Ce afaceri au făcut cele mai profitabile companii gălăţene

Ce afaceri au făcut cele mai profitabile companii gălăţene
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ediţia locală a Topului Naţional al Firmelor Private din România, realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a adus la scenă deschisă companiile gălăţene care, în 2016, au obţinut cele mai bune rezultate economice. Gazdă a evenimentului, aflat la a XVII-a ediţie, a fost Patronatul IMM-urilor Galaţi, la festivităţile organizate, ieri, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” fiind prezenţi nu numai reprezentaţi ai mediului de afaceri, ci şi reprezentanţi ai administraţiei publice, ai mediului financiar-fiscal şi mediul universitar.

La categoria marilor întreprinderi, prima poziţie a fost ocupată de compania specializată pe comerţul cu materiale de construcţii Arabesque SRL. Firma, cu o anvergură multinaţională, a avut anul trecut, la un număr mediu de 2.844 de angajaţi, o cifră de afaceri de 1,58 miliarde de lei şi un profit brut de 61,7 milioane de lei. Pe locul următor s-a clasat Mairon SA, specializată în procesarea produselor metalurgice. Compania a avut anul trecut un număr mediu de 389 de angajaţi, cu care a atins o cifră de afaceri de 819 milioane de lei şi un profit brut de 49,6 milioane de lei. Locul trei al marilor companii gălăţene a revenit Arcada Company SA, care s-a făcut remarcată prin lucrări de infrastructură complexe, precum cele din domeniul feroviar. Compania, cu un număr mediu de 443 salariaţi, a ajuns la o cifră de afaceri de 297 milioane de lei şi un profit brut de 45,6 milioane de lei.

Întreprinderilor mijlocii, profit mare

Şi clasamentul firmelor mijlocii aduce în atenţie nume deja consacrate pe scena economică. Primul loc la această categorie este ocupat de ArcelorMittal Tubular Products SRL, „sora” mai mică, dar profitabilă, a combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi. Compania specializată pe producţia de ţevi a avut anul trecut 125 de angajaţi cu care a atins o cifră de afaceri de 68,7 milioane de lei şi un profit brut de 13 milioane de lei. Din zona echipamentelor navale, pe locul doi la întreprinderile mijlocii s-a clasat DMT Marine Equipment SA, cu o cifră de afaceri de 125 milioane de lei şi un profit brut de 11 milioane de lei, la un număr mediu de 116 angajaţi. Că, în afaceri, câteodată norocul şi-l face fiecare o dovedeşte Neidan SRL, specializată pe activităţi de pariuri şi jocuri de noroc. Firma, cu 60 de angajaţi, a înregistrat o cifră de afaceri de 23,2 milioane de lei şi un profit brut de nu mai puţin de 10,1 milioane de lei.

Mici, dar profitabili

Deşi se încadrează în categoria întreprinderilor mici, unele firme au obţinut rezultate demne de invidiat chiar şi de cei mai mari. Pe primele locuri s-au plasat în Topul firmelor Luconsa BM SRL (profit brut 5,9 milioane de lei), Roserv Pharma SRL (profit brut – 5,1 milioane de lei) şi Benzenpec Import Export SRL (profit brut - 3,8 milioane de lei). Nu în ultimul rând, la categoria microîntreprinderi, pe primele locuri s-au clasat Next Energy Parteners SRL (profit brut – 4,3 milioane de lei), Nadicer SRL (profit brut – 3,3 milioane de lei) şi Doragra 2008 SRL (profit brut – 3,2 milioane de lei).

Premii speciale

Ca în fiecare an, Topul firmelor a avut şi o secţiune de Premii speciale, pentru rezultate sau contribuţii deosebite într-un anumit domeniu. Unul dintre aceste premii, „Pentru profesionalism şi susţinerea mediului de afaceri” a revenit ziarului „Viaţa liberă”, un premiu similar fiind decernat şi colegei noastre Maria Măndiţă, corespondent Radio România Actualităţi.

Iată care au fost şi celelalte Premii speciale: „Crearea unui mare număr de locuri de muncă” – Arcada Company SA; „Dinamica deosebită a dezvoltării” – Staer International SA; „Tineri întreprinzători cu rezultate deosebite” –Dan Cristian Crişan – Crisdan Trans SRL; „Femei manager cu rezultate deosebite” – Nicoleta Lupu – Hanţă SRL; „Promovarea activităţilor de cercetare şi inovare” – Centrul Integrat de Cercetare, Expertiză şi Transfer Tehnologic în Industria Alimentară; „Calitatea produselor şi serviciilor destinate mediului de afaceri” – Banca Transilvania; „Pentru activităţi de export:” „Mar-Ina Prodprest SRL, Frigorex SRL; „Implicarea în realizarea unui volum mare de investiţii”: ArcelorMittal Galaţi; „Rezultate deosebite în domeniul agroalimentar”: Agriserv SRL; „Susţinerea Patronatului IMM-urilor”: BRD Groupe Societe Generale; „Excelenţă în parteneriat”: Groupama Asigurări SA.

Care au fost criteriile în realizarea Topului

Criteriile care au stat la baza Topului firmelor gălăţene au fost profitul brut, cifra de afaceri şi activele deţinute, potrivit raportărilor financiare pe anul 2016, o condiţie fiind şi ca eventualele datorii la bugetele publice să nu depăşească 10 la sută.

„Răsplătim performanţa, însă nu trebuie să uităm că felicitări merită toţi întreprinzătorii care, cu dorinţa de a răzbate într-un mediu economic adesea complicat, reuşesc să ridice o companie, să creeze locuri de muncă, să facă profit şi să contribuie, prin toate acestea la ridicarea comunităţii gălăţene”, a arătat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

Ca în fiecare an, Topul a avut mai multe secţiuni, pe grupe de mărime a întreprinderilor (microîntreprinderi, mici, mijlocii şi mari), aşa cum sunt ele definite în Legea IMM-urilor nr.346/2004.

În plus, în cadrul evenimentului, pentru a întregi imaginea mediului economic local, a fost lansată şi „Carta Albă a IMM-urilor” pentru Regiunea Sud-Est, din care, alături de Galaţi, fac parte judeţele Brăila, Tulcea, Vrancea, Buzău şi Constanţa.        

Citit 10466 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 19:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.