EXCLUSIV | Galaţiul va avea SPITAL NOU la Sfântu' Aşteaptă

EXCLUSIV | Galaţiul va avea SPITAL NOU la Sfântu' Aşteaptă

Ideea construirii unui spital doar cu fonduri publice, locale sau guvernamentale, este una pur utopică
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
11 comentarii

Ideea construirii unui nou spital de urgenţă la Galaţi nu este nouă. De-a lungul anilor, mai multe Guverne sau politicieni ai opoziției au cochetat cu acest proiect, fără a face însă şi ceva concret pentru a-l pune în practică. În pofida listei lungi de promisiuni şi asigurări, nicio palmă de pământ nu a fost mişcată de pe niciunul dintre terenurile destinate ridicării mult aşteptatului spital modern.

Cea mai nouă unitate sanitară din Galaţi este Spitalul Clinic Judeţean de Urgență „Sf. Ap. Andrei”, înfiinţat în urmă cu 45 de ani. Restul unităţilor sanitare cu paturi funcţionează de şi mai mult timp, în clădiri adesea nepotrivite pentru cerinţele actului medical modern.

În ultimii 15 ani, în timp ce nevoia de servicii medicale care presupun spitalizare a crescut constant, numărul de paturi din spitalele gălăţene a scăzut cu peste 500, ajungând, în prezent, la puţin peste 2.600. Chiar şi aşa, în unele saloane, suprafaţa alocată fiecărui pat este mai mică față de cât cer normele europene.

Făcând abstracţie de clădirile depăşite și șubrezite de timp în care funcţionează spitalele gălăţene, şi infrastructura de utilităţi a acestor imobile este vizibil deteriorată. Astfel, în ultimii ani, au fost investite sume importante de bani pentru cârpirea instalaţiilor termice şi a instalaţiilor sanitare ale acestor unităţi. Asemenea cheltuieli nu ar fi necesare în cazul unui spital nou.

Clădire veche, risc mare de îmbolnăvire

În al patrulea rând, în ţările în curs de dezvoltare (în categoria cărora este inclusă şi România), îmbolnăvirile produse în spital, aşa numitele infecţii nosocomiale, sunt mai des întâlnite decât în ţările dezvoltate. În ciuda acestui fapt dovedit şi logic, până la urmă, în România există o subraportare masivă a acestor infecţii. Totul, pentru a da bine în statistici şi a atinge indicatorii manageriali de performanţă. A ascunde însă problema sub preş nu înseamnă că ea încetează să mai existe. Dimpotrivă, această atitudine a struţului înrăutăţeşte şi mai mult lucrurile, iar repercusiunile se măsoară nu în statistici, ci în vieţi pierdute.

De ce am adus în discuție acest subiect? Deoarece, cu cât clădirea unui spital este mai veche, cu atât creşte riscul apariţiei infecţiilor nosocomiale. În 2011, la Spitalul Judeţean din Galaţi, doi pacienţi, de 65 şi 31 de ani, au fost ucişi de acinetobacter, un microb luat, se pare, din sala de operaţie. În Spania, în urmă cu nouă ani, o clădire de terapie intensivă a fost demolată, după ce epidemiologii s-au chinuit, timp de doi ani, să scape de aceeaşi bacterie prin dezinfecţii repetate.

Nu în ultimul rând, Spitalul Clinic Județean de Urgenţă, în mod particular, dar şi restul unităţilor medicale cu paturi din judeţ, de asemenea, sunt supraaglomerate. În ciuda faptului că mulţi gălăţeni consideră, în continuare, că cel mai bun spital este trenul spre Bucureşti, alţi bolnavi din judeţele învecinate vin la Galaţi, pentru tratament. Astfel, secţii clinice precum Neurochirurgia, Radioterapia sau Chirurgia vasculară au o adresabilitate regională, nu doar judeţeană.

„Poziţia geografică constituie un atu”

În ciuda beneficiilor evidente pe care le-am avea de pe urma înfiinţării unui nou spital, este aproape imposibil ca un astfel de proiect să poată fi dus la bun sfârşit doar cu fonduri publice (locale sau guvernamentale).

