Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
5 comentarii

Românii preferă să meargă în sistemul medical privat pentru a-şi face controale de rutină şi pentru a preveni diverse boli. Această tendinţă este una în creştere, arată statistici recente, potrivit cărora nouă din zece unităţi medicale care au capacitatea de a asigura prevenirea afecţiunilor sunt private.

"Creşterile sunt spectaculoase pentru centrele medicale de specialitate şi cele de medicină generală, dar şi pentru cabinetele de acest tip. Ponderea lor este de 94, respectiv, 97 de procente, unele tipuri fiind exclusiv în mediul privat. Medicina de familie, esenţială pentru funcţionarea eficientă a sistemului medical, este, dacă putem spune aşa, aproape în totalitate privată. Spun asta pentru că vorbim de 99 la sută. La fel se întâmplă şi în cazul stomatologiei. Cu greu mai găseşti un cabinet de stat. Această realitate a însemnat ani întregi de proiecte şi de investiţii, un cumul de viziune şi un obiectiv clar: acela de a oferi populaţiei servicii de calitate, un act medical responsabil, fără timpi de aşteptare", a explicat Cristian Hotoboc, preşedintele PALMED - Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

Afecţiunile cardiace, atacul cerebral, cancerul la plămâni şi afecţiunile ficatului sunt principalele cauze de mortalitate în România şi lipsa campaniilor de prevenţie face ca românii să coboare constant în topul speranţei de viaţă, arată un comunicat de presă. În ceea ce priveşte factorii de risc, a căror pondere ar putea să scadă prin informare constantă şi prin campanii de prevenire eficiente, la scară naţională, valorile cele mai ridicate revin consumului de alcool şi de tutun. Suntem pe locul 10 în lume la consumul de alcool, iar cele mai multe studii din domeniu indică faptul că o treime din populaţie fumează.

Ponderea personalului medical din sistem oglindeşte această realitate. În ceea ce îi priveşte pe medici, patru din zece lucrează în mediul privat, incluzându-i aici şi pe medicii de familie, dar nu şi pe stomatologi. 33,4 la sută din personalul mediu activează în mediul privat, de la 12,35 la sută, în anul 2005. Totuşi, există anumite tipuri de unităţi medicale în care statul domină în continuare mediul privat, de exemplu spitalele (65 la sută sunt proprietate publică), ori segmentele cu activitate specifică, cum ar fi centrele de transfuzie, sanatoriile TBC şi cabinetele medicale din instituţiile de învăţământ.

Citit 2434 ori Ultima modificare Joi, 14 Iunie 2018 02:37

5 comentarii

 • postat de Aderin Vineri, 15 Iunie 2018 12:42 90.95.123.*** Link la comentariu
  0
  8

  Și atunci pentru ce toți angajatii mai plătesc contribuția la stat daca serviciile sunt vai de mama lor, și listele pentru unele specializări se întind pe luni? Adica dau bani și la stat care se mișcă ca melcul împins și la privat găsesc aceiași doctori care mulg bani și din privat dar și de la stat. Doctorii Ori aleg una ori una ori alta.

  Raportează
 • postat de rocky Vineri, 15 Iunie 2018 11:47 193.230.156.*** Link la comentariu
  0
  5

  Am inteles ca in afara (ex. SUA) exista un asazis "sistem de feedback" a pacientilor care sunt tratati intr-o clinica sau spital de stat iar daca sunt prea multe stele negative pentru o anume asistenta / medic, automat angajatul respectiv este zburat din institutie. La noi cand o sa vedem serios asa ceva ? De abia dupa aceea putem vorbi de un sistem public de sanatate normal, pana atunci cadrele medicale se cred D-zeu si se comporta ca atare.
  Pe de alta parte, ganditi-va ca in spitalele de la noi, in cazul batranilor cu preponderenta, acestia nu sunt consiliati psihologic in cazul unor tratamente sau operatii, urmate de o perioada lunga de internare si astfel - si am auzit in decursul timpului o multime de cazuri - peste 50...70% din batrani sfarsesc cu un atac cerebral, foarte multi dintre ei nefiind familiarizati cu izolarea in spital, unii nefiind internati niciodata in viata pana in acel moment. Si uite asa doctorii din spital repara o zgarietura si provoaca alta... "cerebrala". Sau, cine stie cate erori umane ale personalului medical nu s-au produs fara sa fie trasi la raspundere !!! Chiar anul asta, pe la inceputul lunii martie, a avut o cunostinta internat pe taica-su cu probleme medicale, nici minore, dar nici foarte grave, si se pare ca in urma unei alergii provocate de nu stiu ce medicament sau o greseala minora a unei asistente (nedemonstrata, ca nu ai cum, colegiul medicilor tinand tot cu ei), a murit omul desi poate mai avea zile! Si cate cazuri de astea nu sunt sau nu au fost; spitalul judetean din Galati fiind pioner la capitolul asta.

  Raportează
 • postat de BAU BAU Vineri, 15 Iunie 2018 10:33 89.122.189.*** Link la comentariu
  0
  8

  Titlu incomplet. Ar fi trebuit completat cu "desi cetatenii romani sunt olbigati sa plateasca lunar contributii CAS". Si totusi, platind lunar acest CAS, preferi sa dai din buzunar doar sa fii tratat omeneste si fara a ti se cere acea spaga(desi salariile le tot cresc).

  Raportează
 • postat de Daniel Vineri, 15 Iunie 2018 09:33 89.248.140.*** Link la comentariu
  0
  8

  Care "dauna"? Dauna e a pacientului, domnule Basalic, intrucat plateste asigurari la stat (si habar nu are ce primeste de banii aia) iar cand are nevoie...trebuie sa se duca sa plateasca si la privat. De ce? Pai :"avem buget doar peste 5 luni cu CNAS, iar in privat avem loc peste doua zile" va suna cunoscut? Omul e bolnav acum, nu peste 5 luni.

  Raportează
 • postat de Pacient Joi, 14 Iunie 2018 12:44 89.136.187.*** Link la comentariu
  0
  10

  "in dauna"??? poate "in defavoarea"!!!
  Sistemul medical de stat se pune singur intr-o situatie defavorabila - prin subfinantare si coruptie!

  De ce pierde sistemul de sanatate de stat cursa cu cel privat???
  Pentru ca nu este suficient de usor accesibil, este cronofag (pacientii consuma mult timp la programari si cozi... + nervii de rigoare!), "ofera" de multe ori servicii de mai proasta calitate, conditii de multe ori mai proaste, lipsa de respect si de preocupare pentru pacienti, coruptie (trebuie "sa cunosti" pe cineva din interior, sau ti se "sugereaza" plata pentru servicii decontate de la bugetul asigurarilor de sanatate!!!) etc.

  EXEMPLU: In situatia in care un medic spune pacientilor:

  "Va pot da bilet de trimitere pentru analize 'la stat' (cu exemple de spitale de stat) - dar le-ati putea face doar ... daca cunoasteti pe cineva acolo... . Sau va pot da trimitere la privat."

  ce credeti ca vor alege pacientii (din motive de lipsa de "relatii" la vreun spital, din motive de lipsa de timp, sau ... din motive de demnitate!)???
  Evident ca 9 din 10 vor alege medicina privata!!!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.