N-avem lumină pe străzi, dar se montează luminiţe de Crăciun

N-avem lumină pe străzi, dar se montează luminiţe de Crăciun
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Faleza Superioară a Galaţiului şi strada Nicolae Bălcescu sunt deja împodobite de sărbătoare, pentru că în weekend au fost montate instalaţiile de iluminat festiv de către câştigătorul licitaţiei organizate de Primăria Galaţi. În contrapartidă, după lăsarea serii, zeci de străzi şi străduţe rămân în beznă, pentru că, din păcate, cea de-a doua licitaţie organizată de municipalitate pentru mentenanţa iluminatului public nu s-a încheiat.

"Galaţiul riscă să aibă un furnizor de la care să închirieze instalaţii şi ornamente de iluminat festiv, dar să nu-şi găsească o firmă care să se ocupe de întreţinerea iluminatului public", aşa scriam, la finele lunii septembrie, iar realitatea o confirmă. În august, administraţia locală a lansat două licitaţii, una pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public, cealaltă pentru iluminatul festiv de sărbători. În vreme ce prima licitaţie a fost anulată, reluată şi, în prezent, contestată, cea de-a doua procedură s-a finalizat cu succes. Iar pe două dintre arterele importante ale oraşului - pe Faleza Superioară şi pe strada Bălcescu - au fost deja montate ornamentele de Crăciun.

Cum va fi decorat oraşul

Potrivit unei informări transmise de Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi, contractul de închiriere şi montare a echipamentelor pentru iluminatul festiv a fost câştigat de asocierea MK Lightning SRL şi Luxten Lightning Company SA, singurul ofertant, valoarea contractului fiind de 1.701.705 lei (fără TVA). Potrivit Primăriei, străzile şi bulevardele din municipiul Galaţi, parcurile, rondourile şi esplanadele, intrările în oraş, intersecţiile vor fi împodobite cu şiruri luminoase cu leduri, sute de instalaţii tridimensionale şi bidimensionale mari şi mici, perdele luminoase, ţurţuri luminoşi, panouri montate transversal şi pe stâlpi, figurine şi personaje specifice sărbătorilor de iarnă, panouri cu leduri, instalaţii complexe, dar şi panouri transversale cu urarea "La Mulţi Ani 2018".

Atmosfera de sărbătoare va fi completată de 53 de brăduţi artificiali, cu înălţimea maximă de trei metri. Dar asta nu e tot! În şapte zone din oraş - în Parcul Eminescu, Parcul Viva, Orăşelul Copiilor, Grădina Publică, Parcul din Micro 39B, Piaţa Energiei şi la intersecţia bulevardelor Oţelarilor şi Galaţi vor fi instalaţi brazi artificiali cu înălţimea de minimum opt metri.

Câştigătoare cu repetiţie

Trebuie spus că, în ultimii ani, cu excepţia lui 2015, când licitaţia pentru luminiţe a fost anulată, Galaţiul a fost împodobit de sărbătoare de aceleaşi firme. Anul trecut, MK Lightning SRL a câştigat contractul cu o ofertă de 1.406.719 de lei fără TVA. În 2014, iluminatul festiv ne-a costat aproape 1,9 milioane de lei fără TVA: contractul de închiriere a instalaţiilor fiind semnat cu consorţiul Luxten România şi MK Lightning, la care s-a adăugat un alt contract, de cumpărare a echipamentelor şi ornamentelor necesare pentru a crea două feerii în Grădina Publică şi Parcul Eminescu. Cel mai scump iluminat festiv a fost în 2013, când Primăria a plătit 2.230.022 de lei fără TVA  companiei SC Luxten Lighting Company în asociere cu SC MK Lighting SRL.

Gestiunea iluminatului public, tot în ceaţă

Din păcate, licitaţia organizată pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public din municipiul Galaţi, contract cu o valoare estimată de 580.000 de lei fără TVA, s-a dovedit una cu ghinion cu repetiţie. SC Luxten Lighting Company SA cu sediul în Bucureşti şi SC Suntech Service SRL cu sediul în Galaţi îşi dispută contractul încă de la prima licitaţie. Aşa cum v-am informat, prima procedură a fost anulată, după ce a fost contestată. Cea de-a doua licitaţie nu s-a finalizat încă pentru că a fost, de asemenea, contestată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Potrivit datelor noastre, Primăria a transmis, vineri, ultimul document la CNSC pentru soluţionarea contestaţiei. Rămâne de văzut ce va decide CNSC şi dacă oraşul va avea un operator care să-i repare şi întreţină iluminatul public. Nu de alta, dar şi luminiţele de Crăciun au nevoie de energie electrică pentru a se aprinde...

Citit 5225 ori Ultima modificare Joi, 09 Noiembrie 2017 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.