„În Galaţi, la ora actuală, avem nevoie de un nou spital. În momentul în care ar apărea un spital regional, ar fi mai mult un spital de urgenţe, pe anumite specializări. S-ar mai descongestiona astfel şi actualele spitale. Şi poziţia noastră geografică constituie un atu, cu Republica Moldova aproape, Brăila aproape, Bârlad aproape, Vrancea aproape, faptul că există şi elicopter SMURD la Galaţi, avem posibilitatea să oferim servicii medicale de calitate superioară. Şi la ora actuală Spitalul Judeţean oferă servicii medicale pe multe dintre specializări şi Brăilei, şi celor de la Tulcea, şi celor din zona Bârladului şi multora care vin de peste Prut.

Un spital regional ar fi un avantaj în plus, pentru că, pe lângă infrastructura medicală superioară celei actuale, de obicei pe lângă un astfel de spital dezvolţi şi alte activităţi economice, nu numai pe partea medicală”, este de părere preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, care adaugă însă că „este greu de crezut că vom reuşi să-l construim cu fonduri guvernamentale, să aloce Guvernul 140-150 de milioane de euro pentru un spital la Galaţi, dotat cu aparatură”.

Soluţia, un parteneriat public-privat

„Sper să avem în curând normele de aplicare pentru Legea parteneriatului public-privat, pentru că există şi această posibilitate. Sincer, eu dacă aş avea bani, aş investi într-un spital în România, cred că ar merge bine. Dar important este să fie reglementat cadrul legislativ, să poţi să faci parteneriat public-privat: Consiliul Judeţean să pună la dispoziţie terenul şi utilităţile (le avem deja), plus ce trebuie pe partea de infrastructură. CJ are în proprietate 110.000 de metri pătraţi (11 hectare), unde poţi să dezvolţi un spital regional pe orizontală, pentru că trendul nu mai este dezvoltarea pe verticală, așa cum este Spitalul Judeţean, de exemplu, ci pe orizontală”, a adăugat preşedintele CJ.

„Cazurile grave nu ar mai trebui trimise la Bucureşti sau Iaşi”

Prof. dr. Aurel Nechita, preşedintele Colegiului Medicilor din Galaţi, este de părere că Galaţiul şi Brăila ar putea beneficia împreună de un spital regional. „Dacă ne gândim la Galaţi şi Brăila, cele două oraşe atât de apropiate, vorbim de cea mai mare aglomeraţie urbană din România, după Bucureşti. Luând în calcul chiar şi doar acest aspect, este lesne de înţeles de ce avem nevoie de un nou spital judeţean construit şi dotat după ultimele standarde. Acest lucru se impune cu atât mai mult cu cât suntem la distanţă destul de mare (aprox. 250 de kilometri – n.r.) de cele două mari centre medicale de la Bucureşti şi Iaşi. Un spital modern ne-ar permite să rezolvăm aici multe dintre cazurile grave care acum sunt trimise spre Iaşi sau la Bucureşti”, a precizat preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi.

Prof. Nechita atenţionează că, din cauza vechimii actualului Spitalul Judeţean, vorbim şi de un risc seismic pe care l-a remarcat încă din anul 2000. „Clădirea are nevoie de consolidări. Spitalul este şi supraaglomerat. Secţii precum Neurochirurgia, Radioterapia sau Arşii lucrează acum la peste 100 la sută din capacitate. Din aceste motive, este nevoie de un spital ultramodern la „Dunărea de Jos”. Am avea resurse umane pentru funcţionarea unui astfel de spital, având în vedere că avem facultate de Medicină chiar aici, în oraş”, a concluzionat prof. Nechita.

