NEREGULI cu spaţiile de joacă şi mâncarea, în GRĂDINIȚE din Galați

NEREGULI cu spaţiile de joacă şi mâncarea, în GRĂDINIȚE din Galați
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Galaţi a desfăşurat controale în grădinţele de stat şi particulare pentru a verifica dacă acestea respectă prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorului.

În toate instituţiile de învăţământ, comisarii de la Protecţia Consumatorului au verificat trei aspecte importante: asigurarea calităţii serviciilor prestate, asigurarea serviciilor de cazare şi calitatea alimentelor. Conform CJPC, au fost verificate şapte grădiniţe din municipiile Tecuci şi Galaţi şi s-au aplicat şapte avertismente. Perioada în care s-a desfăşurat acţiunea a fost 11-22 septembrie.

Astfel, potrivit raportului CJPC, la o grădiniţă din Tecuci nu s-au prezentat autorizaţiile de funcţionare sanitare şi ISU, întrucât dosarele erau depuse în vederea înregistrării pentru eliberarea acestora, iar o alta grădiniţă din acelaşi municipiu nu deţine autorizaţie sanitară de funcţionare.

Referitor la clauzele contractuale, la o singura grădiniţă dintre cele şapte verificate s-a constatat că în contractele încheiate cu părinţii nu există informaţii cu privire la preţul/luna pentru hrana copiilor.

Toate grădiniţele verificate îndeplineau condiţiile prevăzute în Ordinul nr. 1955/1995 privind spaţiile de cazare, dar s-au constatat abateri în ceea ce priveşte starea dotărilor exterioare în vederea asigurării securităţii copiilor. Astfel, la trei grădiniţe, comisarii CJPC au descoperit că în locul de joacă pentru copii, din curtea grădiniţei, existau echipamente de agrement care puteau pune în pericol securitatea copiilor, de exemplu: tobogan cu crăpături sau cu zone rupte, balansoar, leagăn cu scândură putredă, exfolieri ale vopselei etc.

Cât priveşte calitatea alimentelor, la o grădiniţă din Tecuci nu s-a respectat meniul afişat în sensul că li s-a dat copiilor la masa de prânz pulpe de pasăre în loc de piept de pui, aşa cum era afişat. În două grădiniţe, copiii primeau ca desert produse care se înscriu la categoria produselor nerecomandate copiilor de vârstă preşcolară, prin OMS 1563/2008. Produsele respective depăşeau limita admisă de zaharuri şi de grăsimi.

În bucătărie şi în spaţiile anexe existau corpuri de mobilier (cu rol de depozitare/ păstrare veselă şi alimente) cu melamina deteriorată, suprafeţe utile cu vopsea scorojită, uşi nefuncţionale (stricate) la  patru corpuri. În spaţiul oficiului, nu existau rastele pentru vesela folosită, iar vesela se depozitează în coşuri de plastic.

Nici informarea corespunzătoare a consumatorilor nu era efectuată aşa cum ar fi trebuit. Spre exemplu, la două grădiniţe lipseau informaţiile despre cantităţile nete ale preparatelor ce le erau servite copiilor. Nicio grădiniţă din cele şapte verificate nu-i informa pe părinţii despre componentele din alimentele destinate copiilor, cum ar fi potenţialii alergeni.

Conform comisarului şef adjunct, Carmen Tudor, au fost aplicate şapte avertismente pentru abaterile constatate şi s-a dispus măsura de oprire temporară a utilizării echipamentelor de joacă defecte şi a mobilierului cu probleme. De asemenea, produsele care încalcă prevederile OMS 1563/2008 au fost excluse din alimentaţia copiilor.

Citit 3892 ori Ultima modificare Joi, 19 Octombrie 2017 15:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.