Supraacciză pe CARBURANT, de la 1 septembrie

Supraacciză pe CARBURANT, de la 1 septembrie
Cresc salariile, cresc şi costurile
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Într-un proiect de ordonanţă care vizează modificarea Codului Fiscal, guvernul a decis reintroducerea, de la 1 septembrie, a supraaccizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, fapt care va duce la o creştere cu cel puţin 45 de bani a litrului de carburant, fie benzină, fie motorină.

Principalul motiv pentru care guvernul vrea să reintroducă această taxă este scăderea sumelor încasate din taxele pe carburant, în primul semestru al anului 2017. "Din analiza comparativă a încasărilor din accize aferente semestrului I al anului 2017, faţă de semestrul I al anului 2016 a rezultat faptul că, în primul semestru al anului 2017, încasările din accize aferente produselor energetice au scăzut cu 767.633.796,55 de lei. În luna iulie 2017, taxele reprezintă 52 la sută din preţul benzinei, respectiv 50 la sută din preţul motorinei (în România), în condiţiile în care, în medie, la nivelul Uniunii Europene, taxele cumulează 62 la sută din preţul benzinei şi, respectiv, 57 la sută din preţul motorinei", se afirmă în documentul Ministerului Finanţelor.

Se estimează creşterea bugetului

Potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanţe, în perioada septembrie-decembrie 2017, va intra în bugetul de stat peste un miliard de lei, ca urmare a majorării taxelor pe carburant. Ulterior, în 2018, la bugetul de stat ar urma să ajungă 3,4 miliarde de lei, sumă care ar urma să crească anual, până la aproape 4 miliarde de lei în 2020. "În prezent, în ţara noastră, nivelul accizelor armonizate este exprimat în lei pe unitatea de măsură. Potrivit directivelor Uniunii Europene, statele membre îşi pot exprima nivelurile naţionale ale accizelor în alte unităţi decât euro, cu condiţia ca în urma conversiei în euro nivelurile naţionale ale accizelor să nu se situeze sub nivelurile minime ale accizelor prevăzute de legislaţia Uniunii Europene", se mai arată în documentul ordonanţei.

Citit 3419 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.