Actualul Spital Judeţean are probleme

Şi reputatul chirurg gălăţean dr. Paul Ichim crede că, în situaţia puţin probabilă în care un nou spital va fi construit şi înfiinţat la Galaţi, problema personalului medical va putea fi rezolvată, încet-încet, mai ales că Galaţiul este centru universitar de profil. „Nu ştiu dacă este vreun medic din Galaţi care să nu se bucure de construirea unui nou spital aici. Actualul Spital Judeţean de Urgenţă datează din anul 1972 şi a început deja să arate hibe în funcţionare. Este însă greu de crezut că se va construi un nou spital în viitorul apropiat, deoarece România nu are bani nici măcar pentru construirea celor trei spitale regionale atât de mediatizate”, crede dr. Paul Ichim.

Două proiecte, zero investiţii

Ideea înfiinţării unui nou spital judeţean la Galaţi a apărut în perioada 2007-2008, atunci când, la nivel central, a fost lansat un program pentru construirea mai multor unităţi sanitare, iar pentru Galaţi a fost prevăzut un nou spital judeţean de urgenţă. Unitatea ar fi urmat să aibă o capacitate cuprinsă între 400 şi 600 de paturi. Autorităţile locale au pus atunci la dispoziţia Ministerului Sănătăţii un teren cu toate utilităţile necesare, situat la ieşirea din Galaţi, înspre Metro. În cadrul acelui proiect, s-a ajuns până la aprobarea, de către Guvern, a indicatorilor tehnico-economici. Doar că lucrurile s-au împotmolit în acest stadiu, odată cu schimbarea de guvernare de la acea vreme. Astfel, a devenit agreată o nouă idee: cea a construirii spitalului de urgenţă pe un teren situat între Galaţi şi Brăila.

„În 2009, Guvernul a dat o hotărâre prin care trei spitale regionale ar fi urmat să fie construite la Cluj, Craiova şi în zona Galaţi-Brăila. S-a făcut chiar şi proiectul, însă aşa a rămas totul, de atunci. Se optase pentru un loc cu o suprafaţă de 15 hectare, situat între Galaţi şi Brăila, la o distanţă de aproximativ 7,5 kilometri de fiecare dintre cele două municipii”, a explicat prof. dr. Aurel Nechita.

Un pat finanţat la peste 200 de persoane

România finanţează, în medie, un pat de spital la 186 de persoane, conform datelor raportate de Institutul Național de Statistică. În judeţul Galaţi, însă, un pat de spital finanţat revine pentru 204 persoane, ceea ce ne situează sub media pe ţară. Cel mai bine stau Clujul (un pat la 115 locuitori), Iaşiul (un pat la 134 de locuitori) şi Timişul (un pat la 149 de locuitori). Este un nou argument că Galaţiul ar avea nevoie ca de aer de un nou spital de urgenţă.

"România îngroapă un spital la fiecare cinci ani"

Spitalele de stat construite în România, în ultimii 27 de ani, pot fi numărate pe degete. Din contră, dacă punem în balanţă spitalele pe care politicienii le-au desfiinţat, de la Revoluţie încoace, ajungem la concluzia că numărul unităţilor sanitare cu paturi din ţara noastră este mai mic acum decât în 1990. În toată această perioadă, fiecare Guvern nu a făcut mai nimic pentru a găsi fonduri necesare ridicării şi înfiinţării de noi spitale.

Medicul Cătălin Cîrstoveanu a explicat, pentru Recorder.ro, cum s-a ajuns la o asemenea contraperformanţă. "România trimite, în fiecare an, aproximativ 1.000 de copii la tratament în străinătate. Pentru aceştia, plăteşte undeva între 15 şi 20 de milioane de euro. Astfel, în cinci ani s-ar putea construi un nou spital. Cu alte cuvinte, la fiecare cinci ani trimitem un spital în străinătate sau îngropăm un spital. Nu ne lucrează nimeni din afară. Este, pur şi simplu, o incompetenţă totală. Sunt nişte oameni incompetenţi, în nişte funcţii pe care nu le merită. Mi-am dat seama de lucrul acesta. Ocupă nişte posturi în mod inutil", este de părere dr. Cătălin Cîrstoveanu.

