Înfrăţirea Galaţi-Brăila, SABOTATĂ de Guvern
Foto: Alina Şerban

Înfrăţirea Galaţi-Brăila, SABOTATĂ de Guvern
În foto, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu alături de preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac şi de primarul Brăilei, Marian Dragomir
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Actul de naştere al noii asociaţii intercomunitare „Dunărea de Jos”, pe care autorităţile gălăţene şi brăilene declarau că-l vor semna în luna aprilie, nu există nici acum. Motivul? Oficialii n-au reuşit să se pună de acord unde va fi sediul asociaţiei. Decizia Guvernului, condus de premierul brăilean Mihai Tudose, de a cere Galaţiului înapoi o parte din cele o mie de hectare cu care a fost împroprietărit de Guvernul Adrian Năstase, pentru construcţia Cartierului Cantemir, pune paie pe foc.

Deşi primarul Brăilei şi preşedintele Consiliului Judeţean Brăila au participat la inaugurarea noului sediu al Primăriei Galaţi, înfrăţirea mult-dorită se află în impas. Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, proiectul nu a mai avansat câtuşi de puţin: „Singurul punct nevralgic al discuţiei e reprezentat de sediul acestei asociaţii. Noi, evident, că insistăm să fie la Galaţi. Cu o parte din conducerea Brăilei ne-am înţeles, sper, cât de curând, să convingem şi cealaltă jumătate că sediului acestei zone metropolitane îi stă bine la Galaţi, suntem de două ori cât dumnealor! Dumnealor au deja Agenţia de Dezvoltare Regională, o instituţie care atrage fonduri europene şi pe care o controlează”, a spus edilul.

Guvernul ne cere pământul

La şedinţa din 13 septembrie, Guvernul condus de brăileanul Mihai Tudose a adoptat un Memorandum cu tema „Transmiterea unei cereri către Consiliul Local Galaţi în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui teren din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului”. Concret, este vorba despre 655,29 de hectare din cele o mie cu care Galaţiul a fost împroprietărit de Guvernul Năstase, pentru construcţia Cartierului Cantemir. Pe terenul cu pricina, situat în comuna Vădeni, judeţul Brăila, nu sunt construite locuinţe ANL, suprafaţa fiind închiriată de Primăria Galaţi pentru agricultură. Măsura a stârnit vii dispute în Brăila, care îşi doreşte suprafaţa înapoi.

De ce agricultură şi nu case

Primarul Ionuţ Pucheanu a explicat motivele pentru care proiectul Cartierului Cantemir nu a fost continuat: „Cele o mie de hectare ne-au fost date pentru construcţia de locuinţe, dar în cartea funciară sunt trecute ca teren agricol. Din circuitul agricol au fost scoase strict hectarele pe care au fost construite ANL-urile actuale. Nu s-a mers mai departe cu construcţia ANL pentru că gălăţenii care s-ar fi mutat acolo ar fi devenit cetăţeni ai comunei Vădeni, nu mai erau gălăţeni. Toate taxele şi impozitele erau plătite la Primăria comunei Vădeni, deşi investiţia era a Galaţiului”.

Potrivit edilului, în urma unui control, Curtea de Conturi i-a trasat ca măsură Primăriei Galaţi să obţină profit de pe suprafaţa agricolă rămasă. A fost organizată o licitaţie pentru închirierea terenului în vederea exploatării agricole, procedură la care au participat şase ofertanţi, iar preţul obţinut pe an pe hectar se ridică la 2.250 de lei. „Un preţ foarte mare, ar spune unii, alţii ar spune chiar nesustenabil, vom vedea, contractul este încheiat", a precizat edilul.

Măsură hazardată şi neaprofundată

"Din punctul nostru de vedere, atâta timp cât în cartea funciară scrie că este teren agricol, o instituţie a statului ne-a dat măsură să obţinem profit de pe el, nu ne-a pus să construim, atâta timp cât limitele teritoriale ale municipiului Galaţi şi ale comunei Vădeni n-au fost încă stabilite, o asemenea măsură asumată din punct de vedere al Guvernului sau al guvernării mi se pare hazardată şi neaprofundată”, a spus primarul despre memorandumul aprobat miercuri.  Edilul a subliniat că a trimis deja, împreună cu prefectul, toată documentaţia către Guvern, spre a fi analizată şi că vor urma discuţii pe această temă.

"Nu vom sta cu mâinile în sân"

În opinia lui Ionuţ Pucheanu, contractul de închiriere va merge mai departe, numai că nu Primăria Galaţi va fi cea care va încasa chiria. „Ne privează pe noi, municipalitatea, de un potenţial câştig şi de un venit la bugetul local. 655 hectare ori 2.250 de lei dă o sumă consistentă! Evident că nu vom sta cu mâinile în sân şi nu vom lăsa lucrurile să se întâmple după cum doresc unii sau alţii. Eu înţeleg că la Brăila am produs un deranj… Voi face tot ce este imperios necesar şi legal pentru a ne apăra proprietatea municipiului Galaţi! Vom merge până în pânzele albe cu toate demersurile legale”, a spus Pucheanu.

Citit 9378 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 19:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.