Opoziţia cere demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor. DECLARAŢII și RELATĂRI INTERNAȚIONALE, după condamnarea la trei ani şi şase luni închisoare

Opoziţia cere demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor. DECLARAŢII și RELATĂRI INTERNAȚIONALE, după condamnarea la trei ani şi şase luni închisoare
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Zeci de protestatari adunaţi, joi seară, 21 iunie 2018, în Piaţa Victoriei, au aplaudat decizia instanţei supreme de condamnare a lui Liviu Dragnea la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a atras zeci de reacţii şi de la oamenii politici, atât de la cei din PSD, cât şi de la cei din opoziţie. Dacă majoritatea membrilor PSD au declarat că decizia de condamnare i-a luat prin surprindere, partidele din opoziţie au reacţionat prin solicitarea demisiei lui Liviu Dragnea. 

Unul dintre cei care i-a solicitat demisia este chiar fostul preşedinte Traian Băsescu, care a afirmat că "nu doreşte nimănui să fie condamnat", însă liderul PSD trebuie să demisioneze din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. "Acum! Daddy, nu doresc nimănui să fie condamnat, dar tu ai o condamnare penală definitivă şi alta în primă instanţă. Pricepi că nu mai poţi administra discreţionar ţara şi că trebuie să demisionezi din funcţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor (al treilea om în stat)? Acum! La PSD n-aveţi decât să faceţi ce vreţi, dar, din a treia funcţie în stat, trebuie să pleci acum!", a scris fostul preşedinte al României, Traian Băsescu pe Facebook.

Şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat Liviu Dragnea trebuie să demisioneze din toate funcţiile pe care le ocupă, liderul liberal sfătuindu-i pe parlamentarii majorităţii să se delimiteze de liderul PSD.  "În cazul în care Liviu Dragnea nu-şi dă demisia îi invit pe toţi parlamentarii majorităţii să se delimiteze de acest rău absolut pentru România şi să se alăture moţiunii de cenzură iniţiată de PNL. Este momentul ca România să se elibereze de acest vechil care încearcă să conducă ţara ca pe propria moşie, impunând incultura, incompetenţa şi analfabetismul funcţional drept criterii de promovare în funcţii publice a celor mai obediente persoane", a afirmat liderul PNL, Ludovic Orban

Nici fostul premier Victor Ponta nu a întârziat să îi ceară demisia lui Dragnea. "Când ai o funcţie publică sunt lucruri mult mai importante decât carieră personală. Eu am demisionat atunci când am fost inculpat (pe nedrept) că să salvez PSD, Guvernul şi regulile de drept în societatea românească. După a două condamnare, Liviu Dragnea trebuie să se retragă dacă îl interesează soartă PSD, a Guvernului şi a României. P.S.- Exact pe 21 Iunie (cu un an în urmă) toţi pesediştii au fost traumatizaţi şi umiliţi de Liviu Dragnea să voteze moţiunea de cenzură contra Guvernului PSD Grindeanu/ iată că justiţia le spăla azi ruşinea de atunci! ", a scris, joi seară, fostul premier Victor Ponta pe Facebook.

Condamnarea lui Dragnea în ziarele internaţionale

Principalele agenţii internaţionale de ştiri, precum şi numeroase publicaţii din multe ţări au relatat despre condamnarea lui Liviu Dragnea, liderul PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor.

Jurnaliştii americani ai cotidianului The New York Times relatează că verdictul reprezintă o "lovitură dureroasă" pentru Liviu Dragnea, "considerat cel mai puternic politician" din România. "Atacurile asupra sistemului de justiţie sunt puţin probabil să se oprească. În schimb, s-ar putea înrăutăţi după decizia de joi a instanţei", avertizează jurnaliştii de la The New York Times.

Şi agenţia de ştiri Reuters scrie pe larg despre acest subiect, afirmând că această "nouă condamnare penală pentru Dragnea, care nu poate deveni premier din cauza unei condamnări anterioare pentru fraude electorale, ar putea slăbi controlul său asupra celui mai mare partid din România şi asupra Guvernului".

"Cel mai puternic politician din România a fost găsit vinovat de abuz şi condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, un verdict aclamat cu prudenţă de protestatarii antiguvernamentali care timp de mai multe luni au denunţat corupţia de la nivel înalt din această ţară europeană", relatează agenţia Associated Press.

"Puternicul lider (al formaţiunii) de stânga aflată la putere în România, Liviu Dragnea, a fost condamnat, astăzi (joi), la trei ani şi jumătate de închisoare într-un caz privind angajări fictive, o lovitură pentru ambiţiile sale de a rămâne stăpânul jocului pe scena politică din această ţară", sunt de părere jurnaliştii de la Le Figaro. 

"Analiştii sunt de părere că decizia instanţei cel mai probabil va slăbi abilitatea sa de a influenţa politicile naţionale împreună cu Guvernul condus de premierul Viorica Dăncilă", a scris Deutsche Welle.

Citit 4471 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Iunie 2018 23:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.