Bătrâna abandonată în casă a ajuns la azil

Bătrâna abandonată în casă a ajuns la azil
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

La începutul lunii octombrie, vă relatam cazul Mariei Moisă, o pensionară în vârstă de 86 de ani, care locuia singură într-un apartament micuţ şi insalubru şi care e prea bolnavă ca să poată să-şi poarte de grijă. Cazul ne fusese semnalat de o vecină şi aşa am aflat că cei care se angajaseră să aibă grijă de femeie o abandonaseră şi, mai mult decât atât, luaseră cu ei şi actele casei. Concret, Maria Moisă a semnat un contract cu o familie care i-a promis că o va îngriji, însă, după ce s-a văzut cu toate actele ei, a dispărut.

Singură, cu o pensie de numai 840 de lei, Maria nu îşi putea permite prea multe, banii ducându-se pe medicamente şi pe facturile pe care le avea de plătit. De făcut curat în apartament nici nu se putea pune problema. Vecinii binevoitori o mai ajutau, venind din când în când să-i facă curat ori făcându-i cumpărăturile. Din păcate, familia care promisese că o va ajuta nu a mai apărut, iar bătrâna rămăsese fără speranţă.

Ajutor nesperat

În încercarea de a o ajuta pe Maria Moisă, am vorbit cu reprezentaţii Primăriei, care ne-au dat asigurări că se va căuta o rezolvare pentru cazul femeii. Astfel, Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Galaţi a trimis o echipă a Centrului Multifuncţional de Servicii Socio-Medicale pentru Persoane Vârstnice, formată dintr-un asistent social şi un consilier juridic, la apartamentul Mariei, pentru a o ajuta. În urma anchetei, aceştia au constatat că femeia are toate datoriile plătite la timp, deşi locuieşte singură, nu are rude, deoarece nu a fost niciodată căsătorită şi că are multiple probleme de sănătate, printre care o deformare a coloanei vertebrale şi o fractură de şold.

Cât despre familia care o păcălise, Direcţia de Asistenţă Socială a aflat, din declaraţia femeii, că apartamentul a fost înstrăinat în baza unui contract de vânzare-cumpărare cu clauze de întreţinere şi habitaţie viageră, în urmă cu aproximativ zece ani.

Situaţia e cu atât mai complicată cu cât, Maria nu avea acasă niciun exemplar al contractului de vânzare-cumpărare. Din fericire, femeia avea certificatul de naştere, buletinul, cardul de sănătate, cupoanele de pensie şi nişte copii ale vechilor acte de proprietate.

Iniţial, Maria a primit îngrijire la domiciliu, în regim de urgenţă, până a putut fi mutată într-un azil, aşa cum îşi dorea.

Maria a primit o şansă

Aşa cum ne spusese şi nouă când am fost să vorbim cu ea, Maria îşi dorea să fie primită la un azil, în baza micuţei pensei pe care o are. Acum, femeia şi-a văzut visul cu ochii, ea fiind primită în Centrului Multifunctional de Servicii Sociale Galati, de pe str. Domneasca nr. 160, pe 6 octombrie, la puţin timp după ce am scris despre cazul ei.

Cât despre cei care au înşelat-o pe bătrână, aceştia vor fi acţionaţi în judecată de îndată ce Camera  Notarilor Publici va oferi o copie a contractului de vânzare cumpărare dintre Maria Moisă şi familia respectivă.        

Citit 4981 ori Ultima modificare Joi, 23 Noiembrie 2017 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.