Istoria de sub picioarele noastre - La Negrileşti, arheologii dezgroapă comori

Istoria de sub picioarele noastre - La Negrileşti, arheologii dezgroapă comori

Foto: Marius Mitrof
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
12 comentarii

Puţini ştiu că la Negrileşti, localitate situată în judeţul nostru, la aproape 90 de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ, se află un sit arheologic clasat ca monument istoric. Zilele trecute, pe o vreme caniculară, care descuraja orice iniţiativă de a pleca la drum, reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Galaţi, consilierul Marius Mitrof, a vizitat şantierul arheologic de la Negrileşti: „Instituţia noastră are ca atribuţii, printre altele, şi efectuarea inspecţiilor la şantierele arheologice aflate în derulare pe teritoriul judeţului. Avem obligaţia de a verifica dacă arheologii respectă standardele şi procedurile de săpătură impuse prin ordine ale ministrului culturii, dacă bunurile mobile descoperite sunt manipulate corect, înregistrate şi pregătite să ia drumul muzeului pentru a fi curăţate, restaurate în vederea expunerii lor”,  ne-a declarat Marius Mitrof.

În 1981 – prima descoperire arheologică
„Sub picioarele noastre, în Negrileşti, zace o adevărată carte de istorie naţională, cu filele perioadelor istorice închise în mod aproape succesiv. În anul 1981, când a fost făcută prima descoperire arheologică la Negrileşti, nimeni nu bănuia ce potenţial prezintă zona în vestigii arheologice care ne vor vorbi despre o frumoasă istorie a locului, dar şi a judeţului Galaţi”, aflăm de la consilierul Marius Mitrof.

Zonă locuită din perioada eneolitică
La situl arheologic, Costel Ilie, arheolog şi responsabil ştiinţific al şantierului arheologic de la Negrileşti, coordonează echipa de arheologi de la Muzeul de Istorie Galaţi şi de la Muzeul Mixt Tecuci, dar şi pe studenţii de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Dunărea de Jos” aflaţi în practică. „Situl arheologic, cu o întindere de aproximativ 10 hectare, este deosebit de bogat în vestigii şi în special în locuinţe, fapt ce atestă că zona a fost propice locuirii începând din Epoca eneolitică, neolitică şi până în Epoca modernă”, mai spune Marius Mitrof, adăugând: „Pe şantier am putut vedea cum, sub soarele arzător, studenţii şi muncitorii, îndrumaţi îndeaproape de arheologii Paul Ciobotaru şi Daniela Alecsă de la Muzeul Mixt Tecuci, de Adrian Adamescu de la Muzeul de Istorie Galaţi, au deschis rând pe rând filele de istorie, scoţând la iveală complexe ale unor locuinţe din Epoca neolitică (Cultura Criş), Epoca bronzului (Cultura Noua), Epoca migraţiilor (Cultura Sântana de Mureş) şi o frumoasă sobă de vară, din secolul al XVIII-lea, construită din cărămizi, în vatra căruia se aflau două vase ceramice aproape întregi, aşteptând parcă stăpânii să vină să le ridice. Am părăsit şantierul arheologic de la Negrileşti, călcând parcă mai cu grijă pe pământul ars de soare, cu o teamă, nejustificată de altfel, să nu distrugem fragila ceramică, martoră la făurirea basmelor şi legendelor care ne-au încântat copilăria”.

Ascultându-l pe Marius Mitrof înţelegem că, acolo unde e pasiune, gradele Celsius nu mai contează.
Citit 4011 ori Ultima modificare Vineri, 13 Iulie 2012 18:33

12 comentarii

 • postat de Un vechi absolvent de IstorieI Marți, 17 Iulie 2012 09:40 Link la comentariu
  0
  1

