Legea inutilă a MEDICAMENTELOR expirate

Legea inutilă a MEDICAMENTELOR expirate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Se estimează că în jur de 1.500 de tone de medicamente, considerate deşeuri cu risc, ajung anul la coşul de gunoi, în România. Cu scopul declarat de a reduce fenomenul, Ministerul Sănătăţii a dat un ordin, în 2014, prin care medicamentele expirate sau cele pe care nu le mai folosim trebuie duse la farmacie. Doar că măsura pare să fi fost luată mai mult de ochii lumii, din moment ce nici până în momentul de faţă nu există norme de aplicare a respectivului ordin.

După ce ordinul a fost emis, Ministerul Sănătăţii nu a mai făcut niciun pas pentru a-i informa pe români despre necesitatea de a duce medicamentele expirate sau pe cele de care nu mai au nevoie la farmacie. Astfel, prea puţini ştiu astăzi de respectiva reglementare, motiv pentru care mii de tone de deşeuri medicale ajung la gunoi, alături de deşeurile menajere obişnuite. Mediul este astfel poluat puternic, chiar dacă, pentru moment, acest aspect nu este atât de evident.

Însă chiar dacă vrei să duci pastilele ieşite din termen la o farmacie, este foarte probabil să te izbeşti de un refuz din partea acesteia. În lipsa normelor de aplicare care să transpună în practică respectivul ordin, multe farmacii nu acceptă aceste medicamente.

"La mijloc, este vorba de costurile implicate în preluarea şi distrugerea deşeurilor medicale. Aceste costuri nu ar trebui suportate de către farmacii. Autorităţile locale sunt cele care ar trebui să se ocupe de reziduurile cu risc ale populaţiei. În Galaţi, sunt unele farmacii unde există coşuri special amenajate pentru preluarea acestor deşeuri. Sunt însă şi farmacii care refuză să prea medicamentele expirate. Prima problemă constă în faptul că populaţia nu a fost informată în legătură cu acest subiect. A doua problemă este lipsa normelor de aplicare a ordinului", a explicat farmacistul Florina Bonifate, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Galaţi.

Nu aruncaţi medicamentele la toaletă!

Astfel, până ce meciul de ping-pong pe tema responsabilităţii pentru medicamentele expirate va avea un câştigător, este important să nu aruncaţi siropurile medicinale sau alte medicamente lichide în vasul de toaletă, deoarece astfel cu certitudine poluează apele în care sunt deversate din reţeaua de canalizare. Dacă le aruncaţi la coşul de gunoi, legaţi-le bine înainte într-o pungă, astfel încât să nu poată fi găsite şi înghiţite de copii sau de animale.

Citit 3664 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.