La Brăila, investiţie privată în domeniul sanitar

Brăila va avea, în 2020, un spital privat ultramodern cu profil chirurgical, au anunţat, în urmă cu aproximativ două săptămânii, jurnaliştii din oraşul vecin. Potrivit acestora, în prezent, se lucrează la proiectul tehnic. Unitatea sanitară va avea o suprafaţă de circa 1.800 de metri pătraţi şi va fi structurată pe şase nivele: demisol, parter plus patru etaje. Pacienţii vor renunţa astfel la drumul la Bucureşti pentru operaţii minim-invazive.

Citit 5137 ori Ultima modificare Joi, 07 Septembrie 2017 23:04

11 comentarii

 • postat de Cocalarii si figurantii nu vor SPITALE ci vor ... PARCARI CU ETAJE !!! Joi, 24 August 2017 00:59 Link la comentariu
  1
  6

  In delirul ultimilor ani, din cauza disperarii, a fricii fata de ziua de miine si foamei si a saraciei in care au trait, a aparut o categorie de urlatori , care se viseaza importanti cetateni europeni, beneficiari numai de drepturi si fara nicio indatorire , locuitori de rusine ai Galatiului ... pripasiti aici cine stie cum si de pe unde, care au inceput sa se umfle de atata consideratie de sine si, convinsi fiind ca sunt si ei un mic buric al Pamantului, au devenit posesiv-agresivi la adresa drepturilor cetatenilor cu bun simt si onesti ai orasului (si a oricui nu se incadreaza in sfera lor de interese) ... INCERCAND SA DETURNEZE DREPTURILE CETATENILOR NORMALI SI SA-I DEPOSEDEZE DE ELE !!!
  Acesti tupeisti de doi lei pretind sa acapareze toata preocuparea autoritatilor locale si toate finantarile aparute de pe cine stie unde, numai in folosul si avantajul lor strict punctual si absolut personal si meschin...

  Intr-un oras relativ mare, asa cum este Galatiul, in loc ca toate resursele umane si financiare sa fie canalizate pentru rezolvarea problemelor GRAVE ... de INTERES PUBLIC, GENERAL ... cum ar fi transportul public, starea jalnica a trotuarelor, spatiilor verzi, a partii carosabile, problema invaziei de caini vagabonzi, demolarea si asanarea zonelor cu cladiri ruinate care au umplut orasul si pun in pericol sanatatea populatiei, problema apei reci si calde si a canalizarii si a alimentarii cu energie electrica in mod corespunzator din punct de vedere al parametrilor tehnici, modernizarea si dotarea institutiilor de interes public (spitale, scoli, politia nationala), CREAREA DE LOCURI DE MUNCA ... SI MULTE ALTELE ... o mana de latrai cu mult tupeu si minte ingusta, viseaza in schimb ... PARCARI SUPRAETAJATE CU ... APA CALDA ... LUMINA IN CASCADE ... CLIMATIZARE , VENTILATIE, INCALZIRE SI AER IONIZAT ... CU PARCURI SI SPATII DE RECREERE INCLUSE IN PERIMETRUL ACESTOR PARCARI ... iar altii, tot atat de debusolati dar pe alte coordonate, se viseaza intr-o lume a cainilor, unde totul sa fie numai intru fericirea cainilor ... parcuri numai pentru caini ... pensiuni numai pentru caini ... locuri de joaca numai pentru caini ... restaurante numai pentru caini ... CARTIERE INTREGI NUMAI PENTRU CAINI ... SI NIMIC PENTRU OM !

  Interesanta gandirea aberanta a acestor indivizi fara un chior in buzunar, traitori pe datorie pe banii bancilor sau a cine stie cui o fi plangand dupa ei !