  CEREM PUBLIC DEMISIA LUI DECEBAL NEDU, CARE OCUPA ABUZIV UN POST DE LECTOR UNIVERSITAR!!!!
  CEREM PUBLIC DEMISA LUI CRISTIAN CALDARARU DIN FUNCTIA DE DIRECTOR AL MUZEUL GALATI!!!!!! SI -L RUGAM PE NEPOTELUL ACESTUIA SA-SI OPREASCA SPIRITUL DE ACAPARARE A TUTUROR INSTITUTIILOR DE CULTURA GALATENE DE PROFIL ISTORIC.
  PENTRU CEI CARE DORESC SA DEVINA PUDELII LUI DEKEBALOS PER LAPTOPUS II RUGAM SA INCERCE SA-SI CAUTE DE MUNCA CU CELE INVATATE LA ORE DE NEDU SI LIUSNEA. PROBABIL O SA FIE ANGAJATI DOAR DE CEI CARORA LE PLACE LINGUSEALA. HAI BAIETI PUNETI DE O CAFEA.
  PENTRU STUDENTA: MAI BINE CA NU COBORI TU NIVELUL LA ALTII CA DOAR AI URCAT ACOLO PE CRITERII DE CUNOSTIINTE IN DOMENIUL LINGUSELII! SAU POATE ESTI CHIAR TU PER LAPTOPUS, POATE CA ANII ASTIA AI TRECUT LA TABLETA, SI ITI INCERCI LATURA FEMININA.
  LIUSNEA LA MANASTIRE!!!! POATE ACOLO TE LINISTESC LUMANARILE DE BOTEZ.
  PENTRU CEI CARE DORESC SA-I VADA MUTRA LUI NEDU DATI CLIC PE LINKUL DE LA NUMELE MEU.

  RESPECT DL. IACOB!!!!!!

  vorba studentei

  Raportează
 • postat de Johnny Sea Cruiser Marți, 17 Iulie 2012 01:40 Link la comentariu
  0
  0

  Lol, fata draga studenta care-i perii cu asa mare placere pe profesorii Nedu si Cotoi, ori esti pulbere ori esti dusa cu pluta. Nu ti se pare ca Nedu e varza si vai de capul lui, isi tine lingusitorii pe langa el cum a facut Lica cu el, o apa si un pamant amandoi. Nedu o impinge pe iubita lui la predat, ca studenti sunt fraieri si tac din gura, nu intreaba cine e tipa aia si ce treaba are ea cu cursurile si cu seminariile. Am terminat Istoria mai recent decat zice absolventul mai vechi, nu stiu cine sunt unii dintre cei despre care el spune ca erau profesori buni. Nu m-am inscris la practica arheologica, nu mi-a placut sa-i lingusesc pe terminatu de Nedu si pe tanti Liusnea, alta terminata care bate campii frate. Nu ma doare capu, nu ma intereseaza de specializarea veche, chiar mi s-a parut cea mai mare pierdere de timp de la facultate. Avem profesori foarte buni la moderna, unde predau serios Ardeleanu si Stan, la contemporana nu mai spun, ca acolo e specializarea cea mai bazata, se stie de toata lumea. Siscanu, Tulus si Enache sunt mult mai tari decat terminatii aia de la veche. Fata mea, tu chiar esti dusa sa-i compari pe profesorii adevarati de la contemporana cu fetele palide ca Liusnea, Nedu, Cotoi. Esti chiar zuzu, pe bune. Lol! La medievala e Iacob cel mai de treaba profesor, le-a dat la colegii mei care au facut licenta cu el carti si xeroxuri de m-am plictisit. Imi pare rau ca nu am facut licenta cu Iacob, ca e bun ca director de licenta, e generos si stie meserie sa lucreze cu studenti, mai mult si bine decat inganfatii aia mai tineri ca el. Mi s-a parut bazat si fostul asistent al lui Iacob, cel care preda medievala romaneasca. Luca parca cred ca il chiama, da asta nu era asa de treaba ca Iacob, era mai scarbos ca e sever si distant, preda de rupea si uneori si fara sa ne dea pauza. A dat note naspa la examen si cine pana mea sa aiba curaj sa se duca la marire, ca te intreba din toata materia de te cocosa, se stie, ca asta vorbea doua ore fara sa se opreasca si nu citea un rand din curs. Mai misto era cand era plecat prin strainatate, ca venea in locul lui unul de treaba de la alta facultate Apetrea, baiat de gasca desi preda si asta de rupea, nici la o tigara nu puteam iesi. Preferatu meu de la medievala a fost Zuica se stie, cel mai de treaba din facultate, daca ar fi toti asa de treaba ca el ar fi de placere sa mergi la cursuri si seminarii. A fost foarte misto in facultate, dar am avut de citit cursuri pentru toate examenele. M-am dus la istorie ca mi s-a parut mai usor de invatat decat la altele, dar am avut de invatat pentru tot restul vieti, nici mie nu-mi pare rau ca sunt absolvent de istorie, desi nici eu nu ma mai ocup de istorie, chiar am plecat din tara si acum lucrez pe un vas de croaziera. Salutari la toata lumea si multa bafta la studentii de istorie, sa faceti licenta la contemporana ca va ajuta in viata.

