Ce spun Îmbunătăţirile Funciare/ Irigaţii ieftine pentru gălăţeni?
Foto: Foto: arhivă Vasile Caburgan

Ce spun Îmbunătăţirile Funciare/ Irigaţii ieftine pentru gălăţeni?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ştirea că Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Galaţi a cumpărat din ringul Bursei Române de Mărfuri (BRM) energie mai ieftină decât lua de la Electrica, în anii trecuţi, ar putea însemna că fermierii gălăţeni vor putea scăpa mai ieftin cu irigaţiile, în acest an.
„Nu putem spune, însă, cu siguranţă, că vor plăti mai puţin. Încă trebuie să vedem în ce măsură faptul că ANIF a cumpărat energie electrică din alte surse decât de la Electrica va influenţa preţul final al irigaţiilor. Deşi ştirea a apărut peste tot, eu cred că trebuie încă să mai aşteptăm până să putem fi siguri”, a precizat directorul executiv al filialei gălăţene a ANIF, ing. Petru Bărceanu. ANIF Bucureşti a cumpărat 88.319 MWh, la un preţ de 164,74 de lei pe MWh, cu 27 la sută mai mic faţă de preţul de achiziţie din 2013 de 225 de lei/MWh.


Citit 1417 ori Ultima modificare Duminică, 09 Martie 2014 16:43

3 comentarii

 • postat de Mihai STROILA
  Luni, 10 Martie 2014 20:01
  92.80.156.***
  Vorbesc despre IMBUNATATIRI FUNCIARE si implicit despre IRIGATII.
  Au trecut multi ani si-or mai trece poate la fel de multi pana ne vom regasi drumul.Am pornit pe o carare pe care o vedeam dreapta si extrem de utila agriculturii noastre acum mai bine de doua decenii,dar am dat parca prea repede peste o rascruce,apoi peste alta si alta acum doi ani si ceva,parca inadins facuta de cineva, agronom lovit de senilitate,fostul ministru Tabara din guvernarea Boc cu totala sustinere si de aici ,de la noi,de la Galati ,inadins, spuneam , ca sa nu ne gasim prea repede rostul.Prostia i-au dat pieirei.
  Am privit in jur,am pus mana streasina la ochi, poate- poate vedem capatul... de mare necesitate.Am ascultat glasul primilor iviti in cale -si DOAMNE! ce incredere aveam in ei-si s-a pornit iarasi la drum,dar tot prin pustii,cu minte saracita si cu ,,lectorii,, si ,,practicieni,, brenduri Boc-Tabara si trepadusii lor ,galatenii nostri.Iar cand in fine am ajuns undeva,DUMNEZEU stie unde,credeam, speram ca vom reface o noua casa,CASA HIDROAMELIORATORILOR a celor ce stiu cu adevarat ce sunt , cum se fac si la ce folosesc lucrarile de IMBUNATATIRI FUNCIARE,de IRIGATII.
  Cineva ii numara pe cei aflati inauntru.Erau vreo 1500 la masa nationala a noului A N I F si vreo 60 aici la Galati, din care peste 85 %, nu gresesc , 85%,, veneau din afara sistemului ,unii banuitori, altii zambitori in coltul gurii.Ultimii stiau poate ca aveau, in fine,prilejul sa insface cate ceva din ce a mai ramas.Si tot insfaca de vreo sapte-opt ani,basca ce-au facut-o multi mai inainte, pe cand intrasem in pribegie.Adica in cautarea rosturilor noastre.Speram la regasire, dar tot nu suntem noi.Cand credeam ca l-am prins pe CEL DE SUS de picior cineva din cei noi alesi sa faca ordine si sa dea credibilitate ne-a taiat mai intai un deget, apoi mana toata pastrand meteahna celor pe care i-au inlocuit, transformand sperantele mult asteptate in amare deziluzii..Asa,se pare, ca nu mai avem nicio sansa de a redeveni macar ce-am fost, Cel putin, nu prea curand.
