Comercianţii moldoveni de peste Prut, exilaţi pe trotuar

Comercianţii moldoveni de peste Prut, exilaţi pe trotuar
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Decembrie. Aerul rece biciuieşte nemilos obrajii oamenilor adunaţi în faţa pieţei de gros, de pe Calea Prutului. Încă o zi plină pentru moldovenii de peste Prut, veniţi să-şi vândă produsele.

De pe 16 octombrie, de când li s-a interzis accesul în piaţă, trotuarul a devenit neîncăpător pentru toate lăzile cu mâncare, aliniate una lângă alta. De la brânză, unt, napolitane, bomboane şi până la conserve, legume şi fructe, aici poţi găsi de toate şi pentru toate buzunarele.

Moldovenii au răbdare, vin în fiecare zi, dis-de-dimineaţă şi, înainte să se ridice soarele, ei sunt deja pregătiţi să-şi întâmpine clienţii. Nu contează dacă plouă sau e ger, oamenii vin mereu în faţa pieţei, cu speranţa că vor face ceva bănuţi.

În urma unei sesizări primite pe adresa redacţiei, în legătura cu situaţia micilor comercianţi, am fost pe Calea Prutului pentru a "gusta" din piaţa improvizată pe marginea şoselei şi pentru a afla ce părere au moldovenii de peste Prut despre condiţiile în care sunt nevoiţi să-şi vândă produsele.

Comerţ la marginea bordurii

Băltoace, praf, maşini şi multă aglomeraţie. De asta m-am lovit încă de la primii paşi făcuţi. De cum ajungi pe trotuar, începi să fii ademenit de către comercianţii care nu mai contenesc în a-şi lăuda produsele.

O bătrână avea la vânzare halva, miezi de nucă şi biscuiţi, ceva brânză şi unt în calupuri mari. În jurul ei roiau deja câţiva oameni interesaţi de produse. Cu toate acestea, dezamăgirea i se citea pe chip. Mi-a spus că speră în fiecare zi că o să le dea voie să se întoarcă în piaţă.

"Dacă nu ne lasă acolo, măcar să ne facă alt loc. Este greu să stai şi să vinzi în drum. Mai ales pentru cei mai în vârstă", a spus ea.

La câţiva paşi distanţă, o femeie îmbrăcată gros vindea bomboane de toate soiurile şi conversa cu colegii de suferinţă. Auzise că ar fi trebuit să fie primiţi înapoi în piaţă, însă nu s-a mai întâmplat. Autorităţile nu le-au zis ce se va întâmpla cu ei, aşa că nu le rămâne decât să spere că nu vor mai fi nevoiţi să stea pe trotuar. 

Autorităţile spun că vor căuta soluţii

Din păcate, lipsa vreunui act însoţitor pentru mărfurile pe care le trec prin vamă îi obligă pe micii comercianţi să se lupte pentru supravieţuire pe marginea drumului.

Întrebat despre această situaţie, viceprimarul Sorin Enache a explicat: „Legea ne obligă să respectăm toate normele în vigoare, iar cetăţenii moldoveni nu au documente de provenienţă a mărfii, mai ales că ei declară la vamă că aceste mărfuri sunt pentru uz personal. Pentru a putea vinde în bune condiţii, în condiţii legale, ar trebui amenajate în piaţă spaţii speciale”.

La şedinţa Consiliului Local, din data de 26 octombrie, s-a adus în discuţie subiectul comercianţilor moldoveni şi de ce aceştia nu mai sunt lăsaţi să-şi vândă produsele în piaţă. 

Prefectul Gabriel Panaitescu a ţinut să reamintească faptul că în Republica Moldova există pesta porcină şi că, în cazul unui focar, toţi porcii de pe o rază de zece kilometri sunt eutanasiaţi. Prin urmare, interzicerea accesului în piaţă a comercianţilor de peste Prut este o măsură preventivă. 

Se pare, totuşi, că soarta lor va fi decisă în această săptămână, atunci când reprezentanţii Primăriei, ai Prefecturii, ai Administraţiei Pieţelor Agroalimentare, precum şi de cei ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi ai Poliţiei Locale se vor întâlni, potrivit informațiilor noastre, pentru a căuta o soluţie cu privire la micii comercianţi de peste Prut.

Până se va decide ce se va întâmpla cu activitatea basarabenilor, aceştia sunt nevoiţi să vândă în continuare în stradă, pentru a-şi câștiga pâinea. O pâine amară, chiar dacă, de multe ori, e obținută din vânzarea de bomboane "Bucuria".

Citit 8421 ori Ultima modificare Duminică, 10 Decembrie 2017 19:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.