România pe hârtie în 100 de chipuri. Spațiul care se încăpățânează să rămână important
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Spațiul care se încăpățânează să rămână important
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Loc de odihnă al obrazelor subțiri, palat administrativ, al justiției și templu al educației. Rând pe rând, pe terenul ocupat de actuala Universitate "Dunărea de Jos" au fost, în ultimele două secole, doar edificii de maximă importanță pentru Galați.

Înainte de 1850, pe acest loc exista hanul boierului Costache Ventura, han cumpărat în 1835 de la serdarul Manolache Cârjă. Ascuns printre vii, era un edificiu impunător, cu două aripi și două etaje, loc de popas în primul rând pentru boierii sau negustorii avuți. În 1851, pârcălabul Costache Negri a vrut să cumpere hanul, transformat acum în Hotel "Moldavia", pentru a muta birourile administrației locale. Deja delegația Comisiei Europene a Dunării își avea aici odăile.

Cancelaria pârcălăbiei este mutată abia în 1856, de Alexandru Ioan Cuza. Nu rezistă prea mult, în 1893 se decide construirea unui Palat de Justiție în loc, hotelul este dărâmat în 1895, dar contractul pentru noua clădire e încheiat abia în 1912. Din cauza Primului Război Mondial, edificiul a fost finalizat abia în 1927, având drept destinație Palat de Justiție pentru Curtea de Apel, Curtea de Juraţi şi Tribunal.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, clădirea a fost o perioadă sediu administrativ, găzduind apoi sediul primelor facultăților din cadrul Universității, în prezent fiind sediu al rectoratului.

În imagine, actorul Vlad Ajder citește din ediția princeps "Despot Vodă", publicată în 1880 de Vasile Alecsandri. Pe fundal este fostul Palat de Justiție, actual sediu al rectoratului Universității "Dunărea de Jos".

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

Citit 2687 ori Ultima modificare Luni, 26 Noiembrie 2018 03:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.