Recordul morţii pe şoselele gălăţene

Recordul morţii pe şoselele gălăţene

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
9 comentarii

În primele trei săptămâni ale acestei luni, nu mai puţin de opt persoane şi-au găsit sfârşitul după ce au fost implicate în evenimente rutiere pe raza judeţului Galaţi. Şi mai alarmant este că, în același interval, numărul sancţiunilor date pentru cele mai frecvente cauze care provoacă tragediile a reprezentat jumătate din totalul amenzilor.

Galaţiul s-a aflat, în noiembrie, în luna neagră din punct de vedere al siguranţei rutiere. Zeci de accidente, soldate cu zeci de răniţi şi nu mai puţin de opt morţi, s-au petrecut în judeţul nostru în cele trei săptămâni scurse de la începutul lunii, cifră record cel puţin pentru anul în care ne aflăm. Cauzele cele mai frecvente, amendate zilnic de echipajele rutiere care contabilizează mii de abateri la regimul circulaţiei, venite atât din partea şoferilor, cât şi a pietonilor, au fost, şi în cazul tragediilor petrecute pe drumurile gălăţene în noiembrie 2017, într-un nedorit top: viteză, alcool, traversare neregulamentară, depăşiri riscante. Nu în ultimul rând, factorul nelipsit din toate accidentele în urma cărora au murit oameni la Şendreni, Drăgăneşti, Schela sau Vânători a fost inconştienţa şi sfidarea faţă de lege şi semeni, dovadă fiind situațiile în care cei implicaţi, în majoritate şoferi, au fost depistaţi ulterior de poliţie: în stare avansată de ebrietate (preotul de la Negrea sau şoferul de la Şendreni) sau conducând cu permisul suspendat pentru viteză, (cazul accidentului de la Drăgăneşti, soldat cu moartea a doi tineri). În alte cazuri se adaugă inconştienţa pietonilor (accidentele de la Vânători sau Şiviţa), favorizată, foarte probabil, şi de o precară stare a sistemului de iluminat public pe porţiuni mari de artere importante, care face şi mai posibilă producerea de accidente.

Surpriza din statistici

În cifre, bilanţul lunii noiembrie, din punct de vedere al evenimentelor pe de o parte, şi din perspectiva a ceea ce a făcut poliţa ca să educe şi să prevină, este unul al paradoxurilor. Cu cât au amendat agenţii mai mult pentru viteză, alcool, traversarea neregulamentară sau neacordare de prioritate, cu atât s-au înmulţit şi accidentele produse din aceste cauze. În condiţiile în care Poliţia Rutieră Galaţi a raportat pentru primele trei săptămâni un total de 2.804 de sancţiuni contravenţionale pentru cele mai frecvente abateri în trafic, în judeţ au avut loc 46 de accidente (mai mult de două pe zi) soldate cu 63 de victime, dintre care 13 rănite grav şi, asa cum am arătat mai sus, opt decese. Cu toate acestea, gălăţenii par să nu înveţe, dovadă stând cele aproape 700 de amenzi date de poliţişti numai pentru viteză, aproape 600 pentru traversare neregulamentară şi 32 pentru depăşiri riscante. Extrem de greu de eliminat pare să fie obiceiul urcatului la volan în stare de ebrietate, faptă pentru care 22 de şoferi au fost amendaţi în această lună, iar alţi 16 au fost puşi sub acuzare penală. Tragic este că doi dintre cei care riscă puşcăria pentru beţie au ucis oameni după ce s-au urcat la volan în stări vecine cu coma alcoolică.

