CONTURILE gălăţenilor, aproape de pragul de 1 miliard de euro!

CONTURILE gălăţenilor, aproape de pragul de 1 miliard de euro!
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Gălăţenii aveau în conturi, la sfârşitul primului semestru al acestui an, peste 4,36 miliarde de lei (foarte aproape de pragul de 1 miliard de euro! – n.r.), cu 104,6 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultă din datele centralizate de BNR. În moneda naţională, conturile au crescut cu 31,7 milioane de lei, la valoarea de 3,05 miliarde de lei, în timp ce conturile în valută au crescut cu echivalentul a 72,9 milioane de lei, la valoarea de aproape 1,31 miliarde de lei.

Pe categorii de clienţi, se observă că, dacă la nivelul populaţiei s-a înregistrat o tendinţă de consolidare a procesului de economisire, în cazul firmelor fondurile de care dispuneau acestea s-au „subţiat” destul de mult.

Strict la nivelul populaţiei, economiile gălăţenilor erau la sfârşitul primului semestru din 2017 de peste 3,32 miliarde de lei, faţă de 3,09 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea de 237 milioane de lei a fost susţinută atât de creşterea conturilor în moneda naţională (+158,1 milioane de lei), cât şi de creşterea conturilor în valută (+78,9 milioane de lei). Mai exact, în moneda naţională, populaţia din judeţul Galaţi deţinea, după prima jumătate a acestui an, peste 2,24 miliarde de lei (disponibilităţi la vedere de 706 milioane de lei şi depozite la termen sau rambursabile după notificare de 1,54 miliarde de lei). În ceea ce priveşte conturile în valută, populaţia deţinea echivalentul a 1,07 miliarde de lei (disponibilităţi la vedere de 424,2 milioane de lei şi depozite la termen sau rambursabile după notificare de 655,6 milioane de lei).

În cazul agenţilor economici, la sfârşitul primului semestru al acestui an, aceştia aveau în conturi doar 920,5 milioane de lei, faţă de 1,05 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea de 133,4 milioane de lei a fost generată atât pe partea economiilor în moneda naţională (-126,3 milioane de lei), cât şi pe segmentul economiilor în valută (-7,4 milioane de lei). Astfel, în moneda naţională, companiile gălăţene deţineau, după prima jumătate a acestui an, 699,7 milioane de lei (disponibilităţi la vedere de 490,6 milioane de lei şi depozite la termen sau rambursabile după notificare de 209,1 milioane de lei). În valută, firmele gălăţene deţineau 220,5 milioane de lei (disponibilităţi la vedere de 153,5 milioane de lei şi depozite la termen sau rambursabile după notificare de 67 milioane de lei).

Trendul negativ al economiilor agenţilor economici este explicabil, în condiţiile în care resursele proprii sunt principala formă de finanţare a afacerilor. Creditarea este în general ocolită de companii, dobânzile practicate de bănci şi condiţiile de creditare, în materie de garanţii, fiind considerate mai degrabă dezavantajoase pentru mediul de afaceri.

Citit 3078 ori Ultima modificare Marți, 22 August 2017 11:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.