Oficial: Indiferent câte măsuri luăm, DN 24D rămâne foarte periculos

Oficial: Indiferent câte măsuri luăm, DN 24D rămâne foarte periculos
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Doar înfiinţarea de perdele forestiere de-a lungul DN 24D, cel mai critic drum al judeţului Galaţi, ar putea transforma calea de comunicaţie în una pe care să se poată circula în siguranţă în perioada iernii şi care să nu mai fie închisă la prima ninsoare mai serioasă, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

Aflat la Galaţi, la o şedinţă de lucru cu directorii secţiilor de drumuri naţionale din estul şi sud-estul ţării, la care au participat inclusiv reprezentanţi ai operatorilor responsabili de deszăpezirea drumurilor naţionale, Ovidiu Laicu, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, ne-a declarat că „indiferent câte măsuri luăm, DN 24D rămâne foarte periculos”.

Asta în condiţiile în care drumul, care leagă comuna gălăţeană Tuluceşti de Bârlad, traversează judeţul Galaţi mai mult în câmp deschis. „În afară de momentele în care este viscol şi nu este vizibilitate, sper să putem ţine drumul deschis şi voi face tot ce ţine de noi pentru asta. Fiind drum naţional, toată lumea are nevoie de el, pe aici vin şi salvările. Toţi tind să vină pe drumurile naţionale şi vrem să avem grijă”, a precizat şi noul director al Secţiei de Drumuri Naţionale (SDN) Galaţi, Petru Tudorache, care a adăugat că „în zona DN 24D sunt foarte multe eoliene. După cum ştiţi, acestea se amplasează acolo unde vântul este foarte puternic, e clar că acolo sunt curenţi de aer în permanenţă. Eu am făcut 20 de ani deszăpezire în acest judeţ şi ştiu că acolo avem probleme mari, zăpadă chiar şi de trei metri”.

Perdelele forestiere, un deziderat mult prea îndepărtat

La Ministerul Mediului există deja o informare cu privire la punctele critice ale infrastructurii rutiere din întreaga ţară, iar printre acestea se numără şi DN 24D, în vederea includerii într-un program de înfiinţare de perdele forestiere. Însă nimeni nu poate spune, deocamdată, când va ajunge să şi fie implementat în judeţul Galaţi.

Foto Corina Dobre

„Noi am transmis către Ministerul Mediului, ministerul responsabil cu administrarea şi gestionarea acestor proiecte, zonele care sunt predispuse la înzăpezire şi pe care noi, din punct de vedere tehnic, considerăm că ar fi eficient să se creeze aceste perdele de protecţie. Însă pentru perdele de protecţie este nevoie să ai, în primul rând, terenul de la persoanele particulare (...) Ministerul Mediului trebuie să facă studii de fezabilitate, să prevadă fonduri pentru împăduriri. Noi am făcut şi o prioritizare pentru aceste sectoare, pentru că fondurile sunt destul de limitate”, ne-a declarat Cristian Andrei, director general adjunct în cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prezent la Galaţi. Deocamdată, potrivit oficialilor de la Drumuri, autostrăzile au prioritate.

Citit 8696 ori Ultima modificare Luni, 27 Noiembrie 2017 13:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.