Două noi cazuri de RUJEOLĂ, confirmate în Galaţi

Două noi cazuri de RUJEOLĂ, confirmate în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

83 de cazuri de rujeolă, dintre care 79 confirmate serologic, au fost înregistrate în judeţul Galaţi, în acest an. Dintre acestea, două cazuri au fost raportate săptămâna trecută. La începutul lunii iunie, un bebeluş din Tecuci a murit din cauza aceste boli infecţioase.

În comparaţie cu alte judeţe din ţară, acolo unde numărul săptămânal al îmbolnăvirilor de rujeolă este de ordinul zecilor şi chiar al sutelor, în judeţul Galaţi epidemia pare să fi intrat pe o pantă descendentă. Totuşi, campania de vaccinare antirujeolică se desfăşoară în continuare, 1.176 de copii fiind vaccinaţi doar în luna septembrie, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

"Medicii de familie au catagrafiat, luna trecută, un număr de 4.449 de persoane eligibile pentru a fi imunizate contra rujeolei. Din acestea, 1.176 au şi fost vaccinate. Pentru un număr de 449 de copii, părinţii au refuzat imunizarea, din diverse motive. Alte 1.255 de persoane din cele catagrafiate pentru a fi imunizate nu au putut fi vaccinate, deoarece fie nu au fost găsite la domiciliu, fie nu se află în ţară", a explicat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Numărul total al cazurilor se apropie de 10.000

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până la data de 13 octombrie, este de 9.626, din care 34 de decese (nouă în judeţul Timiş, şase în Arad, şapte în Dolj, trei în Caraş Severin, şi câte unul în Bihor, Cluj, Călăraşi, Neamţ, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi în municipiul Bucureşti). S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 41 de judeţe.

Rujeola este o infecţie virală extrem de contagioasă. Boala este cauzată de virusul rujeolic, un virus din familia paramixovirusuri. Acest grup de virusuri cauzează, în general, afecţiuni respiratorii. Rujeola se transmite atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Virusul se răspândeşte, cel mai adesea, în perioada de incubaţie a bolii, atunci când pacientul nu ştie că este bolnav şi nu prezintă niciun simptom.

Vaccinarea este singura modalitate prin care rujeola poate fi prevenită.

Citit 1654 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 11:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.