CONTROALE | Zeci de şoferi, fără permis din cauza maşinii. Cinci la sută dintre RABLE sunt PERICOLE pentru trafic

CONTROALE | Zeci de şoferi, fără permis din cauza maşinii. Cinci la sută dintre RABLE sunt PERICOLE pentru trafic
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Peste 500 de maşini dintre cele monitorizate în Galaţi de Poliţia Rutieră şi inspectorii RAR în primele şase luni ale acestui an s-au dovedit a fi veritabile sicrie pe roţi, o cincime din numărul rablelor verificate fiind catalogate ca extrem de periculoase din cauza defecţiunilor majore. Autorităţile consideră însă că maşinile selectate şi dovedite ca periculoase nu caracterizeză starea generală a parcului auto din România.

Statistic, una din cinci maşini vechi aflate în traficul gălăţean este o bombă pe roţi, atestă autorităţile cu abilităţi în domeniul controlului şi verificării siguranţei rutiere, care în primele şase luni au selectat, pe drumurile din judeţ, 527 de vehicule pentru verificări. Bănuiala că vehiculele trase pe dreapta prezintă riscuri majore pentru siguranţa traficului s-a confirmat, precizează echipele de control, care în multe cazuri au descoperit că şoferii conduceau maşini cu potenţial crescut de accident. Majoritatea problemelor au fost legate de deficienţe ale sistemului de iluminare şi semnalizare, defecţiuni ale sistemului de frânare, pneuri uzate sau probleme la mecanismul de direcţie.

"Inspectorii RAR au descoperit că 101 dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecţiunilor majore sau periculoase la sistemul de frânare şi la direcţie, iar 69,64 la sută au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere", precizează Iza Tache-Gherheş, purtător de cuvânt al Registrului Auto Român.

La peste 14 procente din totalul vehiculelor controlate în perioada menţionată au fost identificate depăşiri ale limitelor admise ale emisiilor poluante. În urma controalelor mixte desfăşurate în judeţul Galaţi de către Registrul Auto Român şi Poliţia Rutieră, în primele şase luni ale acestui an au fost aplicate 60 de sancţiuni, au fost reţinute 44 de permise de conducere şi 227 de certificate de înmatriculare.

Cifrele nu sunt însă îngrijorătoare în opinia autorităţilor, care consideră, în urma verificărilor efectuate la nivel naţional, că neregulile constatate nu caracterizează întreg parcul auto din România. "Rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR - Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni", punctează George Adrian Dincă, directorul general al Registrului Auto Român.

Citit 6131 ori Ultima modificare Joi, 31 August 2017 11:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.