport calitate-preţ". Durata de realizare a contractului trebuie să fie de minimum patru luni şi maximum şase luni. Dar e greu de spus când se va încheia licitaţia şi se va atribui contractul. Iar pe Valea Calicii situaţia se agravează după fiecare ploaie.

S-au dus şi parapeţii

În septembrie 2014, scriam că gardul de metal pe care proprietarii de pe Valea Calicii îl ridicaseră de teamă să nu se întâmple vreo nenorocire era contorsionat şi abia se mai ţinea. Acum, o bună bucată din el lipseşte. Pe 12 iulie, doi parapeţi roşii şi unul alb separau drumeagul de râpă. Marţi, 1 august, rămăsese numai parapetul alb, iar tovarăşii lui roşii se zăreau printre buruienile din râpa în care se prăvăliseră… Cât despre zona de cimitir afectată de prăpastie, imaginile vorbesc de la sine!

Foto ”Viața liberă”, Florin Răvdan și Marius Prisacariu

Citit 5525 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.