REVOLTĂ într-o comună gălățeană. ”Peste doi ani, o să mai primim curent o dată la trei zile”

REVOLTĂ într-o comună gălățeană. ”Peste doi ani, o să mai primim curent o dată la trei zile”
Autorităţile spun că este nevoie urgent de investiţii în reţelele de tensiune
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

De departe, cea mai gravă problemă cu care se confruntă localnicii din comuna Fîrţăneşti, de ceva timp, este alimentarea cu energie electrică, ne-au spus nu doar autorităţile, ci şi oamenii pe care i-am întâlnit în cele două sate.

La vizita noastră în Fîrţăneşti şi Viile, pe data de 15 august, când se pregătea o petrecere cu multe concerte, mici, bere şi focuri de artificii, de Ziua Comunei, jumătate din satul Viile, care numără peste 1.700 de oameni, nu avea energie electrică de aproape o zi. Culmea este că, după cum ne-a spus primarul Adrian Filote, reţeaua „păstorită” de Electrica nu a cedat din cauza vreunei furtuni puternice, aşa cum ne-am fi imaginat, ci din cauza unui vânt... moderat. „Cum adie vântul, cum rămân oamenii fără curent. Nu se mai poate. Am făcut adrese şi la Electrica Galaţi, şi la sucursala de la Târgu Bujor – aici a mai rămas o singură echipă. Este dezastru. Când a fost nenorocirea din aprilie, toţi am fost electricieni şi atunci am înţeles. A fost de groază. Toţi am legat fire, unele sunt legate de lemn, de copac. A trecut şi nu s-a mai făcut nimic. Aşa au rămas. De ieri (14 august n.r.) - şi nu a bătut vântul foarte tare - sunt case fără curent. O femeie m-a făcut albie de porci că i s-a stricat mâncarea în frigider. Eu o cred. Este venită din Italia şi este pentru a doua oară într-o lună când i se opreşte curentul şi i se strică mâncarea în frigider”, ne-a spus primarul comunei Fîrţăneşti, care ne-a povestit cum, pe data de 14 august, seara, o echipă a Electrica a venit în comună, în urma sesizărilor, însă nu a putut interveni din cauză că era deja întuneric. „Aseară (14 august n.r.) a venit o echipă de la Electrica pe la ora 22,00, cu lanternă, să ne uităm după fire încâlcite. Nu au văzut nimic, vă daţi seama. Bătaie de joc”, ne-a spus, revoltat, alesul.

Autorităţile sunt de părere că este nevoie urgent de investiţii în reţelele de tensiune, în condiţiile în care instalaţia este extrem de veche şi avariile se înmulţesc. „Au rămas reţelele vechi, de acum 50 de ani, neizolate. Cum bate vântul, pică. Am făcut adrese la Electrica, vă arăt şi telefonul că îl am la favorite pe directorul lor, care mi-a spus că nu are nicio putere şi să mă îndrept mai sus. Am avut, în urmă cu aproximativ două săptămâni, două zile ”iarmaroc” la primărie. Nu am avut curent, iar lumea, în special venită de afară, avea nevoie să îi fie eliberate tot felul de documente. Este dezastru, sunt reţelele praf! Dacă nu se bagă bani în ele, peste doi ani de zile o să avem curent o dată la trei zile. Și transformatoarele sunt vechi, antice. Doar le vopsesc şi le cârpesc. Este jale”, a afirmat Adrian Filote.

Nemulţumire mare era şi în satul Viile, printre săteni. Două localnice, pe care le-am întâlnit pe una dintre străzile principale, ni s-au plâns că au fost nevoite să arunce toată mâncarea pe care o aveau în frigider, întrucât ce gătiseseră femeile se şi stricase.

Ieri (marți, 22 august), primarul Adrian Filote ne-a povestit că alimentarea cu energie electrică în comună a fost sistată, din nou, săptămâna aceasta.

Citit 7789 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.