Nu mai avem unde să ne îngropăm morţii

Nu mai avem unde să ne îngropăm morţii
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Pentru înmormântări în regim de urgenţă mai sunt disponibile doar câteva locuri de veci. Dacă Gospodărire Urbană nu va amenaja o nouă solă de urgenţă la Cimitirul "Sfântul Lazăr", gălăţenii nu vor mai avea unde să îşi îngroape morţii.

Doar aproximativ 20 de locuri de veci mai sunt disponibile pentru înmormântări la urgenţă, întrucât sola de urgenţă, cu capacitatea de 450-500 de morminte, pe care autorităţile au amenajat-o şi au dat-o în exploatare în luna martie a acestui an, la Cimitirul "Sfântul Lazăr", este aproape în totalitate ocupată.

"La ora actuală, mai sunt în jur de 20 de locuri de veci la urgenţă, în sola care a fost amenajată de către Primărie în Cimitirul "Sfântul Lazăr", în partea de jos, dinspre Centură. Efectiv, rămânem fără locuri de veci şi suntem obligaţi să punem la dispoziţia oamenilor locuri de înmormântare", ne-a declarat directorul Gospodărire Urbană, Bogdan Ardean.

Potrivit reprezentantului societăţii care administrează cele 75.000 de morminte de la "Eternitatea", "Sfântul Lazăr" şi "Ştefan Cel Mare", Gospodărire Urbană urmează să amenajeze o nouă solă, cu aproximativ 500 de locuri de veci, pentru ca gălăţenii să nu fie puşi în situaţia de a nu avea unde să îşi îngroape rudele decedate. "La ora actuală, ne chinuim cu Primăria să ne prindă şi nouă a doua solă de urgenţă, să o amenajeze, pentru că tot ce înseamnă investiţie trebuie făcut de către proprietar, acesta fiind municipiul Galaţi. Dar nu putem să stăm, timpul nu ne permite. Am identificat o parcelă de 3.000 de metri pătraţi, pe care încercăm să o amenajăm cu forţe proprii, tot în Cimitirul "Sfântul Lazăr", în partea de nord, de lângă blocuri", ne-a spus directorul societăţii.

Mii de morminte abandonate şi veşnicul osuar - tot pe hârtie

Gălăţenii care nu îngrijesc mormintele concesionate şi nu-şi achită redevenţa, vor pierde locurile de veci, iar suprafeţele de teren vor fi preluate de către Gospodărire Urbană şi oferite solicitanţilor. "Avem, la nivelul celor trei cimitire, aproximativ 3.000 de contracte de concesiune care nu au fost ridicate. Majoritatea sunt contracte de concesiune în regim de urgenţă. Omul a venit, şi-a înmormântat decedatul şi nu a mai trecut să ridice contractul de concesiune, nu îngrijeşte locul, nu plăteşte redevenţa. Sunt 3.000 numai în ultimii şapte ani, dar sunt altele şi mai vechi. Vreau să schimb regulamentul cimitirelor, pentru că avem o problemă. În momentul în care redobândim un loc de veci, avem două posibilităţi. Una ar fi să amenajăm un osuar - şi am identificat o zonă în care să îl ridicăm. Sunt însă unele municipii reşedinţă de judeţ care au prevedere în regulament potrivit căreia, dacă am identificat un astfel de mormânt, cel care îl concesionează, prin regulament, este obligat să păstreze în groapă osemintele celui de înainte, iar acest lucru să fie precizat pe o plăcuţă", afirmă Bogdan Ardean.

Citit 8889 ori Ultima modificare Joi, 09 Noiembrie 2017 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.