Militarii au făcut spectacol la Dunăre. Peste 1.000 de gălăţeni au urcat pe navele de luptă
Foto: Marius Negri

Militarii au făcut spectacol la Dunăre. Peste 1.000 de gălăţeni au urcat pe navele de luptă
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Cele trei nave militare ale Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu", acostate, duminică, la malul Dunării, au atras peste 1.000 de gălăţeni de toate vârstele. Oamenii au stat la coadă pentru a urca la bordul vaselor de luptă - monitorul "I. C. Brătianu (nava amiral a flotilei), vedeta blindată 178 "Smârdan" şi vedeta fluvială 159.

Pe lângă tunurile, mitralierele, aruncătoarele de proiectile, aparatele radar şi GPS, pe care le-au putut admira, printre altele, pe navele militare, gălăţenii au avut parte şi de ateliere interactive pregătite de Flotila Fluvială - de noduri marinăreşti, de tehnică de comunicaţii, de tehnică de supravieţuire, dar şi de armament. De departe, cei mai încântaţi de tehnica militară de luptă au fost copiii, care nu s-au lăsat până nu au mânuit, chiar dacă cu greutate, puşca semiautomată cu lunetă, care cântărea aproape cinci kilograme, cu încărcătorul gol. Arma i-a fascinat şi pe adulţi, care de asemenea au aşteptat răbdători la coada formată pe mal pentru a simula o tragere.

Comandantul Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu", contraamiral de flotilă Cornel Rogozan, a catalogat evenimentul ca fiind "o reuşită", în condiţiile în care a stârnit interesul atâtor oameni. "De ce în Galaţi? Pentru că reprezintă un oraş important în ceea ce priveşte istoria forţelor navale române. Oraşul Galaţi a dat mulţi comandanţi ai Marinei, în Galaţi a fost şcoala ofiţerilor de marină, şcoala copiilor de marină, liceul militar, arsenalul marinei şi, aşa cum ştiţi, Marina Română s-a născut la fluviu (...) Nu este o premieră pentru Galaţi. Am mai fost prezenţi cu mai mulţi ani în urmă, dar, pentru o perioadă, aceste acţiuni au fost întrerupte (...) Flotila Fluvială este prezentă în aproape toate garnizoanele în care se organizează festivităţi de Ziua Marinei. Avem nave la Constanţa, avem forţe la Tulcea, la Brăila, la Galaţi. În spatele a ceea ce vedeţi, a exerciţiilor şi a muncii în sine stau aproape 900 de oameni. Avem 15 nave militare, în jur de 20 de ambarcaţiuni (...) Zona noastră de activitate este Dunărea interioară, până la guri, inclusiv zona lagunară, zona lacurilor", a explicat comandantul Flotilei Fluviale.

Contraamiralul ne-a spus că, în urmă cu trei săptămâni, Flotila a încheiat un exerciţiu amplu, împreună cu partenerii NATO. "Avem aprecieri ale partenerului american pe ceea ce înseamnă pregătirea echipajelor şi modul cum a acţionat Flotila Fluvială".

Citit 5265 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.