SECRETUL unui mariaj de jumătate de secol

SECRETUL unui mariaj de jumătate de secol
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Pe Margareta şi Gheorghe Obreja i-am întâlnit pentru prima dată în mai, când serbau unul dintre cele mai frumoase evenimente din viaţa unui om: 50 de căsnicie. Emoţionaţi şi foarte bucuroşi, aceştia și-au ocupat locurile în sala Teatrului muzical "Nae Leonard" unde aveau să vadă un spectacol pus în scenă special pentru cei ce îşi serbau "nunta de aur". I-am zărit mai apoi pe holul teatrului unde m-am şi apropiat de ei, curioasă să aflu secretul unui mariaj atât de lung. Doamna Margareta ţinea în mână un frumos buchet de flori şi îl privea pe soţul dumneaei, care începuse să-mi spună că fără respect şi sinceritate nu ar fi făcut casă bună împreună. Privirea aceea spunea totul.

Dialogul nostru a fost scurt şi totuşi îmi doream să aflu mai multe despre povestea din spatele celor atâţia ani de mariaj. Aşa că, la trei luni de atunci, m-am întors la familia Obreja pentru a sta de vorbă cu doi oameni care au reuşit să răzbată împreună. Aceştia m-au primit la ei acasă şi şi-au început povestea uşor timizi.

S-au înâlnit pe când erau adolescenţi, în satul natal, Cârjoani, din comuna Pogana, judeţul Vaslui. Căsătoria lor a fost ceva aranjat de către familiile lor. Cu toate că relaţia lor a început din cauza unor interese ale părinţilor, aceştia au ajuns să se iubească şi să-şi construiască propria familie împreună, în cele din urmă ajungând să locuiască la Galaţi prin diferite conjuncturi ale vieţii.

Gelozia iese din discuţie în relaţia lor

Aceştia au împreună doi copii, o fată şi un băiat, de care sunt teribil de mândrii şi pe care i-au menţionat cu multă dragoste pe tot parcursul discuţiei noastre. Cu toate că relaţia lor nu a fost mereu plină doar de vorbe bune sau de momente dulci, aceştia au ştiut când şi cum să lase unul de la altul, dar şi câtă libertate să-şi ofere. După spusele lor, gelozia nu îşi are locul între ei. Doamna Margareta e de părere că relaţiile din ziua de azi nu prea merg tocmai din cauza asta, pentru că nu se oferă libertate şi se pornesc gelozii din nimic.  

Un alt aspect deosebit de important pe care amândoi soţi l-au subliniat este sinceritatea. O minciună azi, o minciună mâine şi ajungi să te pierzi cu totul, sunt de părere ei. Cel mai bine este să fii sincer şi să vorbeşti deschis cu cel de lângă tine, a punctat domnul Gheorghe. 

Două săbii în aceeaşi teacă nu au cum să intre

Întrebaţi ce părere au de relaţiile de azi, cei doi au răspuns că acum mai toţi au orgolii şi prea puţină răbdare cu celălalt. Două săbii în aceeaşi teacă nu au loc, a punctat femeia. Aceştia au mai spus că secretul lor pentru o căsnicie de durată a fost şi este abilitatea de a şti când să lase de la ei pentru a aplana un conflict sau o neînţelegere. 

Responsabilitatea e importantă 

Margareta şi Gheorghe s-au privit unul pe altul şi fără să ezite mi-au spus că în cei 50 de ani de căsnicie au învăţat cum să se responsabilizeze reciproc şi că ei cred că asta i-a ajutat foarte mult să înţeleagă ce are de făcut fiecare. El concetrându-se pe locul de muncă, iar ea pe creşterea copiilor, formulă care i-a ţinut împreună şi care, pentru ei, a mers.

În cele din urmă, întrebată dacă s-ar căsători din nou cu soţul ei dacă ar fi tânără, doamna Margareta mi-a spus că nu e sigură, dar că probabil da, pentru că pe el îl ştie cel mai bine.

”O căsătorie nu e niciodată doar lapte şi miere. Mai sunt şi momente grele când nu mai ştii ce să faci, însă ce contează cu adevărat e să ştii cum să treci peste acele momente împreună cu persoana iubită. Mulţi tineri lasă problemele să îi separe, nu mai luptă pentru relaţie”, au spus Margareta şi Gheorghe Obreja.

Citit 3785 ori Ultima modificare Marți, 22 August 2017 11:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.