Bătrânii, vizaţi de un nou tip de escrocherie. ”Dă-mi economiile, că ai moştenit o avere!”
Foto: Mariana Constandache

Bătrânii, vizaţi de un nou tip de escrocherie. ”Dă-mi economiile, că ai moştenit o avere!”
Ecaterina Leca, bătrâna escrocată pe stradă
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

De aproape un an, poliţiştii din Galaţi sunt pe urmele unei individe care a jefuit cu un plan bine pus la punct o bătrânică, în plin centrul oraşului. Pretextul sub care escroaca a scos bani frumoşi de la bătrână a fost includerea pe o listă cu moştenitori ai unei mici averi, din care victima urma să primească o cotă însemnată.

Întâmplarea în urma căreia Ecaterina Leca (78 ani) a rămas fără toţi banii din casă s-a petrecut pe 6 noiembrie 2017, în plină zi, în plin centrul oraşului. Femeia a fost acostată pe strada Eroilor, în cursul dimineţii, în timp ce se îndrepta spre sediul CAR Pensionari. O femeie necunoscută ei, dar care a pretins că o ştie şi că vine din partea unor cunoştinţe comune, a oprit-o şi a intrat în vorbă cu ea, reuşind, cu câteva cuvinte, să îi atragă atenţia, mai ales că în discuţie a adus nume şi locuri familiare bătrânei.

"Era o femeie la vreo 60 de ani, aşa. Mi-a zis că o cunoaşte pe verişoara mea Cristina, de la Tulcea, şi că mă căuta, că am de luat o parte dintr-o moştenire, de vreo 400.000.000 de lei vechi. Mi-a spus că daca vreau să mă conving, mi-l dă la telefon pe primarul de la Tulcea, ca acolo era moştenirea. Am vorbit cu cineva la telefon, mi-a spus că e primarul şi să fac ce îmi zice doamna ca să îmi iau partea. Mi-a cerut atunci 1.650 de lei, pentru nu ştiu ce taxă, care trebuia plătită până la ora 11,00, ca să mă treacă pe o listă", povesteşte Ecaterina Leca.

În faţa perspectivei de a câştiga atât de mulţi bani, bătrânica s-a pierdut cu firea şi convinsă şi de discuţia cu "primarul", dar şi de tupeul femeii din faţa sa, a acceptat să meargă acasă, să ia banii pe care îi păstra pentru a-i face lucrare la mormânt soţului ei, decedat.

"Eu am spus că nu am banii la mine. Atunci femeia a deschis geanta, era plină cu bani. Mi-a spus că se duce ea să îmi plătească, iar eu să mă duc acasă, să îi aduc banii. I-am zis să îmi aducă o chitanţă, dar a spus că o să o trimită primarul prin fax. I-am cerut buletinul, a zis că nu îl are, mi-a dat o adresă şi un număr de telefon. I-am dat banii. Îmi dăduse o adresă de pe o stradă din Micro 19, vizavi de o biserică", conchide bătrâna.

Abia în cursul serii respective, după ce i-a povestit fiului său despre "norocul" ce o lovise, Ecaterina Leca a ajuns la concluzia că a fost înşelată. La numărul pe care îl primise de la necunoscută nu a răspuns nimeni, iar la adresă avea să afle că nu locuia acea persoană. A mers la Poliţie, plângerea fiind înregistrată pe rolul Secţiei 5. Oamenii legii au făcut toate eforturile să meargă pe urmele indiciilor oferite de bătrână, ca să o prindă pe hoaţă, dar nu au reuşit, motiv pentru care, luna trecută, dosarul a fost trecut în evidenţa cazurilor cu autor necunoscut. Poliţiştii fac apel la cei care au păţit sau trec prin întâmplări similare să se adreseze organelor în drept cât mai repede, pentru că doar printr-un eventual flagrant pot fi demascaţi şi traşi la răspundere escrocii de acest tip.

Citit 3307 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Decembrie 2019 16:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.