Pământul o ia la vale, cu tot cu case, pe Războieni (FOTO)

Pământul o ia la vale, cu tot cu case, pe Războieni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

O alunecare de teren apărută pe strada Războieni, pe porţiunea cuprinsă între Basarabiei şi Mineralelor, a afectat serios mai multe gospodării din zonă. Proprietarii caselor deteriorate spun că momentul apariţiei fisurilor din pereţi şi din tavane coincide cu spargerea unei conducte de apă de sub asfaltul de pe stradă şi cu tasarea terenului din jur.

În urmă cu aproximativ o lună, mai mulţi proprietari de case de pe strada Războieni au constatat cu stupoare că pereţii locuinţelor se fisurează. La început, crăpăturile au fost foarte înguste, abia vizibile. De la o zi la alta, însă, plesniturile au devenit tot mai pronunţate. În acelaşi timp, pe stradă, chiar în dreptul imobilelor în cauză, carosabilul s-a surpat şi din groapa apărută a ieşit apă.

"Ieşea apă ca la izvor. Aşa ne-am dat seama că este posibil ca fisurile apărute în pereţii locuinţei să fie cauzate de apa infiltrată pe sub casă. În zona asta sunt case vechi, construite din cărămidă. Până acum, cu micile reparaţii pe care le-am mai făcut noi, nu au apărut astfel de probleme. Acum, pereţii o iau la vale văzând cu ochii. E ca după cutremurul din '77. Am sunat la Apă Canal şi au venit să constate şi să remedieze avaria. Noi suntem bătrâni şi nu mai ştim ce să facem. Ne este frică să nu pice tavanul pe noi", ne-au spus soţii Săftica şi Gheorghe Hogea, proprietarii uneia dintre casele cel mai vizibil avariate.

Casă abia renovată, afectată de surpare

Peste stradă de familia Hogea, locuieşte Camelia Iacob. Deşi casa sa a fost renovată recent, fisurile în pereţi şi-au făcut apariţia şi aici. Mai mult, şi cimentul turnat pe aleea din curte s-a crăpat. "Este o problemă recentă. Nu aveam nicio fisură pe pereţi, pentru că totul era abia reparat. Acum, fisurile se pot vedea de la o poştă. Nu suntem încă hotărâţi cui să ne adresăm, dar nici aşa nu putem lăsa lucrurile", ne-a explicat Camelia Iacob.

Gard în gard cu familia Iacob, la numărul 35, locuieşte Anica Voncilă. Şi pereţii casei sale par că vor să o ia la vale. "Am încercat să astup crăpăturile apărute în pereţi, dar degeaba. De a doua zi, fisurile se văd şi mai bine. Culmea e că eu am casa asigurată de peste zece ani. Am zis că aşa e mai bine. Acum, au venit cei de la compania de asigurări şi mi-au spus că nu pot fi despăgubită", s-a plâns femeia.

Apă Canal va face o expertiză tehnică

În urmă cu o săptămână, o echipă de muncitori de la Apă Canal era prezentă pe strada Războieni, exact în dreptul caselor cu probleme. Într-un răspuns trimis către "Viaţa liberă", operatorul de apă rece şi canalizare specifică faptul că "în data de 21.08.2017, proprietarul imobilului din strada Războieni nr. 35 a semnalat către Apă Canal apariţia unor tasări în carosabilul străzii Războieni, în zona imobilelor cu numerele 35-39. Personalul societăţii noastre, cu ajutorul laboratorului detectări pierderi din dotare, a efectuat investigaţiile necesare. În urma acestor investigaţii nu au fost constatate pierderi de fluide din reţelele aflate în administrarea societăţii noastre".

Doar că şapte zile mai târziu, pe 28 august, familia Hogea a sunat la Apă Canal pentru a semnala apariţia unei pierderi de apă în carosabil, în zona casei de la numărul 62. "Personalul societăţii noastre a început efectuarea de sondaje pe traseul conductei de apă potabilă existente pe strada Războieni, în dreptul imobilului cu numărul 33", se mai arată în răspuns.

Reprezentanţii Apă Canal au descoperit astfel că un branşament de apă aferent imobilului de la numărul 41 fusese afectat. Mai exact, un robinet se spărsese în punctul de racord la reţeaua stradală. Între poziţia avariei şi locul unde apa ieşea din carosabil este o distanţă de 45 de metri.

Până la această dată, însă, Apă Canal nu a făcut şi o expertiză tehnică necesară pentru a stabili dacă apa infiltrată în pământ este responsabilă pentru tasările stradale apărute. "Avem însă în vedere realizarea acestei expertize, în perioada imediat următoare. În prezent, realizăm demersurile legale pentru contractarea acestor tipuri de lucrări".

Citit 11660 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 20:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.