Galaţiul, inundat de ritmuri de jazz şi blues

Galaţiul, inundat de ritmuri de jazz şi blues
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Începând de astăzi, până duminică, Galaţiul va fi inundat cu ritmuri de muzică bună, nouă artişti  şi formaţii din ţară şi de peste hotare fiind invitate la cea de-a patra ediţie a Danubian Jazz and Blues Festival, care se desfăşoară, anual, în cadrul Festivalului "Leonard", organizat de Teatrul Muzical.

Astăzi, festivalul va debuta la ora 18,00, cu trupa New Levites, după care vor urma Cyfer şi Alex Calancea Band, din Republica Moldova.

Nominalizată anul acesta, la Nashville, la Premiile Muzicii Country, secţiunea gospel-blues, New Levites este o trupă creată în 2004, cu sute de concerte în SUA şi Europa, care cântă muzică gospel cu mesaje spirituale.

Cel de-al doilea invitat al serii - Cyfer - este unul dintre cei mai apreciaţi chitarişti ai scenei blues şi rock din România, un maestru al  improvizaţiei, cu o experienţă de peste zece ani de concerte. S-a făcut reparcat şi solo, dar şi în banduri precum Chicago Blues, Trenul de Noapte, Fernet Blues Company, Tennessee Rythm Devils şi Cyfer's Sin.

Alex Calancea este unul dintre cei mai apreciaţi basişti din Republica Moldova, iar trupa sa, formată din muzicieni profesionişti, este extrem de solicitată  în concerte şi de diverşi interpreţi valoroşi. Fostul chitarist al formaţiei Millenium a lansat anul acesta alături de bandul său albumul "Road to Home" (fusion-instrumental). Actualmente sunt consideraţi cei mai originali interpreţi de jazz şi rock din Moldova.

Sâmbătă, 4 noiembrie,  în deschidere va cânta Leonard Theatre Band, formată din Marian Proca (chitară), Mugurel Bezman (bas), Emanoil Dragomir (tobe), iar coordonator este dirijorul, compozitorul şi pianistul Nicolae Mantu. Alături de instrumentişti vor cânta Mariana Pisică şi Cristina Vasopol.

Luiza Zan este cea care va încânta publicul gălăţean în a doua seară de jazz şi blues. Cântă de la patru ani, este câştigătoare a numeroase premii la  festivaluri de jazz din  ţară şi de peste hotare, care i-au adus colaborări cu diferiţi muzicieni de marcă: Rick Condit (profesor în SUA, care a cântat şi cu Ella Fitzgerald), Mircea Tiberian, Sorin Romanescu, Armen Donelian, Eddie Neumann, Ion Baciu jr, Arthur Balogh, Jurgen Bothner, Dan Byron.

Născută în Serbia şi cu peste 100 de concerte în 20 de ţări, Eyot este una dintre cele mai interesante trupe din Europa ultimului deceniu, care se  bucură de  aprecierea criticilor, dar şi a publicului. Eyot aduce la festivalul gălăţean un sunet inedit, în care jazzul se îmbină cu rockul, punkul şi muzica ambientală. Spectacolele lor sunt vii, pline de energie şi emoţii care care îl duc pe ascultător într-o lume nouă.

Ultima seară, duminică, 5 noiembrie, va aduce pe scena gălăţeană doi instrumentişti de valoare, Cristian Horia şi Emilian Florentin Gheorge, într-un proiect inedit When Violin Meets Guitar. Virtuozoii şi-au ales un repertoriu care ar pune la grea încercare orice muzician: Vivaldi, Enescu, Bach, Piazzola, Brahms, Mancinni, Django, armonizând celebre piese din folclor pe linia melodică a unor piese clasice.

Vasko the Patch nu este pentru prima dată la Galaţi. Cântă la muzicuţă, tobe şi chitară şi a format primul blues band profesionist din Bulgaria, în 1989. Muzica lor povestea despre viaţa grea în cartierul rău famat în care s-a născut artistul, prin urmare primul concert a avut loc la Penitenciarul din Sofia. Până în prezent, formaţia a scos 17 albume în Bulgaria şi unul în Germania.

"Bătrânii" de la Nightlosers sunt cei chemaţi să încheie această a patra ediţie a Danubian Jazz and Blues Festival. Înfiinţată în 1994, trupa s-a făcut cunoscută prin soundul ei unic, care îmbină bluesul american cu folclorul autentic ardelenesc. Nu este român care să nu fi fredonat piesele  lor de rezistenţă, "Dragostea e ca o râie" şi "Beţivan ratat". În cei 18 ani de existenţă au concertat peste tot în ţară, dar şi la festivaluri internaţionale.

Preţul biletelor este de 32,4 lei întreg şi 21,6 cu reducere, iar un abonament pentru cele toate trei seri costă 64,8 lei.

Citit 3899 ori Ultima modificare Joi, 08 Iunie 2023 23:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.