Cum pun în pericol iubitorii de animale viaţa gălăţenilor

Cum pun în pericol iubitorii de animale viaţa gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Aşa-zişii iubitori de animale, care refuză să ia în casă maidanezii şi să-şi asume responsabilitatea convieţuirii cu patrupedele sub acelaşi acoperiş, preferând în schimb să ţină animalele pe stradă şi să le hrănească pe domeniul public, au găsit o nouă metodă de a împiedica autorităţile să reducă numărul câinilor fără stăpân din oraş.

Aceştia adoptă maidanezi din padocul Ecosal, după ce angajaţii de la Ecarisaj îi adună din cartiere, le distrug cipurile pe care le au în piele şi le dau drumul, din nou, pe domeniul public. Fără cip, Ecosal nu mai poate urmări câinii eliberaţi din padoc, iar aşa-zişii stăpâni ai acestora nu pot fi traşi la răspundere şi amendaţi, întrucât Poliţia Locală şi Ecosal nu pot demonstra că unii dintre cei care au revendicat sau adoptat câini din padoc i-au eliberat în cartiere.

Directoarea Ecosal, Mirela Furtună, ne-a spus că aceasta este ultima metodă folosită de aşa-zişii iubitori de animale din oraş. "De ceva vreme, au aplicat metoda aceasta: îi adoptă şi le dau drumul pe domeniul public. Poliţia Locală le-a aplicat amenzi celor care au eliberat câinii pe străzi, dar a putut face asta doar în cazul câinilor care aveau cipul funcţional, pentru că astfel putea fi identificat patrupedul, iar stăpânul putea fi tras la răspundere. În cazul celor cu cipul distrus, este foarte greu să iei vreo măsură, pentru că nu poţi demonstra că acel câine a fost înainte adoptat, dar mai ales de către cine", ne-a declarat directoarea Serviciului Public Ecosal. Ceea ce pare că nu vor să înţeleagă gălăţenii care încalcă astfel legea este că patrupedele fără stăpân pot provoca oricând o tragedie.

Autorităţile nu au o evidenţă clară a numărului de câini comunitari care mişună pe străzile Galaţiului, dar estimează că sunt aproximativ 15.000 de maidanezi pe domeniul public. În urmă cu doar câţiva ani, se vorbea despre aproximativ 25.000 de patrupede.

Potrivit datelor făcute publice de Serviciul Public Ecosal, în perioada 28 august - 1 septembrie 2017, din padocul Ecosal au fost adoptaţi doar 15 căţeluşi. Doar unul dintre aceştia a ajuns la o persoană fizică, restul - la ONG-uri. Pentru că nici campaniile pentru adopţia patrupedelor şi nici cele care vizează sterilizarea nu au dat rezultate, la Brăila, de exemplu, s-a decis de curând aplicarea legii eutanasierii. Autorităţile gălăţene au rămas însă în expectativă. Cel mai probabil, doar o măsură radicală ne mai poate scăpa de maidanezi, în condiţiile în care gălăţenii nu se înghesuie să adopte câini din padoc, iar aşa-zişii iubitori de animale încalcă legea şi-i eliberează în cartiere.

Citit 13279 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.