  Raportează
 • postat de Studenta Luni, 16 Iulie 2012 22:13 Link la comentariu
  0
  0

  As avea multe de spus insa ti-am vazut nivelul si nu-mi permit sa cobor asa de jos.

  Raportează
 • postat de Pentru Studenta Luni, 16 Iulie 2012 09:09 Link la comentariu
  0
  0

  Si normal ca sunt cei mai buni de pe veche daca vei face un sondaj. Ei concureaza cu Liusnea, acelasi aluat ca si ei. Singurul care iese bine din aceasta inclestare de 2 lei este Cotoi, nu vad ca cineva sa aiba ceva de comentat la dresa lui ci a micului acum mare "pudel" (ca sa nu ma acuze vreo retarda ca tine de plagiat vezi Duminică, 15 Iulie 2012 07:17 postat de Un vechi absolvent de Istorie) Buba chiar daca e mica poate oricand supura cand ai de a face cu asemenea puroiaie ca familia Nedu, Caldararu si camarila, Adamescu, Andreea si etc.

  Raportează
 • postat de Studenta Duminică, 15 Iulie 2012 21:40 Link la comentariu
  0
  0

  Domnilor, putin respect!
  Vorbim totusi despre niste cadre didactice, nu vorbim despre nea Gigi de la carciuma. Nu stiu cum era D-nul Nedu inainte, insa acum este un profesor extraordinar, unul care in comparatie cu altii (nu dau nume) isi da interesul. Degeaba incercati voi sa-i patati imaginea, parerea mea despre dansul ramane neschimbata. Si nu inteleg care-i legatura dintre articolul din Viata Libera si discutiile aprinse despre profesori... da, inteleg unii sunt mai buni decat altii. Ok...daca tot facem sondaje si ne spunem preferatii, atunci va spun cu mana pe inima ca D-nul Cotoi si D-nul Nedu sunt cei mai buni profesori de pe veche.

  Have a nice day!

  Raportează
 • postat de pentru Un vechi absolvent de Istorie Duminică, 15 Iulie 2012 10:32 Link la comentariu
  0
  0

  Ce spui tu maestre! Pe vremea ta... da pe vremea ta chiar era altceva, acum insa.... Da, acum Muzeul de Istorie din Galati si treptat Facultatea de Istorie tind sa devina o afacere a doua neamuri, de incomptetenti, de genul "care s-a gudurat ca un pudel pe langa Lica". Familiile Nedu se gasesc si la Facultatea de Istorie si la Muzeu, tanarul si capabilul George Enache ii face jocurile, din pacate, unchiului sau, Cristian Caldararu, directorul Muzeul, ales de Anul Nou, ca la orice lovitura de afaceri din Romania care se da intre Craciun si Revelion. Care atentie nu si-a terminat doctoratul nici dupa un stagiu de pupincureala la Vasile Lica. La astia se adauga si alte interese si alte personaje, tot asa de capabile, precum Adamita, Iliuta si inevitabil cuplul melodramatic Liusnea - Cotoi. Cat despre aia care se ocupa "cu cultura" galateana numai de bine daca numai auzim de existenta lor ce poarta vara asta alb . Te intrebi oare de ce nu mai predau unii din lista data de tine, in afara de cei plecati la cele vesnice? Mergi si intreaba-i pe "pudeli". La mai mare cu vanzarile si marketingul ca de ISTORIE se are cine sa se ocupe, cel putin declarativ.

  Raportează
 • postat de Un vechi absolvent de Istorie Duminică, 15 Iulie 2012 07:17 Link la comentariu
  0
  0

