Primarul vrea să revoluţioneze transportul în comun

Primarul vrea să revoluţioneze transportul în comun
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Dacă vrea să ajungă din Micro 19 în Bariera Traian, un gălăţean ar putea fi nevoit să schimbe două sau chiar trei mijloace de transport în comun! O asemenea schimbare este programată anul viitor, după introducerea sistemului de ticketing. Primarul Ionuţ Pucheanu a anunţat că este necesară o regândire a întregului sistem de transport la nivelul municipiului Galaţi.

Primarul a discutat ieri, după conferinţa de presă - prima susţinută în noul sediu al Primăriei, cu Genica Totolici, directorul Transurb. Edilul a ţinut să anunţe că "este necesară o regândire a întregului sistem de transport la nivelul municipiului Galaţi. Sunt extrem de multe perioade de timp în care cărăm una, două, trei, patru persoane, ceea ce, economic, nu-şi are rostul! Sunt milioane de euro care se duc pe apa sâmbetei! Facem kilometri peste kilometri şi nu cărăm aproape nimic", a spus primarul.

Edilul a dezvăluit că, în urma unui studiu pe care l-a solicitat, a reieşit că pe zona străzii Brăilei, cuprinsă între Inelul de Rocadă şi Păpădiei, se suprapun nu mai puţin de 17 trasee. "Este inacceptabil, din punctul meu de vedere, aşa ceva! Mai sunt situaţii în care se suprapun câte opt, zece, dar aici se bate recordul. În viitorul apropiat, cetăţenii ar trebui să înţeleagă că transportul în comun nu reprezintă ce reprezenta cândva maxi-taxi! Că nu avem obligativitatea de a-i lua din faţa blocului şi de a-i lăsa în faţa blocului. Trebuie să asigurăm conectivitatea între toate zonele Galaţiului. Prin urmare, în urma implementării sistemului de ticketing, întregul sistem de transport va fi regândit în totalitate! E posibil să creăm neplăceri preţ de câteva luni, până când cetăţenii se vor obişnui!", a declarat Pucheanu.

Mijloace noi de transport

"Evident că nu-i pot încuraja pe cetăţeni, în momentul de faţă, să folosească mijloacele de transport în comun, dar cred că la anul mă veţi auzi propovăduind utilizarea transportului în comun, pentru că vor fi cu totul şi cu totul alte condiţii!", a promis primarul.

Concret, spune acesta, în curând va fi demarată procedura de achiziţie a 70 de autobuze noi. De asemenea, se pregăteşte, în paralel, atragerea a 12 milioane de euro, fonduri europene, pentru achiziţia a şase noi garnituri de tramvai, caietul de sarcini al licitaţiei fiind în curs de realizare. "Pe la jumătatea anului viitor, cred că vom avea şi aproximativ 70 de autobuze noi, pe lângă cele 14 troleibuze noi", a declarat Pucheanu.

Biletele nu vor mai fi pe călătorie

"Principiul esenţial pe care ni-l poate pune la dispoziţie sistemul de ticketing este că biletele nu vor mai fi per călătorie, ci temporare. Ceea ce înseamnă că un cetăţean care vrea să străbată Galaţiul dintr-o parte în cealaltă poate să schimbe două sau trei mijloace de transport, dar nu va plăti decât pentru o singură călătorie", a explicat edilul.

Potrivit acestuia, fiecare autobuz, tramvai şi troleibuz va avea GPS şi va putea fi monitorizat, iar şoferilor şi vatmanilor li se va comunica în timp real care e în urmă, care e înainte. "Fiecare timp de ajungere în staţie va fi afişat pe un panou electronic şi cetăţeanul va şti cât mai are de aşteptat", a spus Pucheanu. Şi tot sistemul de ticketing va rezolva şi situaţia actuală în care autobuzele vin "în gaşcă" şi pleacă la fel.

Citit 40831 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 11:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.