Scad veniturile medicilor de familie?

Scad veniturile medicilor de familie?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Colegiul Medicilor din România a emis un comunicat prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de o serie de măsuri prevăzute în proiectul de Contract Cadru pentru 2010.

Actul nu este încă în vigoare, deoarece nu i s-au stabilit încă normele de aplicare. Cu alte cuvinte, „e perfectibil, încă”, după cum a declarat preşedintele filialei gălăţene a Colegiului Medicilor, prof.dr. Dumitru Cristea (FOTO 1).

Se anunţă schimbări în modul de plată

De fapt, măsurile care au nemulţumit o parte dintre medici vizează modul în care aceştia îşi vor primi banii din partea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, în cursul acestui an.

Spre exemplu, în acest moment, medicii de familie primesc de la CJAS fonduri în funcţie de numărul pacienţilor pe care îi au înscrişi pe liste, dar şi de grupele de vârstă în care se încadrează aceştia.

„În prezent, 90 la sută din sumă este plătită per capita, iar 10 la sută în funcţie de serviciile medicale oferite”, a precizat preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, farm. Olimpia Buzia.

„Se preconizează schimbarea în felul următor: 30 la sută din bani să fie plătiţi pe servicii, iar 70 la sută per capita”, a mai spus Olimpia Buzia.

Colegiul Medicilor din România apreciază, însă, că această măsură „va afecta grav activitatea medicilor de familie”.

Prof. dr. Dumitru Cristea susţine că sistemul este unul incorect, din cauză că „medicul de familie are şi aşa foarte multe sarcini, fiind probabil medicul cu programul cel mai încărcat: trebuie să se ocupe de vaccinări, îngrijeşte şi gravide, consultă pacienţii veniţi la cabinet, face vizite la domiciliu, scrie reţete - adesea comandate de medicul specialist etc”.

„Se vizează responsabilizarea medicului”

„Se încearcă trecerea la un sistem de plată în funcţie de serviciile medicale prestate şi nu în funcţie de numărul de pacienţi înscrişi. Dacă se reduce punctul per capita şi per serviciu aproape la jumătate, veniturile medicii de familie ajung la aproape jumătate din banii pe care îi primesc acum”, spune preşedintele Colegiului Medicilor.

Preşedintele CJAS susţine însă că noul sistem de plată propus este mai degrabă un mod de a-i responsabiliza pe medici în prestarea de servicii medicale. Dacă în acest fel se va face şi economie la bani, rămâne de văzut.

Totuşi, susţine farmacistul Olimpia Buzia, vor scădea, odată cu aplicarea acestor noi măsuri, doar veniturile medicilor de familie ai căror pacienţi (tineri, eventual) nu prea dau pe la cabinet, şi nu cele ale medicilor care oferă constant servicii medicale pacienţilor pe care îi au înscrişi pe liste.

„Şi medicii din ambulatoriu vor avea de suferit”

„De asemenea, s-a propus ca medicul specialist din ambulatoriu să fie plătit în funcţie de un punctaj obţinut pe baza cazurilor rezolvate. Asta ar însemna că medicul îl primeşte pe pacient cu trimitere de la medicul de familie, îl tratează fără să îl mai trimită la nici un coleg şi îl vindecă. După ce reuşeşte, este plătit. Dacă însă nu reuşeşte, nu este plătit.

Or, în ambulatoriu ai nevoie de laborator de analize, de părerea altor colegi medici cu alte specializări şi nu ştim cum se vor putea face toate acestea”.

„Şi aşa mai avem un singur Ambulatoriu de specialitate în Galaţi… aşa că nu ştiu dacă măsurile acestea vor revigora sistemul sau îl vor falimenta”, a mai spus dr. Dumitru Cristea.

Citit 930 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.