Afecţiune gravă, dar foarte rară. Hipertensiunea arterială pulmonară îi poate afecta şi pe tineri

Afecţiune gravă, dar foarte rară. Hipertensiunea arterială pulmonară îi poate afecta şi pe tineri
Printre simptomele HTAP se numără oboseala, palpitaţiile şi durerile toracice
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Hipertensiunea arterială pulmonară (HTAP) este o boală gravă rară, care afectează şi tinerii, au atenţionat, la începutul acestei săptămâni, reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor Hipertensivi Pulmonari din România.

Hipertensiunea arterială pulmonară este o boală care îi afectează pe adulţii dintr-un segment larg de vârstă, tinzând mai mult spre vârstnici, în ultimii ani. "Hipertensiunea HTAP este un grup de boli, de fapt, boli foarte severe. Boala face parte din entităţile numite orfane. Incidenţa este de cinci cazuri la un milion de locuitori, boala fiind progresivă", a declarat, într-o conferinţă de presă, iniţiatorul programului naţional HTAP din România, profesor universitar doctor Mirun Alexandru Bogdan, conform Agerpres.

Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Hipertensivi Pulmonari din România, Bogdan Burduja, a spus că în România sunt 500 de pacienţi. "De multe ori nu avem acces la toate liniile de tratament. Încă pacienţii români nu au acces la toate liniile terapeutice, pentru a-şi trata corect afecţiunea. Nu putem trata pacienţii fără o resursă financiară corectă. Resursa financiară, alături de cea umană, este foarte importantă", a spus reprezentantul Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu, care a afirmat că accesul la analize complexe "este foarte greoi".

Printre simptomele HTAP se numără oboseala, palpitaţiile şi durerile toracice. Potrivit specialiştilor, bolnavii cu evoluţie foarte gravă, deşi iau tratamente medicamentoase, pot avea indicaţie de transplant pulmonar. HTAP poate apărea fără o cauză evidentă şi poate fi adesea asociată cu boli precum ciroza hepatică, infecţia HIV, malformaţiile cardiace sau colagenozele.

Diagnosticul se poate pune prin investigaţii pneumologice şi cardiace, elementul actualmente limitativ în România fiind accesul la cateterismul cardiac drept metodă obligatorie pentru confirmarea diagnosticului.

Citit 2264 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Mai 2018 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.