  Raportează
 • postat de Terente Miercuri, 23 August 2017 20:56 Link la comentariu
  5
  3

  Articolul este tendentios: face referire la spitalele galatene care odinioara au facut cinste actului medical galatean, punand anatema asupra lor datorita trecerii anilor!!!Autorul nu cunoaste ca in occident exista astazi o multime de unitati spitalicesti fondate pe locurile sau chiar in incintele unor foste locase de cult, unele de peste 500 de ani, care au suplinit cu brio eforturile spitalelor consacrate din zilele noastre si de ce nu, in anumite cazuri si in unele terapii chiar au fost peste acestea. Nu trecerea anilor peste cladiri isi pune amprenta in valoarea actului medical in Romania, ci valoarea lui, abnegatia si profesionalismul cadrelor medicale.
  PS: nu cred ca este oportuna in aceasta zona construirea unui nou spital, ci modernizarea celor existente. Trebuie mult lucrat in managementul lor, furtul si dilentantismul fac casa buna cu mortalitatea din spitalele romanesti.

  Raportează
 • postat de unu Miercuri, 23 August 2017 19:10 Link la comentariu
  6
  0

  Din cate stiu, sub cladirea Spitalului Judetean exista buncarul spre care sa se indrepte galatenii in caz de alarma de atac cu bomba.
  Daca, se discuta de o noua cladire pentru spital, iar actuala locatie o sa fie inchisa, exista discutii si pentru un nou refugiu echipat, date fiind conditiile actuale geopolitice nu tocmai roz?

  Raportează
 • postat de gorenje Miercuri, 23 August 2017 13:54 Link la comentariu
  9
  5

  Domnule Marin, de ce ii vorbiti de rau ? Absolventii Facultatii de Medicina din Galati se angajeaza in spitale universitare din Paris si nu s-a plans nimeni de competenta lor (in 2015, din 90 absolventi romani 32 s-au angajat in Franta, Germania, MB, Suedia Din ceilalti 58, 45 absolventi au promovat examenul rezidentiat in Romania si au intrat in spitale romanesti). Pacientii din Galati sunt mai exigenti decat parizienii ? (Sursa informatiilor: cotidianul Viata Libera 26.11.2015).
  Avem tineri care se formeaza in fiecare an, e nevoie de spital nou si aparatura performanta.

  Raportează
 • postat de ion d. Miercuri, 23 August 2017 11:43 Link la comentariu
  4
  22

  Probleme nu este un nou spital construit ci managementul din actualele spitale. Daca se va face un audit se va vedea cat de mult s-a furat. Tin minte ca era un manager de spital din tara care avea saltele noi pt paturi si le tinea in magazie si bolnavii dormeau pe niste carpe rupte. Le tinea ca sa treaca termenul sa se uite si sa le vanda. asa fac toti. Fura de rup. Sau aparatura cumparata ca sa castige firma x si el comision si aparatura era nefolosita. Tineti minte la spitalul de arsi cand acel manager spunea ca au aparatura si ca totul e ok si cand s-au dus aia nu aveau cu ce sau aparatura nu putea fi folosita ca nu era pt asa ceva?! Stiti ca multi angajati peaca acasa cu sacosele de spirt, vata , fasa etc si tu esti nevoit sa cumperi sau sa aduci de acasa? Stiti ca orice spital are un grup acolo care actioneaza in stil mafiot ca sa fure cat mai mult si sa se imbogateasca? Stii tu roman onest ca ai platit toata viata la asigurare si cand te duci acolo iti cer bani sau daca nu ii dai nu iti face nimic si te lasa sa astepti pana ii dai? Stiti ca nu mai avem medici competenti si care nu mai au chef sa isi faca meseria? Acestia nu mai au dragoste de semeni si fac in asa fel incat sa plecati morti de acolo sau faliti. Sunt unii care au bani sa dea dar altii chiar nu au pt ca majoritatea muncim in galati pe minim pe economie. Nu mai raman bani deloc. Avem asigurare dar degeaba. Sistemele mafiote si corupte sunt pretutindeni in institutiile bugetare. S-au creat adevarate mafii si gasti organizate pentru acaparare de bani si foloase necuvenite. Voi parasi orasul si voi pleca in Canada. Adio!