  Felicitari domnilor C. Ilie si A. Adamescu, specialistii Muzeului Judetean de Istorie din Galati, pentru initiativa fericita si promitatoare de a-i indruma la practica arheologica pe studentii de la Facultatea de Istorie si Filozofie galateana. Ca absolvent de Istorie la Galati, am avut sansa de a participa la cateva perioade de practica arheologica sub coordonarea domnului Profesor M. Brudiu, un profesor deosebit, un arheolog pasionat si un adevarat maestru al cercetarii arheologice. Am avut multe de invatat de la domnul Profesor Brudiu, dar nu am putut pune in practica nimic din ceea ce am deprins pe santierele arheologice, deoarece am intrat in mediul privat si nu am deloc contact cu istoria si arheologia. Ma uit, cand am timp, la sfarsit de saptamana, la History Chanel si imi aduc aminte de clipele placute petrecute alaturi de colegi si de profesorul nostru pe santierele arheologice. Bine ca studentii nu urmeaza practica arheologica sub “indrumarea” aluia de era sluga lui Lica, parca Nedu il chema pe idiotul ala, un tip sters si inept. Am aflat ca asta a ajuns profesor la Facultatea pe care am urmat-o si am fost foarte surprins ca o persoana atat de neinsemnata, care s-a gudurat ca un pudel pe langa Lica, a ajuns sa predea studentilor, desi el era foarte slab, nici macar de nivel de scoala gimnaziala. Cred ca multi dintre cei care au trecut prin aceiasi Facultate isi aduc aminte si de isterica de Liusnea, domnisoara aia de-o acrime si idiotie cum rar am vazut. Norocul nostru ca am avut si profesori competenti, ca domnii Candea, Lica, Iacob, Simanschi, Ciocaltan, Felea, de la care am avut ce invata. Si cei mai tineri, care mai mult ne predau pe la seminarii, erau destul de seriosi si pasionati de meseria lor, sper ca au ramas la fel de pasionati, desi salariile bugetarilor nu sunt deloc atractive. Frumoasa practica arheologica, a fost ca o tabara de vacanta pentru generatia mea. Salutari tuturor, arheologia si istoria sunt atat de frumoase pentru cine e pasionat de ele. Nu-mi pare rau ca am absolvit Istoria, chiar sunt mandru si foarte multumit, desi vanzarile si planurile de marketing zonal nu au nicio legatura cu istoria.

  Raportează
 • postat de unul ca niciunul Duminică, 15 Iulie 2012 00:15 Link la comentariu
  0
  0

  Cititi cu atentie articolul! Mesajul e mult mai profund si atrage atentia la ceea ce e in pamant . Ar trebui sa stim sa punem in valoare bogatia asta si sa atragem turisti. Dar noi nu stim decat sa carcotim si sa ne uitam la capra vecinului!...De aceea suntem si saraci si prosti.

  Raportează
 • postat de vivi Sâmbătă, 14 Iulie 2012 22:20 Link la comentariu
  0
  0

  Unii (dl. Ilie si studentii) muncesc, atii (alde Mitrof) "supreavegheaza", "verifica" si dau interviuri unor ziaristi de x bani. A n-spea mia oara, la ce dracu exista o Directie pentru Cultura si Patrimoniu??? Sa verifice daca arheologii stiu sa sape? Cat de competent e conducatorul acestei directii in domeniul culturii/arheologiei etc.? Sau e suficient de "portocaliu" si gata?

  Raportează
 • postat de altul Sâmbătă, 14 Iulie 2012 14:40 Link la comentariu
  0
  0

  Pentru unu:

  Nici inchisorile comunsite nu l-au rezolvat dar pe voi va rezolva lene si frustrarea, poate numai moare capra vecinului.

  D-le Unu, puteti sa reformulati aceasta propozitie intr-o romana decenta? Eventual, ati putea reformula intregul post?

  Daca nu puteti sa o faceti personal, din lipsa de studii, va recomandam sa va luati un secretar care sa corecteze ceea ce vreti sa postati.

  Raportează
 • postat de unu Sâmbătă, 14 Iulie 2012 08:40 Link la comentariu
  0
  0

  Iar articole la comanda lui Caldararu si Enache si semnate da aceeasi Angela. Ba ne-am plictisit!!!!!! Adamita, tu sapi sau exploatezi studentii ca pe o mana de lucru remunerata in note de 10 la practica? Cati dintre tinerii astia o sa ajunga arheologi sau tu ii pregatesti pentru agricultura romaneasca, de tip Cucuteni, sau pentru functia de gropar la Eternitatea??? A, si a propos mai puti Adita? Georgica lasa publicitatea de genul asta la istora galateana. Caldarare doctoratul cand il dai ca se aproprie sfarsitul mandatului tau, poate arati si diploma de masterat. Cotoi mai respira sau nu vrea sa apara la gramada cu incompetentii?
  PS. Respect singurului arheolog si specialist, care mai traieste, in istorie veche, Mihalache Brudiu. Nici inchisorile comunsite nu l-au rezolvat dar pe voi va rezolva lene si frustrarea, poate numai moare capra vecinului.

  Raportează
 • postat de cititorul Sâmbătă, 14 Iulie 2012 07:52 Link la comentariu
  0
  0

  Despre Tirighina nu se mai aude nimic. Nici despre Piroboridava. Cat despre celebrul Cavou roman si hruba de la Primarie, tacere mormantala.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.