Ivan Patzaichin şi Row-Mania, al cincilea an la Galaţi

Ivan Patzaichin şi Row-Mania, al cincilea an la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

România naturală văzută din barcă, o atracţie pentru mai mulţi iubitori de sport, dar şi de inedit.

De cinci ani, Ziua Marinei la Galaţi se sărbătoreşte şi din canotcă, prin acţiunea organizată de multiplul campion olimpic Ivan Ptzaichin şi Asociaţia Mila 23, ocazie pentru gălăţeni de a încerca, încă o dată, să trăiască momente unice.

Cursa tradiţională dintre Galaţi şi Brăila, anulată din cauza vântului

Fostul campion mondial a încercat, şi în acest an, să organizeze o competiţie între echipajele din Galaţi şi Brăila, dar, din cauza vremii, concursul nu a mai avut loc, în ciuda gălăţenilor care se simţeau pregătiţi să câştige în acest an cursa, după patru ani în care au ieşit pe locul al doilea.

Din nefericire, cursa tradiţională dintre Galaţi şi Brăila a fost anulată, din cauza vântului, astfel că gălăţenii vor avea abia la anul şansa să devină câştigătorii râvnitului trofeu, care de patru ani se află în oraşul vecin.

Lipsa cursei-duel nu i-a împiedicat pe curioşi şi curajoşi să participe la cursa de pe Dunărea gălăţeană, astfel că la start au luat parte 12 echipaje, unele dintre ele stabilite ad-hoc, cu nume care mai de care mai amuzante. De departe, cel mai simpatic echipaj a fost “Curăţarea Pernelor”-  formată din angajaţii unei firme de curăţătorie. “Am lăsat Ziua Marinei de la Constanţa pentru cea de la Galaţi. Am auzit la radio despre acest eveniment şi am vrut să văd cum este şi aici”, a  spus Oleg Ţurcan.  

După fazele preliminarii, în semifinale s-au aflat şase echipaje: Veteranii, Arca lui Noe, Rechinii, Vulturii, Curăţarea Pernelor şi PMG.

“Veteranii” au obţinut calificarea pentru faza finală a competiţiei, care se va desfăşura la Tulcea, pe 3 septembrie. Aceştia au câştigat fiecare dintre ediţiile precedente de la Galaţi, iar anul trecut, la Tulcea, au terminat cursa pe locul doi. “Veteranii” sunt: Mihai Munteanu, Sandu Voinea, Andrei Galeru, Alin Batcu, Cristi Boczar, Marius Buricea, Theodor Pintilie, Eduard Moloman, Radu Poteraş, Alexandru Stoica şi Viorel Crînganu.

Cu canotca prin ţară, dar şi prin străinătate

Ivan Patzaichin a fost din nou centrul atenţiei, atât al celor mici, cât şi al celor mari. “Ne-am văzut ajunşi şi la a cincea ediţie. Mă bucur că sunt foarte mulţi oameni în jurul nostru acum. Am văzut şi o echipă de copii, foarte tineri, şi mă bucur pentru ei că încearcă să înţeleagă ce înseamnă acest proiect „Descoperă Romania”, care este creat exact pentru tineri, pentru copii, ca să încerce să iasă la mişcare, la natură, pentru că asta înseamnă sănătatea pentru ei. De la an la an am avut surprize extrem de plăcute, multe oraşe au creat chiar locuri de agrement pe întreg anul, la Alba Iulia, Giurgiu, chiar şi cei de la Buzău au făcut ceva frumos, Călăraşiul a creat o faleză superbă numai pentru evenimentul acesta şi asta mă  bucură foarte mult. Sunt oraşe care au propus şi încearcă să facem chiar pe două zile, să fie o zi dedicată numai copiilor, şcolarilor şi cred că suntem pe drumul cel bun”, a spus campionul apelor.  

Datorită lui Ivan Patzaichin, canotca a ajuns cunoscută în mai multe locuri din Europa, o astfel de ambarcaţiune fiind construită chiar în Germania şi donată primăriei din Ulm. “Canotca există peste hotare. Noi am făcut un traseu de la Viena la Tulcea acum vreo patru ani, există şi la Londra o canotcă şi la Ulm, în Germania. Am stat la festivalul de la Ulm şi în zece zile am construit o barcă, pe care am donat-o primăriei oraşului german. La anul sperăm să ajungem şi pe Tamisa, l-am avut invitat pe directorul de regată de pe Tamisa şi la anul sperăm, cu ocazia centenarului, să facem un eveniment superb acolo”, a mai spus Ivan Patzaichin.

Citit 3049 ori Ultima modificare Marți, 22 August 2017 14:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.