Raportează comentariu

Prima observatie: din start, se vorbeste despre salariile brute intr-o tara in care cea mai taxata este munca, nu capitalul, profitul, luxul etc.
Asadar, salariu profesor cu studii superioare de lunga durata (4-5 ani sau Bologna plus masterat) - 2045 lei brut deci 1467 lei net, bani in mana.
Debutant in politie, 2.300 de lei net + indemnizatii de hrana si uniforma, debutant in Primaria Galati - 2.500 de lei net.
Asadar, un politist egal un functionar egal mai bine de un profesor si jumatate. Cam asta este grila de valori a statului roman.
Ce e foarte misto este ca, dupa 40 de ani vechime, gradul I si(in asemenea conditii) cu multi politai si functionare produse pe banda rulanta, biata profesoara, cu doar 2769 de lei net lunar, abia le poate egala si depasi nitel acestora salariul. Dar numai pe cel de debut. Adica, daca ii vine in minte doamnei de chimie sa se zborseasca la vreo planturoasa aurifera care o trimite la plimbare ca n-are stampila pe timbru, sa stie ca numai pe alea tinere (si deobicei mai amabile) le poate surclasa salarial,,,
Maximul de salariu la un profesor si cu vechime totala, dar si cu functie de director: 4803 brut, adica 3369 net. Politist rutier cu ceva vechime, functia simplu agent, dar cercetat pentru luare de mita (a se vedea dosarul Tecuci) - intre 3.500 si 4.000 lei net lunar inca din 2015, conf declaratiilor de avere. Deci, dupa marirea de anul acesta, macar la un 5.000 net tot sa fi ajuns.
Edificati in privinta a ce pretuieste statul roman mai dihai?
Foarte grav, diferenta dintre salariul de debut si cel de maxim de calificare (gradul I), la profesori este de 1 la aprox. 1,5. Pe cand, si la una din cele mai saracae institutii bugetare, cum ar fi o biblioteca judeteana, tot se simte puternic diferenta de la un grad la altul.
De exemplu, daca esti bibliotecara amarata si nu esti "atenta" la examenul de grad (n-ai barbat, n-ai alura, n-ai cine sa te sustina) ramai cu 1.200-.1300 de lei net lunar. Daca esti nevasta de consilier si mai si promovezi examenul organizat intern, netransparent, pentru "smecheriile" de grade, ajungi rapid la 2.500 de lei net lunar. Se simte propteaua, nene!