Cum îți dai seama dacă ai deficit de vitamina D
Foto: Sursa foto: Internet

Cum îți dai seama dacă ai deficit de vitamina D
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)


Studii recente au arătat că vitamina D este foarte importantă pentru buna funcţionare a organismului. Vitamina D este implicată în construcţia oaselor, fiecare celulă din corp având are receptori pentru ea. Un deficit de vitamina D este prezent la peste 80 la sută din populaţie, iar câteva semne îţi arată dacă te numeri printre cei care au această problemă.

Conform specialiştilor, vitamina D este responsabilă pentru activarea genelor care ţin de neurotransmiţători, afectând în mod direct funcţionarea şi dezvoltarea creierului. Un nivel scăzut de vitamina D a fost corelat cu depresia, în special în lunile de iarnă, când soarele este destul de absent.

Sindromul intestinului iritabil este o tulburare digestivă care afectează foarte mulţi oameni. Printre simptomele acestei afecţiuni se numără diareea, constipaţia şi durerile abdominale. Iar aportul recomandat de vitamina D pentru organismul tău poate ameliora toate aceste simptome.

S-ar putea să fii mereu bolnavă


Dacă ţi se pare că eşti mereu bolnavă, indiferent de măsurile de precauţie pe care le iei, sau eşti bolnavă mai mult timp decât alte persoane, este posibil să ai un deficit de vitamina D.

Această vitamină minune creşte capacitatea celulelor T, care luptă împotriva infecţiilor. Iar deficienţa de vitamina D se pare că ar juca un rol important şi în ceea ce priveşte diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, astmul la copii, bolile cardiovasculare, scleroza multiplă şi cancerul. Dacă nu reuşeşti să scapi de răceala pe care o ai deja de câteva săptămâni, poate că ar trebui să faci nişte analize pentru a determina nivelul de vitamina D din organism.

Te simţi obosită


Simptomul cel mai uşor de ignorat al lipsei de vitamina D este oboseala. Chiar şi nivelurile uşor scăzute de vitamina D pot avea un impact negativ asupra nivelului tău de energie. Adesea, dăm vina pe programul de la birou pentru oboseala pe care o resimţim, însă uităm să ne măsurăm nivelul de vitamina D.

Pe lângă faptul că eşti mai predispusă la infecţii, nivelul scăzut de vitamina D poate duce la apariţia durerilor osoase şi musculare, oboselii şi căderii părului. Un nivel scăzut de vitamina D poate, de asemenea, imita chiar şi simptomele oboselii cronice şi fibromialgiei.

Citit 5994 ori Ultima modificare Luni, 17 Aprilie 2017 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.