Cât ne costă bradul de Crăciun?

Cât ne costă bradul de Crăciun?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scump! Anul trecut parcă era mai ieftin?! Acesta ar putea fi primul verdict al gălăţeanului cu multă criză în portofel şi în buzunare, cu perspective sumbre în suflet şi dorinţa de a avea sărbători tradiţionale, ca la bunica/mama acasă.

Deşi mai e ceva vreme până la Crăciun, oferta verde de sezon e deja pregătită. În Piaţa din Micro 19, un mănunchi mare de vâsc costă numai un leu. Te poţi pupa fericit sub el, cu toată familia, convins că Anul Nou va fi cu noroc.

În florării mai cu ştaif sau mai de cartier, aranjamentele cu brad, globuleţe şi lumânări de Crăciun sunt şi ele gata. Dar asta nu înseamnă că nu te poţi descurca şi singur, cu puţină îndemânare şi un strop de imaginaţie, să-ţi faci propriul aranjament.

Materie primă au florarii din Ţiglina I: crengi de brad expuse la vânzare. Dar mai sigur ar fi să apelezi la oferta de conifere din Piaţa Mare.

Crengi, crenguţe, ramuri de brad şi chiar brazi naturali mai mici şi mai mari  îi aşteaptă pe cumpărători. Eşti cu adevărat ecologist: ia-ţi un brad natural, la ghiveci.

De la 200 la un leu

n Piaţa Mare se găsesc deja brazi de vânzare. Preţul cel mai mare atinge 200 de lei. Se găsesc şi la 150. Dar un brad nici chel, dar nici foarte bogat, pe la 1,50 înălţime, costă 40 de lei. Pentru buzunare mai înguste, 20-30 de lei ar merge.

La crengi, oferta chiar că e decentă: o ramură zdravănă de brad, pe care fără pretenţii poţi să o găteşti ca pe un brad adevărat, unidimensional, costă 5 lei. Ramuri, rămurici şi rămurele costă trei, doi şi chiar un leu, în funcţie de dimensiuni.

Vânzătorii spun că lumea a început deja să cumpere, dar marile afaceri se fac mai aproape de Crăciun. Gălăţenii se tem să nu „năpârlească” brazii şi să se usuce până în Ajun.

Pentru ecologişti

E mare păcat ca la fiecare început de an atâţia brazi să fie târâţi la ghena de gunoi după ce şi-au făcut datoria de Crăciun. Mai citeşte o dată povestea „Bradul” de Hans Christian Andersen şi o să-mi dai dreptate.

Odată cu miile de brazi sacrificaţi pentru Crăciunul nostru se răresc şi pădurile. Mai puţini brazi înseamnă mai multe alunecări de teren şi mai mult aer poluat. Gândeşte-te cam cât îi trebuie unui brad de aproape doi metri să ajungă aşa frumos şi zdravăn!

Dacă te declari ecologist, dar vrei să-ţi miroasă casa a brad atunci poţi să iei un brad plantat în ghiveci. Varianta de cumpărat, de la florării, sare de 250 de lei, mai ales dacă frumosul conifer – aflat la stadiul de puiet - vine de departe, de prin Norvegia.

Dar arată ca la expoziţie! Vrei un brad autohton, se rezolvă mai ieftin. Nu-ţi face planuri că bradul va ţine pe balcon până anul viitor, că nu rezistă. Neplantat, moare cu zile!

În curte la Kaufland şi în depozitul de Bulevardul Coşbuc, se găsesc de vânzare brăduţi plantaţi în ghivece. Sunt puieţi de la 1,20 – 1,50 metri, aduşi din Harghita. Preţul nu diferă prea mult de cel al brazilor tăiaţi comercializaţi în pieţe: 90-120 de lei. Comercianţii brazilor au renunţat la varianta închirierii lor din lipsă de amatori.

Şi în fine, dacă nu ţi-ai luat un brad artificial de anul trecut, o poţi face acum, având garanţia că îl vei putea împodobi şi în anii viitori. Brazii artificiali costă între 35 şi 90 de lei.

Citit 1329 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.