Recordul morţii pe şoselele gălăţene

Recordul morţii pe şoselele gălăţene
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

În primele trei săptămâni ale acestei luni, nu mai puţin de opt persoane şi-au găsit sfârşitul după ce au fost implicate în evenimente rutiere pe raza judeţului Galaţi. Şi mai alarmant este că, în același interval, numărul sancţiunilor date pentru cele mai frecvente cauze care provoacă tragediile a reprezentat jumătate din totalul amenzilor.

Galaţiul s-a aflat, în noiembrie, în luna neagră din punct de vedere al siguranţei rutiere. Zeci de accidente, soldate cu zeci de răniţi şi nu mai puţin de opt morţi, s-au petrecut în judeţul nostru în cele trei săptămâni scurse de la începutul lunii, cifră record cel puţin pentru anul în care ne aflăm. Cauzele cele mai frecvente, amendate zilnic de echipajele rutiere care contabilizează mii de abateri la regimul circulaţiei, venite atât din partea şoferilor, cât şi a pietonilor, au fost, şi în cazul tragediilor petrecute pe drumurile gălăţene în noiembrie 2017, într-un nedorit top: viteză, alcool, traversare neregulamentară, depăşiri riscante. Nu în ultimul rând, factorul nelipsit din toate accidentele în urma cărora au murit oameni la Şendreni, Drăgăneşti, Schela sau Vânători a fost inconştienţa şi sfidarea faţă de lege şi semeni, dovadă fiind situațiile în care cei implicaţi, în majoritate şoferi, au fost depistaţi ulterior de poliţie: în stare avansată de ebrietate (preotul de la Negrea sau şoferul de la Şendreni) sau conducând cu permisul suspendat pentru viteză, (cazul accidentului de la Drăgăneşti, soldat cu moartea a doi tineri). În alte cazuri se adaugă inconştienţa pietonilor (accidentele de la Vânători sau Şiviţa), favorizată, foarte probabil, şi de o precară stare a sistemului de iluminat public pe porţiuni mari de artere importante, care face şi mai posibilă producerea de accidente.

Surpriza din statistici

În cifre, bilanţul lunii noiembrie, din punct de vedere al evenimentelor pe de o parte, şi din perspectiva a ceea ce a făcut poliţa ca să educe şi să prevină, este unul al paradoxurilor. Cu cât au amendat agenţii mai mult pentru viteză, alcool, traversarea neregulamentară sau neacordare de prioritate, cu atât s-au înmulţit şi accidentele produse din aceste cauze. În condiţiile în care Poliţia Rutieră Galaţi a raportat pentru primele trei săptămâni un total de 2.804 de sancţiuni contravenţionale pentru cele mai frecvente abateri în trafic, în judeţ au avut loc 46 de accidente (mai mult de două pe zi) soldate cu 63 de victime, dintre care 13 rănite grav şi, asa cum am arătat mai sus, opt decese. Cu toate acestea, gălăţenii par să nu înveţe, dovadă stând cele aproape 700 de amenzi date de poliţişti numai pentru viteză, aproape 600 pentru traversare neregulamentară şi 32 pentru depăşiri riscante. Extrem de greu de eliminat pare să fie obiceiul urcatului la volan în stare de ebrietate, faptă pentru care 22 de şoferi au fost amendaţi în această lună, iar alţi 16 au fost puşi sub acuzare penală. Tragic este că doi dintre cei care riscă puşcăria pentru beţie au ucis oameni după ce s-au urcat la volan în stări vecine cu coma alcoolică.

Prevenirea, unica soluţie

Chiar dacă pare lipsită rezultate imediate, prevenirea rămâne singura soluţie prin care tragediile pe drumurile publice pot fi diminuate numeric. Cazuistica a demonstrat că evenimente rutiere grave au fost comise de persoane care fuseseră amendate sau cercetate penal, eventual arestate sau condamnate pentru infracţiuni la regimul circulaţiei, de persoane cărora le fusese suspendat permisul de conducere, ori care nu deţin permis sau care s-au urcat la volan în stare de ebrietate, care exclude orice urmă de conştiinţă şi o doză semnificativă de premeditare. Educarea rămâne în aceste condiţii singura armă „eficientă” pe termen mediu şi lung, motiv pentru care Poliţia Rutieră a deschis o nouă direcție pentru promovarea unei conduite rutiere responsabile, şi anume publicul care mâine poimâine va deveni, poate, posesor de permis auto. Trei licee din Galaţi, respectiv CNMK, Liceul de Marină şi Liceul Sf. Maria, au fost incluse într-un proiect prin care tinerii în prag de majorat au fost instruiţi în direcţia adoptării unei conduite rutiere responsabile.

„Şcoala, poliţia, societatea civilă şi şcoala de şoferi au un rol foarte important în prevenirea accidentelor de circulaţie şi creşterea gradului de siguranţă pe drumurile publice. După participarea la două activităţi de informare, echipele de elevi au parcurs  o serie de probe situaţionale “puse în scenă” de către instructorii auto, încercând apoi să identifice cât mai exact comportamentele greşite sau ilegale ale participanţilor la trafic. Au fost subliniate situaţiile întâlnite frecvent în trafic şi care pot creşte riscul de victimizare, asociate cu măsurile preventive adecvate”, previzază cms. Gabriela Costin, din cadrul IPJ Galaţi.

Momentul ales pentru această activitate nu a fost unul întâmplător, liceenii gălăţeni învăţând să fie responsabili în trafic de Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere.

Foto 1: Amenzi de circulaţie date pentru cele mai grave abateri rutiere în noiembrie 2017

Foto 2: Accidentele înregistrate în această lună au totalizat 63 de victime

Citit 11338 ori Ultima modificare Vineri, 24 Noiembrie 2017 01:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.