  Laudabila preocuparea ministrului Agriculturii D .CONSTANTIN de a ieftinii(printr-un nou mod de comercializare) energia electrica folosita la IRIGATII ,dar si la DESECARI.Dar cui foloseste aceasta realizare daca aceasta energie nu este folosita cu chibzuinta,gospodareste,profesional ,inginereste. Cine mai urmareste functionarea agregatelor de pompare in ,, z o n a d e m a x i m r a n d a m e n t,, a transportului apei pe canalele magistrale (CMT) dupa regulamentele de pompare:,, f u n c t i o n a r e c u n i v e l a v a l c o n s t a n t s i n i v e l m i n i m d e a s p i r a t i e,, ,, a l i m e n t a r e a s i c o n s u m u l i n t a n d e m ,,.?Cati stiu ca ca la IRIGATII reglarea parametrilor de functionare ( Pres. si Debit) pentru randament maxim nu se face prin convertizoare de en,el. ci prin modularea,sau fractionarea debitelor de pompare prin agregate de puteri diferite? Putin stiu ca folosind cele enumerate mai sus pretul energiei electrice pentru IRIGATII se reduce cu 50%, iar pretul pentru IRIGAREA unui hectar se reduce la cca 15-18% din cheltuielile de cultura a unui ha pentru productia finita (vezi influenta irigatiilor in tehnologia culturilor irigate din IMB 2013).Dar toate acestea se fac cu o perfecta colaborare intre FERMIERI SI ANIF ,cu PROFESIONISTI, cu SPECIALISTI de IMBUNATATIRI FUNCIARE nu cu ageamii sau cu politicieni 100% pe dinafara de domeniu.Politicul isi are rolul sau,dar nu in tehnica,nu in productie. Se vede de la o posta ca astazi-eu nu credeam niciodata-ca si in sectorul de IMBUNATATIRI FUNCIARE politicul a invins,a coplesit competentele.Ce ne-am face daca la Furnalul 5 ,85 % dintre angajati ar fi economisti sau agronomi,la Spitalul Jud.,,Sf.Andrei ,,in locul personalului sanitar ar fi metalurgisti ,cocsari, navigatori sau in educatie, cadrele didactice ar fi ingineri zootehnisti ,mecanizatori sau mai stiu eu ce.
  Ne-a mai ramas o singura sansa,acea a RESURSEI UMANE pregatita profesional,cu experienta si cu determinare.Dar pe ce temelie se vor aseza ? Deocamdata este atat de subreda incat nici ca se poate consolida prea devreme.Poate doar peste vreo 5-10 ani? Cine mai stie ?
  Dar ,trebuie sa se stie ca IRIGATIILE nu redevine veriga din tehnologia culturilor IRIGATE de marire a productiilor agricole si nici pentru recolte sigure si stabile doar cu ieftinirea energiei electrice,Si din MAI seceta se anunta ca sigura.
  1
  4
  Raportează
 • postat de Radulian
  Luni, 10 Martie 2014 15:55
  81.12.150.***
  pentru alde barceanu si saghian trebuie sa fiie totul moaca si sa le faca altcineva treaba ca pe ei nu=i duce capul. gandul le este numai la furat si inselat .de la ei nu mai vedem noi irigatii nici la pulivara....
  0
  6
  Raportează
 • postat de om bun din schela
  Luni, 10 Martie 2014 14:13
  5.13.215.***
  carutasul asta de la cap schela, cel care a devalizat toata agricultura schelei impreuna cu puscariasul lui frate, este inginer? banii furati de la albina sunt in diploma lui de inginer? cum sa mai prospere tara asta, daca astia sunt conducatorii nostri, de asta fratele lui e toata ziua la anif, nu este exclus ca ala sa conduca din umbra anif, ca ala a invatat in puscarie meserie mai bine, desi a stiut si pana sa intre, doar a furat destul din schela pana sa fie prins , si el si parasuta de bogoros !!!
  1
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.