Prevenirea, unica soluţie

Chiar dacă pare lipsită rezultate imediate, prevenirea rămâne singura soluţie prin care tragediile pe drumurile publice pot fi diminuate numeric. Cazuistica a demonstrat că evenimente rutiere grave au fost comise de persoane care fuseseră amendate sau cercetate penal, eventual arestate sau condamnate pentru infracţiuni la regimul circulaţiei, de persoane cărora le fusese suspendat permisul de conducere, ori care nu deţin permis sau care s-au urcat la volan în stare de ebrietate, care exclude orice urmă de conştiinţă şi o doză semnificativă de premeditare. Educarea rămâne în aceste condiţii singura armă „eficientă” pe termen mediu şi lung, motiv pentru care Poliţia Rutieră a deschis o nouă direcție pentru promovarea unei conduite rutiere responsabile, şi anume publicul care mâine poimâine va deveni, poate, posesor de permis auto. Trei licee din Galaţi, respectiv CNMK, Liceul de Marină şi Liceul Sf. Maria, au fost incluse într-un proiect prin care tinerii în prag de majorat au fost instruiţi în direcţia adoptării unei conduite rutiere responsabile.
„Şcoala, poliţia, societatea civilă şi şcoala de şoferi au un rol foarte important în prevenirea accidentelor de circulaţie şi creşterea gradului de siguranţă pe drumurile publice. După participarea la două activităţi de informare, echipele de elevi au parcurs  o serie de probe situaţionale “puse în scenă” de către instructorii auto, încercând apoi să identifice cât mai exact comportamentele greşite sau ilegale ale participanţilor la trafic. Au fost subliniate situaţiile întâlnite frecvent în trafic şi care pot creşte riscul de victimizare, asociate cu măsurile preventive adecvate”, previzază cms. Gabriela Costin, din cadrul IPJ Galaţi.
Momentul ales pentru această activitate nu a fost unul întâmplător, liceenii gălăţeni învăţând să fie responsabili în trafic de Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere.

Foto 1: Amenzi de circulaţie date pentru cele mai grave abateri rutiere în noiembrie 2017

Foto 2: Accidentele înregistrate în această lună au totalizat 63 de victime

Citit 10457 ori Ultima modificare Vineri, 24 Noiembrie 2017 01:36

9 comentarii

 • postat de Clar Miercuri, 22 Noiembrie 2017 15:41 178.62.228.*** Link la comentariu
  3
  6

  In loc sa-si desfasoare serviciul in spiritul profesiei pe care si-au ales-o, acela de a proteja siguranta si de a fi in slujba cetateanului obisnuit, politistii sunt niste simpli zapcii moderni care ... NU AU IN MINTE SI NU FAC ALTCEVA ... decat sa colecteze pe orice cai, bani la buget ... Asa se explica si aberatia ca, negasind alta cale mai simpla ca sa faca aceasta colectare de bani la buget ... POLITISTII AMENDEAZA IN DRACI PIETONII SI BICICLISTII ... in orice pozitie si in orice imprejurare ii gasesc pe acestia !

  Raportează
 • postat de Andrei Miercuri, 22 Noiembrie 2017 15:26 5.2.205.*** Link la comentariu
  0
  16

