Cartel ALFA a scos oamenii în stradă (VIDEO)
Foto: Cristinel Luca

Cartel ALFA a scos oamenii în stradă (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Aproximativ 100 de sindicalişti ai Confederaţiei Cartel ALFA din combinatul ArcelorMittal, de la Transurb, ICMRSG, de la universitate au protestat luni, 25 septembrie, în faţa Prefecturii Galaţi. Pichetarea prefecturilor se desfăşoară în toată ţara şi protestele sindicale vor culmina, pe 4 octombrie, cu un miting în faţa sediului Guvernului.

Protestele începute de Cartel ALFA au două motive principale. În primul rând, sindicaliştii vor să blocheze transferul taxelor sociale de la angajator la angajat, transfer pe care Executivul vrea să-l pună în practică din prima zi a anului viitor. „Este o măsură imbecilă, care va diminua drastic salariile angajaţilor din sectorul privat şi va micşora promisiunile făcute celor de la buget. O măsură care, de la 1 ianuarie, va rade prima tranşă de 25 la sută promisă bugetarilor şi va scădea salariile din privat cu cel puţin 20 la sută, făcând abstracţie de celelalte promisiuni cum ar fi scăderea impozitului pe salariu de la 16 la 10 la sută”, le-a spus liderul Cartel ALFA Galaţi, Romică Gîrneaţă, celor prezenţi. În al doilea rând, sindicaliştii cer modificarea Legii 62/2011 a dialogului social, lege despre care spun că, în actuala sa formă, face imposibilă negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector şi la nivel naţional.

„Deşi din luna februarie a acestui an, când au început negocierile pe legea unică a salarizării, Cartel ALFA şi Federaţia Solidaritatea Sanitară au atras atenţia că aceste creşteri se vor duce pe apa Sâmbetei printr-un artificiu financiar, nimeni nu a crezut. Ba chiar dna ministru al Muncii ne-a pus la zid pe noi şi pe cei din celelalte sindicate cum că minţim oamenii. Iată că astăzi s-au uitat în sac şi au văzut că nu prea mai au de unde”, a mai spus Romică Gîrneaţă.

Protestul din faţa Prefecturii gălăţene a decurs paşnic, dar a fost zgomotos. Timp de o oră, oamenii au bătut în tobe, au suflat în fluierele şi goarnele pe care le-au adus şi au fluturat steaguri. După circa o oră, au plecat acasă. În această săptămână, Cartel ALFA va picheta toate prefecturile din ţară. Luni, în prima zi, acest lucru s-a întâmplat în Galaţi şi în alte şapte judeţe. Celelalte îşi „aşteaptă rândul” în zilele următoare, până vineri inclusiv.

 
Citit 2488 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 19:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.