Dr. Alexandru Rafila, reprezentant OMS: Procesul de taxare a produselor din tutun, esenţial

Dr. Alexandru Rafila, reprezentant OMS: Procesul de taxare a produselor din tutun, esenţial
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că se disociază total de promovarea produselor de tutun încălzit şi consideră că este esenţial să fie continuat procesul de taxare a acestor produse, în paralel cu reducerea contrabandei, a declarat, la începutul acestei săptămâni, Alexandru Rafila, membru în Comitetul executiv al OMS.

"Una este să existe alternativă şi altceva este să promovăm alternativa. Sunt două lucruri total diferite. Dacă noi vom promova această alternativă (produsele pe bază de tutun reîncălzit - n.r.), ajungem într-o zonă de pericol pentru sănătatea publică. Mai mult, OMS se disociază total de promovarea acestui tip de produse şi, pe parcursul anului 2017, a existat o asociere a numelui organizaţiei făcută de unul dintre producătorii de produse de tutun care sunt încălzite. Mai mult, cele nouă substanţe considerate ca pericol major în produsele de tutun de către OMS, chiar dacă se găsesc în proporţie mult mai mică în acest tip de produse, neexistând studii pe termen mediu şi lung, nu putem să apreciem dacă există sau nu un impact semnificativ asupra stării de sănătate a celor care consumă aceste tipuri de produse", a spus Rafila, în cadrul dezbaterii "Harm Reduction Forum". În opinia specialistului, contrabanda cu produse de tutun este la fel de periculoasă ca şi promovarea acestor produse. "Lumea trebuie să renunţe la fumat, nu să înlocuiască un proces dăunător cu unul mai puţin dăunător", a mai afirmat medicul.

Avem nevoie de o lege a prevenţiei, în privinţa fumatului

Printre cei prezenţi la dezbaterea amintită s-a numărat şi Ministrul Sănătăţii (MS), Sorina Pintea. Oficialul a spus că România are nevoie de prevenţie şi că, în prezent, se lucrează la o lege în acest sens. "Fumatul este o adicţie şi tutunul ucide. Din punct de vedere al MS, pe care îl conduc, lucrurile sunt foarte clare: trebuie să minimizăm efectele acestui viciu. Cred că trebuie să facem tot posibilul să reducem aceste efecte, pentru că, poate aţi citit, bolile cardiovasculare şi cancerul sunt principalii ucigaşi în România. Avem nevoie de prevenţie, pentru că noi nu avem în acest moment o lege a prevenţiei. Lucrăm la un astfel de proiect, despre care cred că va rezolva multe dintre probleme. Aş dori ca adolescenţii şi tinerii să nu se apuce de fumat", a spus Pintea.

Citit 3333 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iulie 2018 20:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.