Galațiul este gazda primei conferințe internaționale de sănătate mintală din Sud-Estul Europei

Galațiul este gazda primei conferințe internaționale de sănătate mintală din Sud-Estul Europei
Profesorul Howard H. Goldman
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Peste 400 de medici din România și din alte opt state participă, zilele acestea, la Galați, la prima ediție a Conferinței internaționale de sănătate mintală din România și din sud-estul Europei. Obiectivul principal al evenimentului, potrivit organizatorilor, este acela de a veni în sprijinul programelor de sănătate mintală din România și din țările din sud-estul Europei, având în vedere cifrele alarmante care arată creșterea incidenței tulburărilor psihice.

Conferința este prezidată de profesorul Howard H. Goldman, un cunoscut medic psihiatru de la Universitatea Mariland din Baltimore, Statele Unite ale Americii.

Tematica propusă a atras participarea unor specialiști de marcă din regiune, dar și din SUA, Italia, Austria și Germania.

Evenimentul desfășurat între 11 și 14 mai constă în cursuri, work-shop-uri, comunicări orale și sesiuni poster, organizate în sălile Teatrului Muzical ”Nae Leonard” și în cele ale Complexului Muzeal de Științe ale Naturii ”Răzvan Angheluță”. Organizatorii sunt Universitatea Dunărea de Jos – Facultatea de Medicină și Farmacie, Asociația de sănătate mintală din sud-estul Europei și Spitalul de Psihiatrie ”Elisabeta Doamnă” Galați.

Estimare: unul din zece români, diagnosticat cu probleme mintale

Cu o incidenţă a bolilor mintale de 1403,75 cazuri la 100.000 locuitori, România se află pe locul doi în Europa, după Estonia, cu 2057,27 cazuri la 100.000 locuitori, în 2011.

Anual, se raportează circa 300.000 de noi cazuri, ceea ce ne plasează tot pe locul doi în UE. Cel mai des întâlnite afecțiuni psihice sunt depresiile legate de locul de muncă, de problemele conjugale și de neajunsurile financiare. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată, de altfel, că zece la sută dintre locuitorii României sunt diagnosticați cu probleme mintale.

De la cei suferinzi de mărunte depresii până la schizofrenici sau alcoolici, mulți pacienti sunt înghesuiți în spitalele de psihiatrie. În toată țara sunt doar 44 de asemenea unități, unde bolnavii sunt întâmpinați de personal insuficient și, de cele mai multe ori, îndopați cu pastile.

La nivel mondial, se estimează că aproximativ 83 de milioane de oameni sunt afectaţi de o boală mintală. Această cifră nu poate evidenţia nici pe departe scala reală a problematicii, deoarece aproximarea nu ţine cont de persoanele de peste 65 de ani şi numai un număr limitat de tulburări psihice a fost luat în considerare.

Citit 5191 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Mai 2017 15:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.