Cum va arăta Centrul de Radioterapie modern al Galaţiului

Cum va arăta Centrul de Radioterapie modern al Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Peste trei milioane de euro, pentru tratarea bolnavilor de cancer


De anul viitor, Galaţiul se va putea mândri cu un Centru de Radioterapie modern, dotat cu echipamente de ultimă generaţie, pentru tratarea bolnavilor cu afecţiuni oncologice. Ministerul Sănătăţii va contribui cu aparatură şi lucrări de circa două milioane de euro, iar Consiliul Judeţean (CJ) - cu aproximativ un milion de euro, din bugetul propriu.

La finele săptămânii trecute, a fost semnat, la sediul Guvernului, contractul pentru furnizarea acceleratorului liniar de particule, care va ajunge la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Ap. Andrei" din Galaţi în vara anului viitor, conform estimărilor. Cea mai mare unitate medicală din judeţul nostru va avea astfel un Centru de Radioterapie modern, întrucât pe lângă dotarea cu un sistem complet de radioterapie, secţia, înfiinţată în anul 1981, va fi extinsă şi modernizată, în următoarele luni. Centrul de Radioterapie din Galaţi va avea o adresabilitate crescută, în condiţiile în care judeţele învecinate, precum Brăila, Vrancea, Vaslui şi Tulcea, nu dispun de astfel de dotări.

În ce constă investiţia

Contractul privind dotarea unităţii medicale gălăţene cu un sistem complet de radioterapie este de 1.980.500 de euro (fără TVA) şi prevede, pe lângă acceleratorul liniar de particule, o serie de lucrări necesare instalării echipamentelor de radioterapie, modernizarea computerului tomograf, sistem de planificare pentru tratament şi staţii de modernizare a celor existente, sisteme de înregistrare şi verificare, seturi de imobilizare pentru accelerator şi computer tomograf stimulator, precum şi un set complet de dozimetrie. Aceşti bani vor proveni de la Ministerul Sănătăţii, care, printre altele, potrivit preşedintelui CJ, va placa pereţii buncărului, care va adăposti acceleratorul liniar de particule, cu foiţă de plumb, iar uşa va fi, de asemenea, din plumb.

În paralel, CJ Galaţi va investi aproximativ un milion de euro din bugetul propriu pentru extinderea şi modernizarea secţiei de Radioterapie, un contract privind proiectarea şi execuţia lucrărilor fiind deja lansat la licitaţie. Aşa cum v-am mai informat, instituţia va ridica o construcţie deasupra buncărului, dotată cu lift, cabinete pentru cadrele medicale, vestiare pentru pacienţii din Ambulatoriu, pentru a separa circuitele medicale. Pacienţii din Ambulatoriu vor intra în noua construcţie, se vor schimba şi pregăti pentru tratament în vestiarele dedicate lor şi vor coborî cu liftul la acceleratorul liniar de particule, în timp ce pacienţii internaţi în spital vor avea o cale de acces subterană, direct către acceleratorul liniar de particule. Când parcarea supraetajată de la Spitalul Judeţean va fi finalizată, pacienţii vor avea de parcurs doar aproximativ 15 metri până la Centrul de Radioterapie.

În beneficiul pacienţilor

"În ultimii ani, incidenţa tumorilor a crescut alarmant, astfel că dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă de la Galaţi cu un accelerator liniar de particule este o prioritate, deoarece o radioterapie perfomantă salvează vieţi. Un accelerator liniar de particule înseamnă o eficienţă crescută a tratamentului, efecte secundare reduse şi şedinte mai scurte de tratament. Astfel, pacienţii cu afecţiuni oncologice nu vor mai fi nevoiţi sa plece pentru tratament în centrele de la Bucureşti, Iaşi sau Cluj. De acest aparat ultramodern vor beneficia şi bolnavii din judeţele limitrofe. În cadrul acestui program, cadrele medicale vor beneficia de stagii de pregătire în centrele unde există astfel de aparatură medicală. Îmi doresc ca lucrările să se desfăşoare în ritm alert, pentru ca acceleratorul liniar de particule să fie funcţional în cel mai scurt timp posibil", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţi, în evidenţele Ambulatoriului Spitalului Judeţean din Galaţi sunt 17.208 pacienţi cu afecţiuni oncologice. Conform unor date recente, necesitatea efectuării tratamentului cu energii înalte creşte în fiecare an cu trei la sută. Cel puţin 70-80 la sută dintre pacienţii cu afecţiuni oncologice au nevoie de radioterapie. În 2016, în Centrul de Radioterapie de la Galaţi au fost efectuate 18.456 de şedinţe de tratament, pentru 977 de pacienţi, de trei ori mai mult faţă de anul 1995.

În cadrul Spitalului Judeţean Galaţi există, din fericire, personal cu experienţă în radioterapie: doi medici primari radioterapeuţi, un medic specialist radioterapie, doi medici rezidenţi, un expert fizică de radioterapie, un fizician medical şi asistenţi medicali cu experienţă în acest domeniu.

Acceleratoare pentru cinci spitale

Pe lângă Spitalul Judeţean de la Galaţi, alte patru unităţi medicale din ţară vor fi dotate, anul viitor, cu sisteme complete de radioterapie. Este vorba despre Spitalul Judeţean Constanţa, Spitalul Judeţean Baia-Mare, Institutul Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" Bucureşti şi Spitalul Universitar de Urgenţă Elias. Compania furnizoare este Elekta Limited UK. Echipamentele sunt achiziţionate de către Ministerul Sănătăţii, cu bani de la Banca Mondială.

Citit 5753 ori Ultima modificare Luni, 13 Noiembrie 2017 11:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.