  Oamenii din aceasta zona, fiind needucati, nu inteleg ca au responsabilitati fata de ceilalti semeni, indiferent ca esti pieton, sofer, vatman, doctor, manager etc. Oamenii nu inteleg si nu constientizeaza ce e bine si ce e rau/ilegal/imoral. Atata timp cat se pacheaza pe treceri de pietoni, avarii lasate pe banda 2 pe Brailei, stationari in fata liceului Pedagogic pe 2 benzi, parcarea masinilor in coltul intersectiilor, vedeti in fata sediului PSD vis a vis de noua Primarie, camioane care tranziteaza orasul fara autorizatie dupa ce reusesc sa treaca cu asa zisul bac primitiv, traiesc cu impresia ca asa e normal si daca asa face lumea asa fac si ei. Nu au capacitatea sa intelegea ca pot fi altfel. Poti ajunge la banca si mergand pe jos 100-200 metri , nu punand avariile in statia de autobuz de la banci pt a scoate niste bani de la ING/BCR. Ce asa greu sa parchezi in parcarea cu plata din fata Casei de Cultura pt a iti rezolva problemele de la Tribunal? Daca stai 2 ore in tribunal costa 3 lei parcarea. Mai bine sa blocam toata intersectia. Au impresia ca totul li se ecuvine. Sunt exact ca niste copii needucati lipsind cu desavarsire autoritatea parintilor. Vor tot, inca se arunca pe jos ca nu le ofera parintele ce isi doresc. Momaile de la asa zisa politie locala sa treaca la treaba. Ce e asa greu sa dai amenzi? Ce e asa greu sa aplici legea? Ce e asa greu sa opresti camioane si sa-i intrebi de autorizatii de tranzitare? Ce e asa de greu sa te duci oricand in fata tribunalului si sa incepi sa dai amenzi?
  Atata timp cat autoritatile nu educa cetatenii prin autoritatea exercitata si amenzi oferite cadou pe banda rulanta, cetatenii vor face cam ce vor. Trist iar viitorul nu prea suna bine. Noile generatii devin din ce in ce mai needucate, pline de ifose si pretentii, neoferind nimic la schimb societatii.

  Raportează
 • postat de Radler Miercuri, 22 Noiembrie 2017 11:03 194.105.20.*** Link la comentariu
  0
  20

  Preventie este calea cea mai buna ....dar asta e o solutie pentru viitor si pentru generatiile viitoare (cum deja s-a specificat in articol ). Problema majora este cea prezenta .....pe care se pare ca nu o putem gestiona pe actuala legislatie juridica . Din articol reiese ca recidivisti cauzeaza cele mai multe probleme grave (accidente mortale).
  Solutie - inasprirea foarte dura a legislatiei juridice pentru acest tipuri de infractiuni si aplicarea ei la SANGE .

  Raportează
 • postat de Adrian Miercuri, 22 Noiembrie 2017 09:41 5.2.205.*** Link la comentariu
  0
  46

  Cauza accidentelor este una singura, si anume permisele luate pe spaga!
  Acum se vad efectele spagilor si lipsa echipajelor de politie de pe strazi.

  Raportează
 • postat de Costi Miercuri, 22 Noiembrie 2017 09:27 5.13.162.*** Link la comentariu
  7
  26

  Ati facut statistica sa vedeti cate acceidente s-au produs din cauza faptului ca satul Galati nu mai are iluminat stradal din septembrie? Multumim PSD

  Raportează
 • postat de MARIA Miercuri, 22 Noiembrie 2017 08:07 158.181.72.*** Link la comentariu
  14
  1

  Poate nu se mai apuca sa faca dosare unor oameni nevinovati.....inseamna ca-si bazeaza sperantele pe ceva........nu acum.....peste cativa ani......aham.....PROBABIL CA:::::DAAAAAA:::::::

  Raportează
 • postat de Misu Miercuri, 22 Noiembrie 2017 07:42 82.137.11.*** Link la comentariu
  2
  36

  E firesc să avem astfel de rezultate, atunci când polițiștii rutieri vânează efectiv greșeli minore, în loc să găsească metode de a împiedica nenorociții care se urcă băuți sau drogați la volan. Să facă filtre totale in diverse zone din oraș și să vedeți atunci surprize.

  Raportează
 • postat de Iarna pe ...ulita. Miercuri, 22 Noiembrie 2017 07:27 108.245.201.*** Link la comentariu
  4
  24

  Sosele?!?! Sau poteci ?????

  Raportează
 • postat de Ilie Miercuri, 22 Noiembrie 2017 07:08 5.13.162.*** Link la comentariu
  1
  38

  Asta se intampla cand politia este inexistenta in traficul galatean sau daca este acolo, asista pasiv la toate neregulile. Treaba lor este sa disciplineze traficul, nu sa aduca bani la buget din amenzile date doar de dragul de a-si face norma.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.