  Raportează
 • postat de Marin Miercuri, 23 August 2017 11:01 Link la comentariu
  2
  26

  Ce doctori sa ocupe acel spital? tinerii sunt fugariti afara de actualele fosile care nu renunta la posturi si cei care raman 'acasa' sunt incompetentii cu pile. Si uite asa in Galati, cel mai bun doctor este si va ramane trenul spre Bucuresti. Numeri pe degetele de la o mana doctorii cu adevarati competenti ramasi in Galati. Sa va fereasca sfantul sa ajungeti pe mana doctorilor iesiti din facultatea din Galati, care au ramas in Galati.

  Raportează
 • postat de Și cu un spital nou, actul medical, va fi mai profesionist ? Fâssss !!! Miercuri, 23 August 2017 09:21 Link la comentariu
  2
  25

  La depopularea accentuată, mai trebuie un spital, o clădire nouă ? Nu clădirile sunt de vină în proasta calitate a sănătății, de vină sunt aparatele medicale, laboratoarele de analiză și chiar calitatea proastă a actului medical, diagnosticare și tratamentul, fiind deficitar, reflecta prin mortalitatea ridicată cu ''plus valoare'', ,,de la tinerețe, până la bătrânețe'', top UE. Atât timp cât un spital înghite în cheltuieli administrative, plus salarii, 85%, și 15%, numai pentru sănătatea pacienților, actul medical, sănătatea pacienților, va fi de 15%, restul, de 85%, mortalitate. Din cauza cheltuielilor mari, ce nu țin de sănătate, procent foarte ridicat, 85%, este normal să murim pe capete, sănătatea fiind un act medical, rezidual.

  Raportează
 • postat de gorenje Miercuri, 23 August 2017 09:17 Link la comentariu
  8
  7

  Cu fermitate si consecventa putem cladi spitalul !
  Intre Galati si Braila este bine, alegeti un teren stabil si departe de balti. Infiintati proiectul si veti avea sustinerea galatenilor si brailenilor. Cea mai numeroasa generatie de romani se apropie de batranete, e nevoie de spital mare si modern in zona. Avem capacitatea de a-l construi rapid si bine cu forta de munca locala (stiu ce vorbesc, am fost PM la reparatiile capitale de acum 8 ani, la Spitalul Judetean si cunosc bine lucrarile necesare ). In perspectiva, spitalul ar putea primi pacientii din zona de sud a Basarabiei, cand Moldova se va integra in structurile euro-atlantice, in urmatorii 5-10 ani. Tema va fi preluata pentru campanie electorala, nu am indoieli, dar proiectul trebuie dus la capat, altfel politicienii care se implica, vor pati precum sustinatorul tunelului.

  Raportează
 • postat de galatean Miercuri, 23 August 2017 08:54 Link la comentariu
  1
  27

  Nu are Guvernul bani pentru spitale, dar pentru cativa km de autostrada are, si aceea prost facuta. Exista mai mare preocupare pentru conditiile din penitenciare decat pentru cele din spitale, care sunt sub orice critica . Dr Paul Ichim a fost senator atatia ani, de ce nu a facut nimic pentru Galati?? Galatiul nu este bagat in seama de la centru decat cand este vorba de a caza refugiatii. N-avem spitale, dar avem centru de refugiati. Uite asa, am ramas mult in urma oraselur din vestul tarii, gratie nepasarii si dezinteresului celor care conduc orasul sau care-l reprezinta in Parlament.

  Raportează
 • postat de Sandu Miercuri, 23 August 2017 08:54 Link la comentariu
  2
  18

  Si Tudose chiar daca este din Braila promitea in campania electorala demersuri pentru construirea unui spital regional la Galati care sa deserveasca cele doua orase.Acum cand este in frunte guvernului a uitat insa clipul electoral ramane si a fost difuzat la tv centrale atunci cand a fost desemnat in fruntea guvernului.

  Raportează
 • postat de Decat deloc...este bine si la Sfantu Asteapta. Miercuri, 23 August 2017 00:06 Link la comentariu
  6
  12

  -

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.