Dosarul ”Aviasan 2” bate pasul pe loc la DNA central şi la DNA Galaţi

Dosarul ”Aviasan 2” bate pasul pe loc la DNA central şi la DNA Galaţi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În octombrie 2013, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au finalizat ancheta şi au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane în dosarul intitulat „Aviasan”. În acest dosar, în care au fost anchetaţi, printre alţii, procurorul Costache Roşca, fostul deputat Mihail Boldea, Valentina Cojocaru, Matei Oprea şi Mircea Marosy, a fost pronunţată, anul trecut, şi o primă sentinţă, la Curtea de Apel Braşov, cauza fiind acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde va avea un nou termen în luna septembrie.

Atunci când au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor din acest dosar, procurorii au dispus şi disjungerea cauzei faţă de o parte dintre cei trimişi în judecată, dar şi faţă de alte persoane. Astfel, procurorii DNA Galaţi, ţinând cont de faptul că nu au reuşit să finalizeze cercetările, au decis disjungerea cauzei faţă de mai multe persoane, toate numite în rechizitoriu  "făptuitori".

Pe lista făptuitorilor se află nume sonore din Galaţi, precum Bogdan Liviu Ciucă, la data respectivă fiind deputat şi notar public, procurorul Virgil Luparu, Nicolae Reti, fostul director de la Oficiul de Cadastru şi Publicitare Imobiliară Galaţi, Eugen Durbacă, actualmente deputat, Răducan Oprea, directorul de la Registrul Comerţului Galaţi, dar şi Mircea Toader, fost deputat. De asemenea, procurorii DNA au dispus disjungerea cauzei şi faţă de fostul deputat Mihail Boldea, care este acuzat şi de săvârşirea altor fapte, faţă de cele pentru care a fost deja judecat într-o primă instanţă.

Disjungerile bat pasul pe loc

Ţinând cont că în octombrie 2013 procurorii DNA Galaţi au decis că „cercetările vor fi continuate în cadrul unui alt dosar penal de către Serviciul Teritorial Galaţi din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, am decis să întrebăm care mai este stadiul acestui dosar. Solicitarea a fost trimisă la Direcţia Naţională Anticorupţie Structura Centrală, pe cele două adrese de e-mail ale biroului de presă, adrese trecute pe site-ul instituţiei.

În urma solicitărilor noastre, am primit un răspuns prin care suntem înştiinţaţi că „în prezent, dosarul penal nr. 711/P/2014, disjuns din dosarul nr. 185/P/2008 (n..r. dosarul de bază, intitulat „Aviasan”), se află în lucru, fiind instrumentat de domnul procuror Ciprian Man”.

Procurorul amintit în răspunsul trimis de DNA a fost, respectiv Ciprian Man, a fost detaşat la structura centrală a Parchetului anticorupţie în luna martie anul acesta, până atunci fiind procuror-şef la Serviciul Teritorial Oradea al DNA. Se pare că numele acestuia a apărut şi într-un scandal, jurnaliştii de la luju.ro susţinând, pe baza unor stenograme, că procurorul îl asigura pe un individ că-l va ajuta să obţină o soluţie favorabilă într-un dosar.

Un alt răspuns, alte informaţii

Paradoxal, după ce am primit răspunsul mai sus amintit, care are antetul Secţiei de Combatere a Corupţiei, un alt răspuns a fost trimis de pe cea de-a doua adresă de e-mail a biroului de presă al DNA, răspunsul având, de data aceasta, antetul Biroului de Informare şi Relaţii Publice. „Dosarul disjuns din dosarul nr. 185/P/2008 se află în lucru la structura centrală, alte informaţii nu pot fi oferite fiindu-le incidente dispoziţiile art. 12 alin.1 lit e) din Legea 544/2001”, se arată în respectivul răspuns.

Din acelaşi document trimis de Biroul de Relaţii Publice am aflat însă că, din dosarul de bază, cel cu nr. 185/P/2008, a mai fost format un alt dosar, respectiv al treilea. „Un alt dosar disjuns din dosarul nr. 185/P/2008 se află în lucru la Serviciul teritorial Galaţi”, se mai menţionează în adresa DNA.

În solicitarea trimisă de "Viaţa liberă" la Direcţia Naţională Anticorupţie am precizat şi numele celor care făceau obiectul disjungerilor, aceştia fiind numiţi de procurorii DNA Galaţi drept făptuitori. Biroul de presă al DNA a ţinut însă să ne precizeze, în cel de-al doilea răspuns, faptul că „niciuna dintre persoanele menţionate de dumneavoastră în solicitare nu are calitate de suspect sau inculpat în acest moment”.

Se aşteaptă prescripţia?

Aşadar, din celebrul dosar „Aviasan” s-au desprins alte două dosare, unul aflat la DNA Central, altul la DNA Galaţi, ambele aflate încă în cercetare. Trebuie precizat faptul că ancheta oficială în dosarul „Aviasan” a început încă din 2008, iar disjungerile au fost făcute încă din 2013. La aproape patru ani de la această decizie, ancheta nu este nici măcar aproape de final. Cum în legea penală din România există şi termenul de „prescripţie”, am putea, totuşi, să ne întrebăm dacă nu cumva, până la finalizarea cercetărilor, se va constata, şi în acest caz, ca şi în altele, că a intervenit prescripţia, iar dosarul se va închide, fără a se face lumină şi a se stabili, dacă vreunul dintre făptuitorii menţionaţi au avut sau nu vreo vină în afacerea „Aviasan”.

Citit 4496 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.