Zeci de şcoli gălăţene nu îndeplinesc norme elementare de igienă

Zeci de şcoli gălăţene nu îndeplinesc norme elementare de igienă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Fără apă curentă, cu toalete în curte, ca în urmă cu un secol, cu pereţii crăpaţi sau cu spaţii prea mici pentru numărul de elevi. Aşa îşi întâmpină elevii, în această toamnă, câteva zeci de şcoli şi de grădiniţe din judeţul Galaţi. Situaţia se perpetuează, de la an la an, în vreme ce nicio autoritate nu pare dornică să aducă lucrurile pe un făgaş normal.

Mii de elevi din judeţul Galaţi vor fi nevoiţi să meargă la ore şi în noul an şcolar în unităţi de învăţământ care nu îndeplinesc normele de igienă şi de siguranţă. Multe şcoli şi grădiniţe îşi deschid astfel porţile, în această toamnă, deşi nu au obţinut autorizaţii sanitare din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. Răspunderea, în asemenea cazuri, le revine autorităţilor locale.

Concret, una din şase unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi nu are autorizaţie sanitară de funcţionare, în prag de nou an şcolar. Cele mai multe probleme sunt în mediul rural, însă nici la oraş lucrurile nu merg ca pe roate. "Dintre cele 437 de unităţi şcolare verificate în acest sens, 73 nu au primit autorizaţie sanitară. În mediul urban, nu au primit autorizaţie de sănătate 14 unităţi de învăţământ, dintre care 13 sunt grădiniţe de bloc. La Tecuci, o şcoală nu a solicitat autorizaţie. În mediul rural, 59 de unităţi de învăţământ nu au fost autorizate, dintre care 41 sunt grădiniţe", a declarat Liliana Iordăchescu, purtătoarea de cuvânt a DSP Galaţi.

Puţin mai bine decât în urmă cu un an

Inspectorii sanitari nu au dat autorizaţiile din varii motive: lipsa spaţiului corespunzător, lipsa apei curente sau a apei potabile, numărul insuficient de grupuri sanitare, dotări sanitare insuficiente. Acestea sunt doar unele dintre problemele majore cu care se confruntă, de la an la an, multe dintre şcolile şi grădiniţele din judeţul Galaţi.

Situaţia din prezent nu este cu mult mai bună decât de cea din urmă cu un an, atunci când 80 de şcoli şi de grădiniţe, dintr-un total de 453, nu primiseră autorizaţii de sănătate. Pentru rezolvarea deficienţelor amintite ar fi nevoie de investiţii destul de mari, dar şi de voinţă din partea autorităţilor locale.

Ministrul Educaţiei se mulţumeşte cu declaraţiile

Cu o lună înainte de începerea noului an şcolar, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, îi sfătuia pe părinţi "să nu-i ducă pe copii în şcolile respective" (cele fără autorizaţie - n.r.). "Nu e normal", a adăugat Pop, ca în România să fie peste 2.000 de şcoli fără autorizaţie. Oficialul a mai spus că se fac eforturi ca în doi ani să fie reabilitate toate unităţile de învăţământ cu probleme şi să fie realizate construcţii noi.

 

Citit 3292 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.