Ne tratăm acasă sau la spital?

Ne tratăm acasă sau la spital?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prea multă informaţie poate să şi strice * Întâi mergem la medicul de familie * Dacă acesta este indisponibil, la orice serviciu de Urgenţe * Spitalul de Boli Infecţioase este aglomerat * Totuşi, „dacă starea de sănătate a pacientului o impune, vom face internări”, precizează managerul Carmen Hurduc *

Despre gripa nouă, gripa sezonieră sau diversele afecţiuni respiratorii de sezon s-a scris şi s-a vorbit foarte mult în ultimele luni.

Poate tocmai de aceea, nu ni s-ar părea deloc ieşit din comun ca gălăţeanul asaltat de informaţii care, deodată, prezintă anumite simptome ale bolilor respiratorii sau gripei să se sperie şi să nu mai ştie încotro s-o apuce.

Dacă medicul de familie nu e la cabinet, telefonaţi-i!

„În mod normal, persoana care prezintă simptome trebuie să se prezinte la medicul de familie. Chiar dacă acesta nu este la cabinet, în weekend, spre exemplu, are obligaţia de a-şi face cunoscut un număr de telefon mobil, prin intermediul căruia pacienţii să îl poată contacta”.

„Astfel, medicul de familie va putea oferi câteva indicaţii succinte. În general, dacă starea pacientului care prezintă diverse simptome asociate cu bolile respiratorii de sezon este bună, indicat ar fi ca el să se izoleze casă, până în momentul în care poate merge la consultaţie la medicul de familie”.

„Dacă însă starea sa generală de sănătate începe să se degradeze, are posibilitatea să se prezinte la orice serviciu de urgenţe, unde va fi diagnosticat clinic şi, după caz, îndrumat spre „Spitalul de boli Infecţioase”, a precizat Directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Bine ar fi să vă anunţaţi medicul de familie nu doar atunci când apare febra (deci pericolul existenţei unui virus gripal sau a unei infecţii respiratorii severe).

Anunţaţi-vă doctorul şi atunci când tuşiţi (sec sau cu expectoraţie), când vă curge nasul, sau când aveţi alte semne care, în asociere cu cele deja enunţate, pot indica instalarea unei suferinţe - durere a globilor oculari, dureri intense de cap, greaţă, lipsa poftei de mâncare etc.

Aglomeraţie la „Boli Infecţioase”

Între timp, izolarea la domiciliu şi tratamentul aplicat sub supravegherea medicului de familie ar trebui să fie o alternativă viabilă, în cazul unor manifestări uşoare şi moderate ale afecţiunilor. Mai ales că Spitalul de Boli Infecţioase este destul de aglomerat.

„Suntem ocupaţi, în mare parte, în condiţiile în are avem 220 de paturi pentru pacienţii internaţi şi alte 10 pentru spitalizări de zi. Acest lucru nu înseamnă, însă, că un pacient nu va putea fi internat, dacă starea sa de sănătate impune acest lucru”, ne-a declarat managerul Spitalului de Boli infecţioase Galaţi, ec. Carmen Hurduc.

Potrivit directorului DJSP, putem spune, fără să greşim, că o mare parte dintre pacienţii internaţi la Boli Infecţioase în acest moment suferă de o afecţiune respiratorie sau cu manifestare la acest nivel.

Citit 796 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.